Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Не подценявайте анемията

Известно е, че младите хора не мислят за старостта, а още по-малко за типичните болести на възрастните хора. Но още по-широко известна е истината, че е по-лесно да се предпазим от една болест, отколкото по-късно да я лекуваме. А и годините се изнизват бързо. Не е лошо да се помисли и по този въпрос. В крайна сметка става дума за свежестта на паметта и здравето на човека, независимо на каква възраст е той.
Сътрудниците на Калифорнийския университет в Сан-Франциско са установили един начин възрастните хора да живеят без страх от слабоумие, ако съумеят да водят здравословен живот в младите си години, което включва и правилното хранене. Те доказват недвусмислено, че хора, страдащи от анемия, са с повишен риск да развият слабоумие.

Основната причина за анемия, изключваме тежка кръвозагуба, е дефицитът на желязо в кръвта. Учените са категорични, че дефицитът на желязо може да бъде предотвратен с правилно хранене, включващо продукти, богати на желязо. Такива са черният дроб, бобовите растения, ядките, стека. Ако храненето е правилно, не е необходимо да се прибягва до хранителни добавки с желязо.
Учените са изследвали 2500 доброволци на възраст 70-79 и повече години. В продължение на 11 години те периодично били тестване за анемия, проверявани били паметта и мисленето им, способността да правят логически връзки и анализи. В началните изследвания се установило, че при 393-ма от доброволците имало наличие на анемия, а при 89 човека от тях се развило слабоумие. При 41% от хората с анемия имало повишен риск от развитие на такова.


Според уччените в 23% анемия се развива при хора на 65 и повече години.
Връзката между анемията и слабоумието не зависи от пола, националността, образованието или работата. Учените я обясняват с няколко факта, макар че все още това е теория. Анемията според медиците може да е маркер за лошо здравословно състояние като цяло. Възможно е и ниското ниво на кислород като последица от анемията, да е фактор за развиване на слабоумие, тъй като недостигът му вллияе негативно на мозъка, съответно на паметта и мисленето. Изследванията в тази насока продължават, но учените са убедени, че храни, богати на желязо предотвратяват анемията, а следователно и старческото слабоумие.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20508790016174 Seconds