Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Най-добрата аеробика
За някои бягането или колоезденето е удоволствие от свежия въздух, предизвикателство и начин да се откъснат от досадното всекидневие. За повечето от нас обаче това е начин за топене на мазнини, като същевременно запазим възможно повече мускулна маса. Задачата може да се формулира и така: как да стопим максимум подкожна мазнина за минимум време? Или, казано иначе, кой е най-добрият начин за кардиодейност, за да попаднем в зоната за топене на мазнини? Прекалено високата интензивност ще изгори мускулния гликоген и ще принуди тялото да разгради собствените си мускули за гориво. С твърде ниска интензивност пък няма да постигнем целта си. За щастие на помощ идва науката...
Американски учени проведоха тест с 12 мъже, правещи аеробика на стационарен велосипед или бягаща пътечка. Количеството стопена мазнина бе измерено чрез метода на индиректната калориметрия - чрез анализ на концентрацията в издишвания въздух за кислород и въглероден диоксид. Така доста точно може да се определи колко мазнини или въглехидрати се използват за енергия.
 
 
 
Какво се оказа? Най-добрият начин за топене на мазнини за мъже е доброто старо бягане на пътечката в залата с около 70% от максималния сърдечен пулс (220 минус годините). Така за час упражнения се топят около 40 г мазнини. Качването под и над тази зона намалява значително топенето на мазнините, така както и въртенето стационарен велосипед без значение от интензивността. За дамите пък аналогично изследване на университета в Ню Мексико установи, че ще стопят най-много подкожна мазнина при тичане на открито с около 80% от максималния сърдечен пулс.
И още нещо. Мнозина спортни лекари и специалисти считат че бягащата пътечка е много по-безопасна в сравнение с тичането на открито. При нея сте склонни да правите по-къси и по-чести крачки, което пък дава възможност за по-плътен и стабилен контакт па стъпалата със земята (пътечката), отколкото при тичането по асфалт. Доскоро никой не можеше да определи биомеханичните разлики - израелски учени обаче имплантираха в тибията (костта на долната част на крака) на бегачи уред с който измериха натоварването при бягане на 10 км и на бягаща пътечка, и по асфалт. Всички знаеха, че бягането по асфалт натоварва повече сухожилията и ставите - никой не предполагаше обаче, че това натоварване е 300 % по-малко при хората, избрали бягаща пътечка!
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24711990356445 Seconds