Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Y3K Food
Y3K Food
39.00 BGL
Купи

Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи

L-carnitine capsules
L-carnitine capsules
28.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Gold Matrix Gainer
Gold Matrix Gainer
38.00 BGL
Купи
Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи
Gold Matrix Gainer 5 кг
Gold Matrix Gainer 5 кг
154.00 BGL
Купи
Остеопороза - тихата болест
Наричат остеопорозата още и „тих убиец". Най-вече заради факта, че заболяването настъпва безсимптомно. Промените в костите не се забелязват нито от пациентите, нито от лекарите. Засегнатите разбират за тях едва след като получат първото сериозно счупване — при това от минимален по сила удар или травма.
Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната маса и с промяна на структурата на костта. Тези изменения от своя страна променят здравината на костите и увеличават риска от счупването им.


Разновидности
Остеопорозата   бива   няколко   вида. Най-често срещана е постменопаузалната, която засяга жени в менопауза. В този период женският организъм произвежда помалко естрогени (женски полови хормони), което води до намалено всмукване на калций в червата. Сенилната остеопороза се наблюдава при възрастни хора над 70 години. При тях се наблюдава намалено всмукване на витамин D в червата и съответно намалено отлагане на калций в костите.
Съществува и така наречената вторична остеопороза. Тя се развива като последица от някакво друго заболяване (например бъбречно) или след гинекологични операции.
Първите симптоми
Обикновено са свързани с болка в най-силно засегнатите кости. Лошата новина е, че първите симптоми са вече късни симптоми. Болката се усилва при дълго стоене в изправено положение и при физическо  натоварване.  Успокоява  се  при почивка в легнало положение. Понякога натиск върху ребрата и гръдната кост също може да провокира болка. За жалост най-често диагнозата се поставя едва след първото счупване на някоя от костите на тялото. Счупването на прешлени на гръбначния стълб е едно от най-честите оплаквания при болни от остеопороза. То се получава при минимална травма или дори без травма – спонтанно. Причинява се от изкривяване на гръбнака и намаляване на ръста. Лекува се с корсет или оперативно.
Друго, често наблюдавано при болни от остеопороза счупване е това на китката. Обикновено се получава при падане върху дланта и се лекува с гипсова превръзка. Най-опасните остеопорозни счупвания са в областта на тазобедрената става. С най-тежки последици е счупването на бедрената шийка. Стига се до скъсяване на крака и силна болка при стъпване. Лечението е само оперативно  поставяне на изкуствена става (ендопротезиране).
Можем ли да я спрем в зародиш?
Загубата на костна маса е естествен процес в човешкия организъм, който е свързан с остаряването. Тя не може да бъде спряна, но може да бъде забавена и по този начин е възможно да намалим риска от остеопорозни счупвания.
Мъжете също са заплашени
Погрешно се смята, че остеопорозата е женско заболяване. При мъжете също съществува риск  от развитието й, но той е 4 пъти по-малък в сравнение с този на жените. Интересен е фактът обаче, че процентно бялата и жълтата раса са много по-чести и по-сериозно засегнати от остеопороза в сравнение с черната раса.

Остеопороза  - тихата болест част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1553521156311 Seconds