Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Creatine Monohydrate Pure
Creatine Monohydrate Pure
11.00 BGL
Купи

Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
1.50 BGL
Купи

Snail gel + Q10
Snail gel + Q10
24.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

3 вида Л-карнитин
3 вида Л-карнитин
55.00 BGL
43.00 BGL
Спестявате: 12.00 BGL
Купи
Къси панталони Explode
Къси панталони Explode
32.00 BGL
Купи
Explode L-Glutamine
Explode L-Glutamine
19.00 BGL
Купи
Остеопороза - тихата болест
Наричат остеопорозата още и „тих убиец". Най-вече заради факта, че заболяването настъпва безсимптомно. Промените в костите не се забелязват нито от пациентите, нито от лекарите. Засегнатите разбират за тях едва след като получат първото сериозно счупване — при това от минимален по сила удар или травма.
Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната маса и с промяна на структурата на костта. Тези изменения от своя страна променят здравината на костите и увеличават риска от счупването им.


Разновидности
Остеопорозата   бива   няколко   вида. Най-често срещана е постменопаузалната, която засяга жени в менопауза. В този период женският организъм произвежда помалко естрогени (женски полови хормони), което води до намалено всмукване на калций в червата. Сенилната остеопороза се наблюдава при възрастни хора над 70 години. При тях се наблюдава намалено всмукване на витамин D в червата и съответно намалено отлагане на калций в костите.
Съществува и така наречената вторична остеопороза. Тя се развива като последица от някакво друго заболяване (например бъбречно) или след гинекологични операции.
Първите симптоми
Обикновено са свързани с болка в най-силно засегнатите кости. Лошата новина е, че първите симптоми са вече късни симптоми. Болката се усилва при дълго стоене в изправено положение и при физическо  натоварване.  Успокоява  се  при почивка в легнало положение. Понякога натиск върху ребрата и гръдната кост също може да провокира болка. За жалост най-често диагнозата се поставя едва след първото счупване на някоя от костите на тялото. Счупването на прешлени на гръбначния стълб е едно от най-честите оплаквания при болни от остеопороза. То се получава при минимална травма или дори без травма – спонтанно. Причинява се от изкривяване на гръбнака и намаляване на ръста. Лекува се с корсет или оперативно.
Друго, често наблюдавано при болни от остеопороза счупване е това на китката. Обикновено се получава при падане върху дланта и се лекува с гипсова превръзка. Най-опасните остеопорозни счупвания са в областта на тазобедрената става. С най-тежки последици е счупването на бедрената шийка. Стига се до скъсяване на крака и силна болка при стъпване. Лечението е само оперативно  поставяне на изкуствена става (ендопротезиране).
Можем ли да я спрем в зародиш?
Загубата на костна маса е естествен процес в човешкия организъм, който е свързан с остаряването. Тя не може да бъде спряна, но може да бъде забавена и по този начин е възможно да намалим риска от остеопорозни счупвания.
Мъжете също са заплашени
Погрешно се смята, че остеопорозата е женско заболяване. При мъжете също съществува риск  от развитието й, но той е 4 пъти по-малък в сравнение с този на жените. Интересен е фактът обаче, че процентно бялата и жълтата раса са много по-чести и по-сериозно засегнати от остеопороза в сравнение с черната раса.

Остеопороза  - тихата болест част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16393089294434 Seconds