Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Пилатес
 

В една от статиите вече представихме един от най- съвременните начини да оформите хармонично своето тяло - BODY PUMP / Боди пъмп /, без да се превръщате в културист, което е непосилно за повечето хора.  Но може би той ви се струва доста труден и натоварващ? Искате нещо по-леко, по-плавно, но достатъчно ефективно, за да постигнете целите: добре оформено и стройно тяло, гъвкавост, мускулен тонус,  жизненост и енергичност, контрол над стреса, добро настроение и радост от живота. Тогава опитайте Пилатес.

Нали знаете колко енергична, гъвкава и неуморима е Мадона, колко добре изглежда фигурата й. Певицата е голяма почитателка на  метода Пилатес, които прилага за осигуряване на отлично здраве,  както във физическо, така и в психологическо  и емоционално отношение.

През 1914  Джоузев Пилатес създава този метод за рехабилитация и поддържане на здраво тяло. От историята се знае, че е използвал методиката за възстановяване на ранените британски войници.  Пилатес е  близо стогодишна  система, която днешният човек усъвършенства и обогатява.Съвременният Пилатес е една интересна и полезна смесица от физически натоварвания, упражнения от балет и йога, а всичко това е съчетано със спокойна релаксираща музика. Този вид гимнастика развива гъвкавостта на тялото, като прави мускулите еластични и стегнати. Упражненията, които се играят предимно на земя, са достъпни за различните възрасти и за хора с различно ниво на физическа подготовка. Характерно е, че упражненията се изпълняват бавно. Самите движения се изпълняват само по веднъж в определен брой повторения, а не в серии. Акцентът пада върху правилната техника, а не върху количеството. Особено внимание се обръща на дишането и концентрацията на мисълта.

Методът Пилатес може да се практикува и с уреди, като най- функционалният носи названието  Реформър. Състои се от дървена рамка и допълнителни приспособления за различните упражнения. Използват се различни пружини, тъй като те са удобни за изпълнение на контролирани упражнения. Макар и  сравнително трудни за изпълнение, упражненията на уреда са плавни, без резки движения и са многофункционални. Повече се включват упражнения за  коремните и седалищните  мускули. Използват се и топки, специален обръч, различни видове ластици, малки тежести.

За съвременния вид на методиката може да се каже, че е уникална система от упражнения за разтягане и сила, укрепване и тонизиране мускулите на тялото, подобряване на стойката, синхронизация на ума и тялото.
Самият Джоузев Пилатес заявява: „Добрата физическа форма не може да се постигне с пожелания, нито може просто да се купи. Добрата физическа форма е първата предпоставка за щастие.” Това мнение е актуално и днес.
Един от интересните варианти на Пилатес е съчетанието с Йога, която е система за комплексно самоусъвършенстване на човешката  личност. Общото между двете системи - Пилатес и Йога, е, че приучават ума и тялото да работят в синхрон за постигане на отлично физическо здраве. Вариантът се нарича Йогапилатес и предоставя възможност на човека да опознае тялото си като един сложен и съвършен механизъм, да го контролира с ума си. Комбинацията от правилно дишане и упражнения за разтягане от йога, умението да се контролира ума и съчетанието на  сила и  енергичност от Пилатес,  осигурява една балансирана тренировка, водеща до много ефективни резултати за физическата форма и психологичното равновесие на днешния човек, който е изложен на много стресови фактори, характерни за съвремието ни.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19564700126648 Seconds