Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Остеопороза - тихата болест част ІІ
Начини на диагостиране
Всички жени в менопауза, както и мъжете след 60 годишна възраст е добре веднъж годишно да изследват костната си плътност. Изследването се нарича остеодензитометрия. Апаратите, с които то се прави, са два основни вида: ултразвукови и рентгенови (DЕХА). Ултразвуковите са по-разпространени, но и по-неточни. При тях се измерва костната плътност на петната кост на пациентите. Рентгеновите апарати за определяне на костна плътност най-често изследват състоянието на прешлените, китката или бедрената кост. Те са значително поточни, но изследването е по-скъпо и може да се избърши предимно в болнична обстановка, най-често в клиниките и отделенията по ендокринология. Тези изследвания определят т. нар. Т score. Той сравнява костната плътност на пациента с оптималната или най-висока костна плътност на 30-годишен здрав човек. При резултати от -1 до 2,5 се говори за остеопения (намалена костна плътност), а при резултати над 2,5  за изразена остеопороза.7 важни предупреждения
1. По-голямата физическа активност в детска и активна възраст води до натрупване на по-голяма костна маса и съответно до по-късно настъпване на остеопорозата.
2. Приемането на храни, богати на калций и витамин D, заздравява костите.
З. Тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол доказано влияят негативно върху костната плътност и допринасят за развитие на остеопорозата.
4. Приемането на кортикостероиди намалява костната плътност.
5. На жените, при които менопаузата е настъпила по-рано, се препоръчва прием на хормонални препарати, съдържащи естрогени. Те обаче трябва да се взимат само по назначение от специалист гинеколог.
6. При установяване на oстеопения и особено на остеопороза е необходимо да се започне лечение. То трябва да назначено от специалист ендокринолог, от ревматолог или от ортопед и винаги трябва да се базира на извършена предварително остеодензитометрия.
7. При установяване на счупване, характерно за остеопорозата (най-често на прешлен, китка, тазобедрена става, рамо или таз), първо трябва да се приключи лечението му, след което да се направи остеодензитометрия и на базата на получените резултати да се започне адекватно лечение на заболяването.

8 мита за остеопорозата
1. Тя е неизбежна. - Ранното й откриване и започване на лечение може да ограничат загубата на костна плътност до нивото поне на остеопения.
 2. Само възрасните жени страдат от нея. - Остеопорозата настъпва и при мъже, но в една по-напреднала възраст. 20 % от засегнатите от остеопороза са мъже. - Остеопорозата може да се развие и в много по-ранна възраст при пациентки с хронични заболявания като астма или ревматоиден артрит, изискващи лечение с кортикостероиди.
3. Само белите жени страдат от остеопороза. - 52 % от жените от жълтата раса над 50-годишна възраст са покосени от това заболяване. 35 % от чернокосите жени над 50-годишна възраст са с остеопения.
4. Остеопорозата е рядка болест. - 55 % от населението на САЩ над 50-годишна възраст са с намалена костна маса. Ежегодно там се лекуват 1,5 млн. счупвания в резултат на остеопороза.
5. Остеопорозата не е тежко или смъртоносно заболяване. -  Счупванията в областта тазобедрената става водят много често до инвалидизация. 20% от тези пациенти умират в първата година след травмата.
6. Разходите за лечение на остеопорозата са ниски. - През 2001 г. разходите за лечението й свързаните с нея счупвания в САЩ възлизат на 18 млрд. долара, а през 2030 г. те вероятно ще надхвърлят 60 млрд.
7. Който има остеопороза, си го знае. - Обикновено пациентите научават за остеопорозата си едва с първото счупване на кост.
8. Който има остеопороза, не може вече нищо да направи. - В момента на фармацевтичния пазар има редица медикаменти за намаляване на негативни ефекти от остеопорозата и за забавяне на загубата на костна плътност.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.21160197257996 Seconds