Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Повишаване нивото на тестостерона
Известно е, че ензимите в черния дроб и телесните мазнини превръщат тестостерона в нежелани естрогени, поради което не целият тестостерон се използва. Най-популярната стратегия за оптимизиране нивото на тестостерона е да го запазим от превръщането му в естрогени, което обикновено става с възрастта и с натрупването на телесни мазнини. Лекарите обикновено предписват Кломид при възрастните си пациенти, който блокира естрогените в ниски дози, но диетата и суплементите, може би също ще бъдат ефективни.
Червено месо
Понеже мъжете вегетарианци имат малко по-ниско ниво на тестостерона от не вегетарианците, учените глави теоретизират, че диетата богата на червени меса ще помогне да се възстанови нивото на тестостерона. Същевременно други изследвания, при състезатели по колоездене, са установили, че вегетарианското меню за шест седмици не се отразило на издръжливостта и нивото на тестостерона, сравнено със същото при предишната им диета богата на месо.
Най-доброто обяснение за леко намаления тестостерон при вегетарианците е високият прием на фибри и целулоза, което подобрява елиминирането на всички стероиди включително и по-малко желателните естрогени, кортизол и холестерол, а също така някои пестициди и карциногени. Ето защо се препоръчва, да има достатъчно плодове, зеленчуци и други съдържащи целулоза храни. От друга страна, добре е да сме умерени в приема на червени меса и други храни богати на наситени масти, понеже знаем връзката им с някои заболявания. Употребявайте бедни на мазнина продукти и използвайте алтернативни източници на мазнина като соя, риба, фасул или птиче месо.
Намалете телесните мазнини
Високо ефективен
Твърде много калории комбинирани с твърде малко упражнения ще понижат нивото на тестостерона у всеки. Това е така, защото мастната тъкан е богата на ензима ароматаза, който превръща тестостерона в естрогени при мъжете с наднормено тегло. Повишените естрогени у мъжа повишават риска за здравето и риска от рак на простатата. От своя страна високото ниво на естрогени предизвиква отлагането на повече мазнини в областта на бедрата и седалищната област.Кръстоцветни зеленчуци, индол-3-карбинол и диндолил метан
Недостатъчно данни
Хранителни съставки в кръстоцветните зеленчуци изглежда намаляват силата на естрогените, като стимулират превръщането им в черния дроб на по-слаби варианти. Например броколи, зелето и брюкселското зеле са богати на индол-3-карбинол (ИЗК), фито-химическа съставка, която е известно, че превръща "лошия" 16-хидрокси естроген в "добрия" 2-хидрокси естроген, който е по-слаб и по-малко увреждащ. Родственика на ИЗК с названието диндолин или дин-долилметан (ДИМ) е с подобно действие, но с много по-мощен ефект. И двете съставки, обаче вероятно не повишават тестостерона. Използват се като профилактика на рака на гърдата, но се нуждаят от по-нататъшни изследвания.
Трезвеност
Високо ефективна
Пиенето на много алкохол променя метаболизма на сексуалните стероиди, като повишава превръщането на тестостерона в естрогени. В резултат на това много алкохолици имат ненормално високи нива на естрогени и много често намален тестостерон. Напоследък е установено, че даже умерената употреба на алкохол снижава продукцията на хормона лептин, който намалява мазнините, поради което се препоръчва да не вземате повече от две питиета дневно, а ако имате близки, които се оплакват от алкохолизъм или пристрастяване, препоръчваме да се откажете от алкохола изобщо.
Соев протеин
Ефективен
Противно на обичайното схващане соята не понижава нивото на тестостерона - тя ефективно блокира повечето силни естрогени, както у мъжа, така и у жената. Съществува пълен консенсус по въпроса, че умерения прием на соев протеин е здравословен и безопасен за мъжете. Това е един превъзходен протеинов източник, който блокира много силни естествени естрогени. Едно проучване намира, че соята, като хранителна добавка, може да се свърже със 70% намаление на рака на простатата. Соевият протеин се употребява и от вегетарианците. Други изследователи демонстрират, че неговият секс стероиден ефект е твърде слаб, за да предизвика проблеми в сексуалното развитие при израснали на базирана върху соя формула, макар че майчиното мляко е за предпочитане. Най-добрите източници на соев протеин включват соево мляко, както и соев протеин на прах и напитки.
Заключение
Побеждаващата стратегия за оптимизиране на тестостерона включва корекция на минералния дефицит, с особена насоченост към цинка и магнезия, да запазим телесните мазнини в оптимални граници, да имаме здравословен сън, достатъчно време за възстановяване и никога да не претренираме. Някои зеленчуци, въпреки че се нуждаят от допълнителни изследвания също могат да бъдат полезни, заедно с умерената консумация на червени меса и избягване на тлъстите храни, особено пържени, които са обичайни за нашата кухня. Всеки, който се съмнява, че има признаци на тестостеронов дефицит трябва да се съветва с лекар (най-добре специалист ендокринолог), който единствен може да определи дали има нужда от тестостерон заместително лечение.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24587893486023 Seconds