Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Rhodosorb-H
Rhodosorb-H
39.60 BGL
Купи

Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи

Snail gel + Q10
Snail gel + Q10
24.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи
Rhodosorb-h Capsules
Rhodosorb-h Capsules
49.60 BGL
Купи
CGT
CGT
12.00 BGL
Купи
Най-важният „минерал” - водата
Водата представлява 40-60% от телесното тегло и 70-75% от теглото на мускула. Интересно е, че тя представлява само 25% от теглото на мазнините. Количеството вода е различно при отделните индивиди и зависи от телосложението им. Двете основни области, в които се натрупва вода в организма са вътреклетъчните и извънклетъчни органели: 62% се намират вътре в клетката, а 38% извън нея.

Водата изпълнява много жизнено важни функции
Водата, в пълния смисъл на думата, е най-важното хранително вещество за нас. Без вода смъртта е неизбежна!
“Водата помага да се поддържа телесната температура и участва в 50% от химическите реакции в организма.”
Чрез нея се овлажняват различните повърхности и така се транспортират газовете в организма. Тя подпомага процесите на преминаване на хранителните вещества през клетъчната мембрана. Посредством водата се транспортират отпадъчните продукти, смазват се ставите, а чрез структурата, която тя изгражда в тъканите се оформят органите. Тя има и стабилизиращи свойства по отношение на температурата. Може да абсорбира огромно количество топлина със съвсем малка промяна в температурата.

Водата е от особено значение за провеждането на високоинтензивна тренировка
По време на тренировка е възможно да се изразходват големи количества вода. Първата необходимост, която трябва да се удовлетвори в организма, е да се компенсира разходът на вода. Понижаването на нивата на течностите води до повишаване на температурата и съответно до натоварване на сърцето и другите главни органи. Загубата на течности затруднява и кръвообращението, което в края на краищата води до по-лошо представяне и понижава способността на организма за терморегулация.

Ясно е, че намаляването на течностите в организма води до огромен брой нарушения в биологическите функции и по време на тренировка и по време на почивка! Най-простото решение и обичайна практика в този случай е да се консумира голяма количество вода /общоприето е да се пият по 8 чаши от по около  0. 230 л дневно/ в неактивния период и по-големи количества преди и естествено по време на тренировка като трябва да подчертаем, че преди интензивна тренировка за издръжливост поетото количество вода трябва да е по-голямо /0.450-0.650 л/, за да се подготви организма за предстоящото натоварване.
Като консумираме вода преди тренировка, отлагаме естественото обезводняване не позволяваме да се повиши телесната температура. Това обаче не замества постоянната необходимост да се зареждаме с течности и се счита, че не е така ефективно за поддържането на топлинния баланс както е равномерното консумиране на вода по време на тренировка. При продължителна тренировка може да се компенсират точно количествата на разходваната вода с поемането на същите количества поради това, че при интензивно физическо натоварване стомахът може да изхвърли само определено количество вода на час. От него се изпразва само 0.800 л вода, което е нищо в сравнение с общата загуба от 2 л! Обемът на течността в стомаха е важен и поради това, че изпразването на червата се ускорява като с всеки 0.100 л обемът на червата се увеличава с 0.600 л. Най-разумно е да се препоръча поемане на 0.250 л на интервали от по 15 минути приблизително като по-голямо от това количество би предизвикало усещане за “подуване” у трениращия. Трябва да отбележим, че по време на редица упражнения със субмаксимална интензивност изтласкването на водата от стомаха не се затруднява. Важно е също да се подчертае, че студените течности 5° С се изпразват от стомаха много по-бързо отколкото течностите със “стана температура”.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18961095809937 Seconds