Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мускулни спазми (крампи)
Всеки от нас поне веднъж е получавал неконтролирано, силно и болезнено схващане на мускулите на подбедрицата, без да може волево да ги отпусне. Това преживяване, придобило известност като „мускулна крампа", е свързано със значителен дискомфорт за трениращия и често не позволява пълноценна тренировка.
 

При движение и тренировка мускулите се съкращават последователно и координирано под въздействието на импулси от централната нервна система. Неволевото съкращение на мускулатурата се означава като мускулен спазъм. Когато той е мощен и продължителен, става въпрос за мускулна крампа, т.е. тя може да се дефинира като неволева, силна и болезнена контракция на мускул или мускулна група без възможност за отпускане. Тя може да продължи от няколко секунди до минути и часове, а дори и по-дълго. Често крампата може да рецидивира неколкократно, докато не премине напълно. Може да засегне само едно мускулно влакно, цял мускул, и дори цяла група от еднопосочно действащи мускули (флексори или екстензори). Понякога крампите включват и мускулите със срещуположно действие (флексори и екстензори).
Крампите са доста често срещани и всеки от нас ги е получавал поне веднъж. Обикновено се срещат при възрастните, като с годините честотата им се увеличава. Това донякъде се обяснява с прогресивното обезводняване на тялото в процеса на стареене. Мускулен спазъм може да получи всеки волеви мускул. Най-често се засягат мускулите на крайниците - от тях на първо място прасците, следвани от мускулите на стъпалото и на бедрото. Неволевите мускули (напр. тези на маточната стена, на пикочния мехур, на червата и т.н.) също могат да пострадат, но не са обект на разглеждане в тази статия.
Какви са различните видове мускулни крампи и причините за тяхното възникване? Могат да се посочат четири основни вида, като разделението им е според специфичните причини за възникването им и мускулните групи, които ангажират.
Мускулни спазми (крампи) ІІ част  - Продължава...
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12861514091492 Seconds