Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Не търпете болки в шията

Вероятно са малцина тези, които не са страдали от болки в шията, особено ако работят в офис. Експертите твърдят, че поради съвременния начин на живот около една трета от населението на планетата страда от болки в шията, като преди всичко това са жители на градовете, които не водят достатъчно активен във физическо отношение живот.
Едни се оплакват от неприятно усещане в тази област, други от остра и пронизваща болка, трети от пулсиращи и интензивни болки. Разнообразието от усещания е твърде богато. Това по същество зависи от първоизточника, а той също е може да е различен: мускулни спазми, мускулни болки, ставни увреждания, възпаления. И тук трябва да кажем, че за да се предотвратят болките, трябва да се установят причините за тях.
Медиците определят като основни три причини за болките в шията – слаба подвижност, неправилно хранене и негативни емоции. Първоначално тези причини предизвикват появата на незначителни болки, но ако човекът не промени своя начин на живот, то проблемът скоро се задълбочава. Необходими са и консултации със специалист, под чието ръководство и наблюдение да се извършат промените, след като се открие причината за болките. За жалост много хора с години търпят неприятните усещания, забравят за тях, когато те позатихнат, но всъщност не решават  проблема по този начин.

  

Напоследък много се говори, че дискомфортът в областта на шията е свързан с дългия престой пред компютъра или пред телевизора в неудобна поза. Специалистите обаче са на мнение, че позата не е толкова в основата на този дискомфорт, колкото  в режима на  живот въобще. Неподвижният начин на живот на практика води до слабо задействане на дълбоките мускули, което довежда от своя страна до негативните усещания в областта на шията.
Колкото и да е странно, неправилното хранене води не само до проблеми в областта на корема, но и до непоносими болки в шията. Експертите твърдят, че ако е налична болка в лявата страна на шията, това е явен сигнал за проблеми с черния дроб. В подобен случай трябва да преосмислите начина си на хранене – времето на прием и вида храни, които употребявате. Ако шията ви боли по неясни причини (не сте изстинали, не сте я травмирали) отдясно – трябва да ограничите висококалоричните храни, алкохола и никотина.
Много честа причина за болки в областта на шията са нашите емоции. Постоянният стрес, гневът могат да доведат до мускулни болки в шията, а това пък до други некомфортни усещания – мускулна блокада, която пък на свой ред да предизвика блокада на съдовете. Да не мислим чак за остеохондроза, но и това не е изключено да се получи.
Специалистите имат много начини да помогнат, но някои от методите им напълно съвпадат – физически упражнения и масаж. Упражненията трябва да са насочени към активизация на дълбоките мускули; да се активизира кръвообращението в мускулатурата; да се подобри храненето на костната и хрущялната тъкан.
Изводите са категорични: повече физическа активност, правилно хранене и овладяване на стреса, за да не изпитвате болки в шията.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16872692108154 Seconds