Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи

NOS
NOS
35.00 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи
Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи
Snail gel + Q10
Snail gel + Q10
24.00 BGL
Купи
Мускулни спазми (крампи)
Всеки от нас поне веднъж е получавал неконтролирано, силно и болезнено схващане на мускулите на подбедрицата, без да може волево да ги отпусне. Това преживяване, придобило известност като „мускулна крампа", е свързано със значителен дискомфорт за трениращия и често не позволява пълноценна тренировка.
 

При движение и тренировка мускулите се съкращават последователно и координирано под въздействието на импулси от централната нервна система. Неволевото съкращение на мускулатурата се означава като мускулен спазъм. Когато той е мощен и продължителен, става въпрос за мускулна крампа, т.е. тя може да се дефинира като неволева, силна и болезнена контракция на мускул или мускулна група без възможност за отпускане. Тя може да продължи от няколко секунди до минути и часове, а дори и по-дълго. Често крампата може да рецидивира неколкократно, докато не премине напълно. Може да засегне само едно мускулно влакно, цял мускул, и дори цяла група от еднопосочно действащи мускули (флексори или екстензори). Понякога крампите включват и мускулите със срещуположно действие (флексори и екстензори).
Крампите са доста често срещани и всеки от нас ги е получавал поне веднъж. Обикновено се срещат при възрастните, като с годините честотата им се увеличава. Това донякъде се обяснява с прогресивното обезводняване на тялото в процеса на стареене. Мускулен спазъм може да получи всеки волеви мускул. Най-често се засягат мускулите на крайниците - от тях на първо място прасците, следвани от мускулите на стъпалото и на бедрото. Неволевите мускули (напр. тези на маточната стена, на пикочния мехур, на червата и т.н.) също могат да пострадат, но не са обект на разглеждане в тази статия.
Какви са различните видове мускулни крампи и причините за тяхното възникване? Могат да се посочат четири основни вида, като разделението им е според специфичните причини за възникването им и мускулните групи, които ангажират.
Мускулни спазми (крампи) ІІ част  - Продължава...
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20640993118286 Seconds