Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Отслабване – кафява мазнина
В човешкото тяло има два различни вида мазнини. Първият вид е обикновената и общопозната бяла мазнина. За да сме съвсем точни, бялата мазнина не е наистина бяла. Цветът й по-скоро е жълт, но въпреки това ще продължим да я наричаме бяла мазнина, тъй като така е позната на всички. Тази бяла мазнина представлява по-големият процент от нашата телесна мазнина.
На този, който въпреки това не може добре да си представи бялата мазнина, ще кажем, че тя се нарича още подкожна мастна тъкан. Подкожната мастна тъкан се намира при мъжете главно при корема, а при жените при седалището, по бедрата, гърдите и корема.
 Мастната тъкан възниква, когато клетките на съединителната тъкан се натоварят с мазнина. Мазнината се поема под формата на фини капчици в цитоплазмата, течната и разтворима част от клетката. Там капките се стичат в по-големи капки и образуват топчета. Влакната на съединителната тъкан свързват тези мастни клетки в групи и образуват разделената на отделни дялове мастна тъкан.
Вторият вид мазнина в човешкото тяло се нарича кафява мазнина, но строго погледнато тя въобще не е кафява, а има червеникавооранжев оттенък. Защо е наречена кафява, не е ясно.
Тялото притежава много по-малко от тази кафява мазнина в сравнение с бялата мазнина. Кафявата мазнина се намира в горната част на гърба между плешките. Там тя се разполага точно между мускулите в горната част на гърба и кожата.
Както всичко в тялото и мазнините трябва да се хранят от нещо. Бялата мазнина не се нуждае от много хранителни вещества. Не може и да бъде иначе, защото както знаем, хранителните вещества се транспортират в кръвта. Мазнините се транспортират например до 60 % по лимфен и кръвен път към мастните депа. Бялата мазнина обаче се кръвоснабдява много ограничено. През нея не преминават нито артерии, нито някакви вени. Единствен източник на снабдяване и с това доставчик на хранителни вещества представляват миниатюрните капиляри, които се намират в този вид мазнина. Тъй като тези капиляри са твърде малки, те не могат да транспортират червени кръвни телца. Това обяснява и обстоятелството, защо бялата мазнина е почти безцветна. Но бялата мазнина не трябва да ни занимава прекалено, тъй като е без значение за възникването на топлина и свързания с нея процес по изгаряне на мазнините - отслабване.
Това, което ни интересува, са предимствата на кафявата мазнина, защото тук изведнъж става интересно. Кафявата мазнина се различава от бялата. В кафявата мазнина се намират истински артерии и вени, които кръстосват тъканта и така позволяват добро кръвоснабдяване. Поради тази причина червените кръвни телца могат да се транспортират от кръвта в кафявата мазнина. В тази връзка се говори за циркулация на кръв.


Какво всъщност означава всичко това? Твърде много, защото между кафявата и бялата мазнина съществува още една много важна разлика. Кафявата мазнина функционира съвсем различно от бялата. Кафявата мазнина притежава много специална задача, а именно да топли тялото, предизвиква затопляне. Затоплянето на тялото води автоматично до увеличаване на телесната температура. Това може лесно да се констатира с термометър. Обикновено телесната температура при покой възлиза на 36.6 °С. Когато се активира кафявата мазнина, се получават стойности, по-големи с 0.5 до 1.0 °С. Който няма под ръка термометър, може просто да постави ръка върху посоченото място, където се намира кафявата мазнина. Ще усети осезаемо затопляне спрямо други места от гърба. Опитайте някога. Поставете едната си ръка между плешките на трениращ с вас колега, другата ръка малко по-ниско, приблизително в областта на долната част на гърба. Ще бъдете изненадани.
На всички, разбира се е ясно, че едно такова затопляне не е възможно без гориво. Когато разпалвате огън, необходим е в крайна сметка и материал за изгаряне. Човешкият организъм не прави изключение.  Той притежава своите собствени горива. И тези горива, сигурно сте отгатнали, са мазнините. Сега можете да разберете защо кафявата мазнина трябва да бъде толкова добре кръвоснабдена. Защото горивото, т.е. мазнината, по някакъв начин трябва да стигне до огнището. С други думи, кафявата мазнина е самостоятелен орган, който увеличава телесната температура, като затопля кръвта, преминаваща през него. Като гориво за целта се използват мазнини. Тези мазнини се транспортират под формата на мастни киселини по кръвта в тъканта на кафявата мазнина. Там се изгарят. Кафявата мазнина изгаря мазнината. Този процес наистина увеличава скоростта на обмяната на вещества, но от него не се повлиява нормалната основна обмяна на веществата, така че тя не се променя. Така  атлетът притежава съвсем нормална основна обмяна на веществата, към която се прибавя възникването на топлина посредством кафявата мазнина. Така се увеличава скоростта на обмяната на вещества и отслабване. Поради тази причина мазнината се разгражда без диета или допълнителна тренировка. Важно е да се разбере, че при това мазнините не се превръщат в енергия както обичайно, а се използват изключително за процеса на изгаряне и свързаното с него възникване на топлина.
Навярно мислите как досега не сте забелязали това нещо. Защото вероятно още никога не сте приемали медикамент, повлияващ тези процеси. Защото глупавото на кафявата мазнина е, че не се активира често от тялото. Но хубавото е, че има препарати, с които може да се постигне това. Притежаваме орган в тялото си - кафявата мазнина, който произвежда топлина и за целта използва омразната ни мазнина. Само дето не е включен винаги. Не винаги? Освен ако .........


 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13793396949768 Seconds