Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи

NOS
NOS
35.00 BGL
Купи

Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи
L-carnitine Gel
L-carnitine Gel
12.00 BGL
Купи
Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи
Още една сериозна причина да отслабнем
Хората често си поставят за цел да свалят някои килограм и се стремят да постигнат намерението си, кога успешно, кога не. Има едно заболяване обаче, заради което си струва да мобилизираш цялата си воля в борбата с лакомията си и да постигнеш успешно нормализиране на личното си тегло. Това е така наречения  Диабет тип 2 (назоваван преди "старчески диабет”, „неинсулинозависим”) . Това е състояние, при което тялото не може да  използва ефективно собствения антидиабетен хормон.
Ще посочим някои от факторите за появата на заболяването:
а/ генетична предразположеност
б/ наднормено тегло и затлъстяване
в/ висок прием на мазнини и калории и нисък прием на фибри с храната
г/ липса на достатъчно движение
д/ напредване на възрастта
Разбира се има и други фактори, на които в тази статия няма да се спираме.
Ако човек не може да промени генетичната предразположеност, а възрастта биологично напредва не според нашите желания, то останалите рискови фактори за Диабет тип 2 могат да се контролират. Колкото повече рискови фактори се съчетаят едновременно, толкова по-голям е рискът от евентуално заболяване.
Когато човешкото тяло не използва ефективно произвеждания от панкреаса (задстомашната жлеза) инсулин, то не може да усвоява глюкозата от храната и тя се натрупва в кръвта.
Хората, които развиват Диабет тип 2, имат дефектни инсулинови рецептори, защото в техния организъм инсулинът не действа ефективно. Такова състоянието се нарича инсулинова резистентност (нечувствителност). Инсулиновата резистентност възниква и прогресира години преди появата на захарната болест. Основно се дължи на генетична предразположеност, но  се засилва при наличието на затлъстяване и заседнал начин на живот. Колкото повече вътрешнокоремни и други тлъстини е натрупал един човек и колкото по-обездвижен живот води, толкова неговото тяло става по-резистентно (по-лениво) към действието на инсулина.

В началото на обменното нарушение, панкреасът се опитва да преодолее проблема, произвеждайки повече инсулин от нормалното. Постепенно той се изтощава от допълнителното натоварване и по-този начин се получава така нареченото преддиабетното състояние (нарушен глюкозен толеранс). В такъв момент нивото на кръвната глюкоза е по-високо от нормалното само след нахранване (след натоварване с глюкоза). На гладно стойностите се запазват в обичайните за здравите хора граници.
Ако в този етап не се намали теглото и  не се увеличи  физическата активност, то инсулин-произвеждащите клетки в панкреаса се претоварват и поради това се изтощават, а това значи, че голям брой от тях почват да губят възможността си да произвеждат достатъчно инсулин, който да преодолее инсулиновата резистентност. Това е причината при 70% от хората с нарушен глюкозен толеранс да се получи Диабет тип 2.
Правилно е да се намали приема на мазнини, да се снижи калоричността на храната, почти да се изключат захарите, за сметка на увеличената консумация на плодове с ниска захарност и зеленчуци, които са източник на фибри. Необходима е и редовната физическа активност, за да се спре прогресиращото нарушението в обмяната на веществата.
Рискът от Диабет тип 2, като на всяко дегенеративно заболяване, расте с напредване на възрастта. Забелязана е обаче тенденция на разболяване в  по-млада възраст, като от Диабет тип 2 започват да страдат дори деца. Това, разбира се, основно се дължи на неправилно хранене и обездвижване. Голяма част от учениците се хранят със сандвичи и други тестени изделия, чипс, вафли и др., малко спортуват.

Затлъстяването не е само козметичен дефект, а едно опасно заболяване, предразполагащо към други заболявания като: високо кръвно налягане, Диабет тип 2, атеросклероза, инсулт, образуване на жлъчни камъни, артроза и др.

Наднорменото тегло и затлъстяването вече засяга 30-35% от хората под 30-годишна възраст. Поради това се предвижда, че изявата на Диабет тип 2 ще се увеличи при младите хора, което вече е сериозен обществен здравен проблем.
Обиколка на талията над 102 сантиметра при мъжете и над 88 сантиметра при жените означава коремно затлъстяване ("бирен корем", форма на тялото "тип ябълка"). Именно при тях е най-висок рискът да развият Диабет тип 2.
Наистина Диабет тип 2 е една сериозна причина да се намали личното тегло, ако е над нормите, а като се добавят и останалите, просто тръгвайте към фитнес залите, парковете, планините и по-рядко се отбивайте в сладкарницата. Шегата си е шега, но мотивите за борба с излишните килограми са твърде сериозни.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1406421661377 Seconds