Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

ПМС - съвети
Сред причините да напиша тази статия са не само фактът, че съм изпитала - както и 85% от жените, симптомите на предменструалния синдром (ПМС), а и това, че един от тези симптоми е неудържимото желание за шоколад. Въпреки че се опитвах да скрия това, колегите ми забелязаха, че в определен период от месеца около бюрото ми цари безпорядък от станиоли. И както се оказа, далеч не съм единствената. Според учените често жените в това състояние изпитват неудържим апетит или към солени неща, или към шоколад. Това може сериозно да разстрои хранителната ви програма - за щастие обаче има начин да се избегне този неутолим апетит, както и голяма част от симптомите на ПМС...


Според учените причината за появата на ПМС не е изяснена. Смята се, че това са хормоните прогестерон и естроген, както и колебанията в нивото на серотонина (химична субстанция в мозъка, регулираща настроението и апетита). През овулацията - по средата на менструалния цикъл, в женската система естрогенът „надвива” прогестерона. Предполага се, че тези колебания и дисбаланси причиняват предменструалния синдром, включващ неутолим апетит, подуване и подпухване на корема, честа смяна на настроението, раздразнителност, главоболие, умора, подуване на гърдите и т.н. Тези симптоми обикновено се появяват на около 14-ия ден от цикъла и изчезват около 2 седмици по-късно. Това обаче е индивидуално - някои жени могат да не усетят тези симптоми или да не им обърнат внимание, тъй като не знаят, че те предхождат цикъла.
Това, с което се храните в седмиците преди този период, може да окаже силно въздействие върху симптомите при ПМС - да ги облекчи или да ги влоши още повече. Според учените някои неща жената трябва да избягва, особено две седмици преди менструацията. Мислете за 14-дневния период като за време за оздравяване и едно от първите неща е да се погрижите за черния си дроб - да не е „заспал" и инертен, тъй като той е един от основните преработчици на естроген. Грижите за него значат да избягвате алкохола, да ограничите кафето до едно дневно, да не приемате рафинирани захари, да избягвате и ориз, спагети, бисквити и кифлички. Ако страдате от ПМС, правилата за здравословно хранене са актуални повече от всякога. За да повдигнете нивото на серотонина, хранете се със сложни въглехидрати като пълнозърнени и житни храни, плодове и зеленчуци. Пийте поне по 8 чаши филтрирана или минерална вода дневно, за да изхвърлите токсините и да избегнете подуването и подпухването.
Важно почти колкото какво ядете и кога ядете. Някои препоръчват 3 добре балансирани хранения и две малки закуски дневно, други съветват да са в малки, разпределени равномерно през деня, трети пък държат те да са на всеки 4 часа. Прескачането на някое от тях е възможно най-лошото, което можете да направите - тогава апетитът става още по-силен. За да държите въглехидратите под контрол, избягвайте приема им в големи количества в края на деня - или само салата за обяд, както много жени смятат, че е полезно.

Сидни Лоуни
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23427486419678 Seconds