Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Обмяна на веществата
За да съществува и да се развива, всеки организъм трябва да е в непрекъснато взаимодействие с околната среда. Това става чрез обмяната на веществата и на енергията. Тези два процеса са тясно свързани помежду си. Те включват превръщанията, на които се подлагат веществата от момента на тяхното постъпване в организма до отделянето им в околната среда като ненужни крайни продукти, и енергийните изменения при тези превръщания.
Обмяната на веществата е съвкупността от процесите, свързани с преработването, взаимното превръщане, разграждането на хранителните вещества и тяхното включване като съставна част на живите клетки.
Попадналите в храносмилателната система хранителни вещества се разграждат до прости, усвоими за организма. Белтъците се разграждат до аминокиселини, въглехидратите до монозахариди, а мазнините до глицерол и мастни киселини. Разградените вещества се всмукват заедно с вода и соли и попадат в кръвта. Чрез нея достигат до всички клетки на организма. В клетките те се разграждат до крайните продукти на обмяната на веществата. При разграждането се отделя енергия.
Белтъците се разграждат до вода, СО и азот съдържащи съединения. В черния дроб от тях се образува пикочина (урея).

Въглехидратите се окисляват в клетките до вода и СО2
. Половината от енергийните потребности на организма се задоволяват от разграждането на въглехидрати. Неизползваните монозахариди в клетките се превъщат в резервна форма на съхранение -гликоген. Той се натрупва предимно в черния дроб и мускулите. Когато се приемат в излишък, монозахаридите се превръщат в мазнини и се съхраняват в такъв вид.
Мазнините се разграждат в клетките до вода и СО2. Мазнините са основен енергиен източник за организма.

Белтъците се използват главно за обновяване на биологичните структури. Мазнините и въглехидратите имат предимно енергийна роля.

Структурите на организма непрекъснато се подменят. Съставът на организма постоянно се обновява. Важна предпоставка за това е възможността за взаимно превръщане на въглехидратите, мазнините и белтъците едни в други. Тези превръщания се извършват във всички клетки на организма, но преди всичко в черния дроб. Той е централен орган на обмяната на веществата.
Обмяната на веществата е баланс на два основни процеса - процес на синтеза (анаболизьм) на присъщи за организма белтъци, мазнини и въглехидрати, и процес на разграждане (катаболизьм) на веществата и освобождаване на енергия, необходима за организма. Освободената енергия се използва за осъществяване на жизнените процеси (съкращаване на мускулите, пренасяне на нервните импулси, всмукване, секреция). Енергия се използва и при процесите на синтеза в клетките.
Част от освободената енергия при разграждането на мазнини, въглехидрати и белтъци, която не се използва за протичане на жизнените процеси в организма, се превръща в топлина. В топлина се превръща и енергията, използвана за протичане на жизнените процеси. В крайна сметка цялата освободена енергия се превръща в топлина. Тази топлина осигурява поддържането на телесната температура. Излишната топлина се отдава от организма в околната среда.
Разходът на енергия, който се използва за осъществяване на функциите на основните жизнени системи на организма - кръвоносна, дихателна, отделителна, нервна, се нарича основна обмяна. Тя зависи от възрастта, пола, ръста и масата на индивида. Основната обмяна е минималното количество енергия, необходимо на организма за осъществяване на жизнените процеси. Степента на обмяната и съответно количеството на освободената енергия се увеличава при извършване на физическа работа. Колкото повече е извършената мускулна работа, толкова повече енергия е необходима на организма.
Крайните продукти от обмяната на веществата, особено от белтъчната обмяна, са вредни за организма. Те се отделят постоянно от него. Чрез образуваната урина от бъбреците и чрез потта, образувана в потните жлези, се отделят азотосъдържащите съединения, продукт на обмяната на белтъците (амоняк, пикочина, пикочна киселина). Чрез издишания от белите дробове въздух се отделя СО2.

Регулация на обмяната на веществата и на енергията.
Обмяната на веществата и на енергията се регулира по нервен и по хуморален път.
Нервната регулация се осъществява от центрове, разположени в междинния мозък. Тези центрове контролират приемането на храна, обмяната на въглехидратите, на мазнините, на водата. Те контролират и температурата на тялото. При понижаване на околната температура обмяната на веществата се засилва и се отделя повече топлина, необходима за поддържането на постоянството на телесната температура.

Хуморална регулация.
Белтъчната обмяна се регулира от растежния хормон на предния дял на хипофизата, хормоните на щитовидната жлеза, глюко-кортикоидите, отделени от кората на надбъбречните жлези, половите хормони. Въглехидратната обмяна се регулира от инсулина и глюкагона, отделени от задстомашната жлеза, хормоните на щитовидната жлеза, глюкокортикоидите. Обмяната на мазнините се регулира от инсулина, половите хормони, глюкокортикоидите. При намалено образуване на полови хормони настъпва натрупване на мастна тъкан по цялото тяло. Това се използва в животновъдството. След кастриране (премахване на половите жлези) се усилва превръщането на приетите въглехидрати в подкожна мастна тъкан.


 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12297296524048 Seconds