Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи

Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи

Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Сълзи от охлюв
Сълзи от охлюв
5.90 BGL
Купи
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
1.50 BGL
Купи
Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи
Най-важният „минерал” - водата
Водата представлява 40-60% от телесното тегло и 70-75% от теглото на мускула. Интересно е, че тя представлява само 25% от теглото на мазнините. Количеството вода е различно при отделните индивиди и зависи от телосложението им. Двете основни области, в които се натрупва вода в организма са вътреклетъчните и извънклетъчни органели: 62% се намират вътре в клетката, а 38% извън нея.

Водата изпълнява много жизнено важни функции
Водата, в пълния смисъл на думата, е най-важното хранително вещество за нас. Без вода смъртта е неизбежна!
“Водата помага да се поддържа телесната температура и участва в 50% от химическите реакции в организма.”
Чрез нея се овлажняват различните повърхности и така се транспортират газовете в организма. Тя подпомага процесите на преминаване на хранителните вещества през клетъчната мембрана. Посредством водата се транспортират отпадъчните продукти, смазват се ставите, а чрез структурата, която тя изгражда в тъканите се оформят органите. Тя има и стабилизиращи свойства по отношение на температурата. Може да абсорбира огромно количество топлина със съвсем малка промяна в температурата.

Водата е от особено значение за провеждането на високоинтензивна тренировка
По време на тренировка е възможно да се изразходват големи количества вода. Първата необходимост, която трябва да се удовлетвори в организма, е да се компенсира разходът на вода. Понижаването на нивата на течностите води до повишаване на температурата и съответно до натоварване на сърцето и другите главни органи. Загубата на течности затруднява и кръвообращението, което в края на краищата води до по-лошо представяне и понижава способността на организма за терморегулация.

Ясно е, че намаляването на течностите в организма води до огромен брой нарушения в биологическите функции и по време на тренировка и по време на почивка! Най-простото решение и обичайна практика в този случай е да се консумира голяма количество вода /общоприето е да се пият по 8 чаши от по около  0. 230 л дневно/ в неактивния период и по-големи количества преди и естествено по време на тренировка като трябва да подчертаем, че преди интензивна тренировка за издръжливост поетото количество вода трябва да е по-голямо /0.450-0.650 л/, за да се подготви организма за предстоящото натоварване.
Като консумираме вода преди тренировка, отлагаме естественото обезводняване не позволяваме да се повиши телесната температура. Това обаче не замества постоянната необходимост да се зареждаме с течности и се счита, че не е така ефективно за поддържането на топлинния баланс както е равномерното консумиране на вода по време на тренировка. При продължителна тренировка може да се компенсират точно количествата на разходваната вода с поемането на същите количества поради това, че при интензивно физическо натоварване стомахът може да изхвърли само определено количество вода на час. От него се изпразва само 0.800 л вода, което е нищо в сравнение с общата загуба от 2 л! Обемът на течността в стомаха е важен и поради това, че изпразването на червата се ускорява като с всеки 0.100 л обемът на червата се увеличава с 0.600 л. Най-разумно е да се препоръча поемане на 0.250 л на интервали от по 15 минути приблизително като по-голямо от това количество би предизвикало усещане за “подуване” у трениращия. Трябва да отбележим, че по време на редица упражнения със субмаксимална интензивност изтласкването на водата от стомаха не се затруднява. Важно е също да се подчертае, че студените течности 5° С се изпразват от стомаха много по-бързо отколкото течностите със “стана температура”.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24437713623047 Seconds