Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Остеопороза
Всички ние искаме да се радваме на здрави и щастливи деца. Но загрижени за здравето им, отделяме ли достатъчно внимание на здравето на костите ?
Каква болест е остеопорозата, не е ли свързана със старостта?
Защо детството и юношеството са най-важният период за изграждането на здрави кости?
Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с намалена плътност на костите и нарушена структура нa костната тъкан. Костите  стават  крехки, порести, нараства  рискът от счупвания. Процесът на загуба на костна маса и промяна качеството на костна маса и промяна качеството на костта протича бавно, без оплаквания в продължение на години и затова остеопорозата се назовава "тих крадец" и "тиха епидемия". Голяма част от засегнатите дори не знаят, че имат остеопороза до момента, в който не получат счупвания.
Фрактурите причиняват болка, страдание, намаляват способността на болните да поддържат своята самостоятелност и самочувствие.
Остеопорозата е сериозна, широкоразпространена болест. Значителни са финансовите разходи за лечение и рехабилитация, както за болните и семействата им, така и за държавата.
Ето защо в целия свят усилията са насочени към реализиране на дейности, свързани с предпазване от това заболяване и недопускане на счупвания .
Оказва се, че детството е идеалният и незаменим период за профилактика на остеопорозата.
Остеопорозата се проявява в зряла възраст, но се залага в  детството и юношеството. Тогава трябва да знаем как да изградим оптимално здрава кост, която ще ползваме през целия си жизнен път.


Костта е жива тъкан, която цял живот се обновява. Протичат непрекъснато взаимосвързани и последователни процеси на разграждане и последващо образувание на костно  вещество от специализирани клетки. През детството и юношеството процесът на натрупване преобладава. Така скелетът нараства, както по размер, така и по плътност и здравина. Изгражда се индивидуалната за всеки човек максимална плътност и здравина на костта или т. нар. “пикова костна маса". Натрупва се този костен "капитал", които ще се използва цял живот. Костната маса се запазва до 45г. при жените и 60-65 г. при мъжете. След това разграждането на костното вещество започва да преобладава над изграждането и плътността прогресивно намалява.
Как да помогнем на децата и юношите да изградят оптимално здрави кости?
Спазвайте принципите на здравословния начин на живот за повече здраве, както за целия организъм, така и за костната система:
- хранете се балансирано и приемайте мялко и млечни продукти ежедневно. В тях се съдържа най-много калций , а той е най-важен за здравината на костите ви.
- прекарвайте всеки ден поне 30 минути на чист въздух и слънце. Помнете, че се нуждаете всекидневно от витамин Д , за да усвоявате пo-добре калция от храната, а вашият организъм го произвежда, когато слънчевите лъчи достигнат до кожата ви.
- повишете физическата си активност чрез натоварващи упражнения: ходене, бягане, танци, аеробика, тенис и други. Физическите упражнения водят до заздравяване на костите ви.
- избягвайте прекомерната консумация на кафе.
- не злоупотребявайте с алкохола.
- спрете да пушите или намалете гигарите
Запомнете: Профилактиката на остеопороза е най-ефективна в детството и юношеството, но грижите за здравето на костите са важни през целия живот.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19987511634827 Seconds