Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Още една сериозна причина да отслабнем
Хората често си поставят за цел да свалят някои килограм и се стремят да постигнат намерението си, кога успешно, кога не. Има едно заболяване обаче, заради което си струва да мобилизираш цялата си воля в борбата с лакомията си и да постигнеш успешно нормализиране на личното си тегло. Това е така наречения  Диабет тип 2 (назоваван преди "старчески диабет”, „неинсулинозависим”) . Това е състояние, при което тялото не може да  използва ефективно собствения антидиабетен хормон.
Ще посочим някои от факторите за появата на заболяването:
а/ генетична предразположеност
б/ наднормено тегло и затлъстяване
в/ висок прием на мазнини и калории и нисък прием на фибри с храната
г/ липса на достатъчно движение
д/ напредване на възрастта
Разбира се има и други фактори, на които в тази статия няма да се спираме.
Ако човек не може да промени генетичната предразположеност, а възрастта биологично напредва не според нашите желания, то останалите рискови фактори за Диабет тип 2 могат да се контролират. Колкото повече рискови фактори се съчетаят едновременно, толкова по-голям е рискът от евентуално заболяване.
Когато човешкото тяло не използва ефективно произвеждания от панкреаса (задстомашната жлеза) инсулин, то не може да усвоява глюкозата от храната и тя се натрупва в кръвта.
Хората, които развиват Диабет тип 2, имат дефектни инсулинови рецептори, защото в техния организъм инсулинът не действа ефективно. Такова състоянието се нарича инсулинова резистентност (нечувствителност). Инсулиновата резистентност възниква и прогресира години преди появата на захарната болест. Основно се дължи на генетична предразположеност, но  се засилва при наличието на затлъстяване и заседнал начин на живот. Колкото повече вътрешнокоремни и други тлъстини е натрупал един човек и колкото по-обездвижен живот води, толкова неговото тяло става по-резистентно (по-лениво) към действието на инсулина.

В началото на обменното нарушение, панкреасът се опитва да преодолее проблема, произвеждайки повече инсулин от нормалното. Постепенно той се изтощава от допълнителното натоварване и по-този начин се получава така нареченото преддиабетното състояние (нарушен глюкозен толеранс). В такъв момент нивото на кръвната глюкоза е по-високо от нормалното само след нахранване (след натоварване с глюкоза). На гладно стойностите се запазват в обичайните за здравите хора граници.
Ако в този етап не се намали теглото и  не се увеличи  физическата активност, то инсулин-произвеждащите клетки в панкреаса се претоварват и поради това се изтощават, а това значи, че голям брой от тях почват да губят възможността си да произвеждат достатъчно инсулин, който да преодолее инсулиновата резистентност. Това е причината при 70% от хората с нарушен глюкозен толеранс да се получи Диабет тип 2.
Правилно е да се намали приема на мазнини, да се снижи калоричността на храната, почти да се изключат захарите, за сметка на увеличената консумация на плодове с ниска захарност и зеленчуци, които са източник на фибри. Необходима е и редовната физическа активност, за да се спре прогресиращото нарушението в обмяната на веществата.
Рискът от Диабет тип 2, като на всяко дегенеративно заболяване, расте с напредване на възрастта. Забелязана е обаче тенденция на разболяване в  по-млада възраст, като от Диабет тип 2 започват да страдат дори деца. Това, разбира се, основно се дължи на неправилно хранене и обездвижване. Голяма част от учениците се хранят със сандвичи и други тестени изделия, чипс, вафли и др., малко спортуват.

Затлъстяването не е само козметичен дефект, а едно опасно заболяване, предразполагащо към други заболявания като: високо кръвно налягане, Диабет тип 2, атеросклероза, инсулт, образуване на жлъчни камъни, артроза и др.

Наднорменото тегло и затлъстяването вече засяга 30-35% от хората под 30-годишна възраст. Поради това се предвижда, че изявата на Диабет тип 2 ще се увеличи при младите хора, което вече е сериозен обществен здравен проблем.
Обиколка на талията над 102 сантиметра при мъжете и над 88 сантиметра при жените означава коремно затлъстяване ("бирен корем", форма на тялото "тип ябълка"). Именно при тях е най-висок рискът да развият Диабет тип 2.
Наистина Диабет тип 2 е една сериозна причина да се намали личното тегло, ако е над нормите, а като се добавят и останалите, просто тръгвайте към фитнес залите, парковете, планините и по-рядко се отбивайте в сладкарницата. Шегата си е шега, но мотивите за борба с излишните килограми са твърде сериозни.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16009283065796 Seconds