Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Mass Gainer 1 kg
Explode Mass Gainer 1 kg
28.00 BGL
Купи

Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи

Explode Amino Liquid 50ml
Explode Amino Liquid 50ml
3.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

CGT
CGT
12.00 BGL
Купи
Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи
Къси панталони Explode
Къси панталони Explode
32.00 BGL
Купи
Остеопороза - тихата болест част ІІ
Начини на диагостиране
Всички жени в менопауза, както и мъжете след 60 годишна възраст е добре веднъж годишно да изследват костната си плътност. Изследването се нарича остеодензитометрия. Апаратите, с които то се прави, са два основни вида: ултразвукови и рентгенови (DЕХА). Ултразвуковите са по-разпространени, но и по-неточни. При тях се измерва костната плътност на петната кост на пациентите. Рентгеновите апарати за определяне на костна плътност най-често изследват състоянието на прешлените, китката или бедрената кост. Те са значително поточни, но изследването е по-скъпо и може да се избърши предимно в болнична обстановка, най-често в клиниките и отделенията по ендокринология. Тези изследвания определят т. нар. Т score. Той сравнява костната плътност на пациента с оптималната или най-висока костна плътност на 30-годишен здрав човек. При резултати от -1 до 2,5 се говори за остеопения (намалена костна плътност), а при резултати над 2,5  за изразена остеопороза.7 важни предупреждения
1. По-голямата физическа активност в детска и активна възраст води до натрупване на по-голяма костна маса и съответно до по-късно настъпване на остеопорозата.
2. Приемането на храни, богати на калций и витамин D, заздравява костите.
З. Тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол доказано влияят негативно върху костната плътност и допринасят за развитие на остеопорозата.
4. Приемането на кортикостероиди намалява костната плътност.
5. На жените, при които менопаузата е настъпила по-рано, се препоръчва прием на хормонални препарати, съдържащи естрогени. Те обаче трябва да се взимат само по назначение от специалист гинеколог.
6. При установяване на oстеопения и особено на остеопороза е необходимо да се започне лечение. То трябва да назначено от специалист ендокринолог, от ревматолог или от ортопед и винаги трябва да се базира на извършена предварително остеодензитометрия.
7. При установяване на счупване, характерно за остеопорозата (най-често на прешлен, китка, тазобедрена става, рамо или таз), първо трябва да се приключи лечението му, след което да се направи остеодензитометрия и на базата на получените резултати да се започне адекватно лечение на заболяването.

8 мита за остеопорозата
1. Тя е неизбежна. - Ранното й откриване и започване на лечение може да ограничат загубата на костна плътност до нивото поне на остеопения.
 2. Само възрасните жени страдат от нея. - Остеопорозата настъпва и при мъже, но в една по-напреднала възраст. 20 % от засегнатите от остеопороза са мъже. - Остеопорозата може да се развие и в много по-ранна възраст при пациентки с хронични заболявания като астма или ревматоиден артрит, изискващи лечение с кортикостероиди.
3. Само белите жени страдат от остеопороза. - 52 % от жените от жълтата раса над 50-годишна възраст са покосени от това заболяване. 35 % от чернокосите жени над 50-годишна възраст са с остеопения.
4. Остеопорозата е рядка болест. - 55 % от населението на САЩ над 50-годишна възраст са с намалена костна маса. Ежегодно там се лекуват 1,5 млн. счупвания в резултат на остеопороза.
5. Остеопорозата не е тежко или смъртоносно заболяване. -  Счупванията в областта тазобедрената става водят много често до инвалидизация. 20% от тези пациенти умират в първата година след травмата.
6. Разходите за лечение на остеопорозата са ниски. - През 2001 г. разходите за лечението й свързаните с нея счупвания в САЩ възлизат на 18 млрд. долара, а през 2030 г. те вероятно ще надхвърлят 60 млрд.
7. Който има остеопороза, си го знае. - Обикновено пациентите научават за остеопорозата си едва с първото счупване на кост.
8. Който има остеопороза, не може вече нищо да направи. - В момента на фармацевтичния пазар има редица медикаменти за намаляване на негативни ефекти от остеопорозата и за забавяне на загубата на костна плътност.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20394015312195 Seconds