Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Livervitol
Livervitol
29.90 BGL
Купи

Explode Silver Pro 5 кг
Explode Silver Pro 5 кг
278.00 BGL
Купи

Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Шейкър Explode 600мл
Шейкър Explode 600мл
7.00 BGL
Купи
Young & Flexi
Young & Flexi
34.00 BGL
Купи
6 Pro
6 Pro
112.00 BGL
Купи
Нивото на pH организма
Една от най-дискутираните области в последните години е киселинно-основният баланс, или както е по-разпространено да се казва, нивата на pH в организма. Какво означава pH? Защо е толкова важно да се измерва нивото на pH?
Съкращението pH се отнася до налягане (pressure) и водород (hydrogen). Нивото на pH посочва артериалното налягане на водорода в кръвта. Веществата, които отделят Н+ се наричат киселини, а веществата които могат да се свържат с Н+ се наричат основи. Терминът “буфер” се използва при описание на реакциите, които минимализират промените в концентрацията на Н+, а химическите вещества, които не позволяват да се извърши тази промяна, се наричат “буфери”.


Крехкият баланс на съотношението киселини-основи:

Киселинно-основният състав на кръвната течност трябва да бъде прецизно регулиран, тъй като обмяната на веществата много силно се влияе от концентрация на Н+ (pH). В кръвта обикновено се регулира като се получава неутрализиране с леко превишено алкално ниво при ниво на pH 7.4 / основа/. Това означава, че броят на отрицателните хидроксилни йони (ОН-) леко надвишава Н+. Повишаването на pH над нормалното средно ниво от 7.4 е пряк резултат от намаляването на концентрацията на Н+ и се нарича алкалоза. И обратно, повишената концентрация на Н+ (намаляване на pH) се нарича ацидоза. Алкалните разтвори, като амоняка например, могат да предизвикат разрушаване на системата.
Освен това, натрупаната млечна киселина може да причини болки в цялото тяло. Спомнете си какво се случва като повтаряте многократно последния комплекс силови упражнения (освен, ако разбира се не сте използвали инерцията, за да се “измъкнете” и да не изпълните необходимите движения както трябва). Трябва да отбележим, че промените в регулацията на киселините и основите са много по-драстични, отколкото тяхното изброяване. Така например, промените в йонната концентрация и спадането им под ниво 7 води до повишаване на Н+, 10 пъти по-голямо от тази стойност! По същият начин, всяка промяна на pH над 7 води до десетократно понижаване!
Регулацията на киселини-основи - ключов фактор за пропускливостта на мембраната:
Един от най-натрапващите се проблеми, свързани с киселинно основния баланс, е фактът, че всяко отклонение – независимо колко малко е то – може да засегне пропускливостта на клетката. Ако клетъчната мембрана няма нужната пропускливост, необходимите хранителни вещества не могат да преминават навътре и извън нея! Освен това, катализиращият ензим не може да функционира на нормално ниво, когато стойностите на pH са извън нормата. Помислете си за случаите, при които по време на високо интензивна анаеробна тренировка се натрупва голямо количество млечна киселина – в този момент ензимите са възпрепятствани да действат и ние изпитваме болка, а след това и бърза умора в мускулите. Нивата на pH бързо се променят, за да балансират напрежението в системата на обмяна на вещества.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.32334303855896 Seconds