Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Подагра

 Първото описание на тази болест са направили египтяните през 2600 г. пр. Xр. През Средновековието тя се е наричала „царска" болест, тъй като е поразявала коронованите глави (напр. крал Хенри III) заради охолния им начин на живот. Каква обаче е връзката между кралете от миналото и съвременния информиран билдер? Както ще разберете - съвсем пряка!

Подаграта е вид (форма) на артрит - заболяване, засягащо целия организъм и причинено от натрупване на пикочна киселина в и около ставите на пръстите, стъпалата и глезените. С течение на времето тя кристализира и се отлага в ставните пространства, най-често в тези на палеца и глезенната става. Това причинява възпаление, подутина и болка в тях - кристалчетата вътре в ставата причиняват болка при всяко движение.

Обикновено (приблизително 75% от първите пристъпи) се проявява в ставата на палеца, но тя засяга и другите стави на стъпалото и пръстите, петите, свода на стъпалото, коленете, китките, лактите, пръстите и дори гръбнака. Характеризира се със силна болезненост при докосване (дори от чаршаф върху мястото) или движение. Това състояние може да се развие по две причини: първата е хранене, богато на протеин и наситени мазнини (червено месо, наситени мазнини, висококалорични сосове със сметана), както и червено вино - всички те повишават нивото на пикочната киселина в кръвообращението повече, отколкото черният дроб може да филтрира. Втората е, че черният дроб може да произвежда повече пикочна киселина, отколкото тялото може да изхвърли чрез урината (или при заболявания като бъбречна недостатъчност). Диуретиците (особено тиазидните като хидрохлор-тиазид и оксодолин) също често са причина за пристъпи на подагра. Разбира се, може да ядете само въглехидрати и съвсем малко месо веднъж дневно и пак да имате подагра -в такива случаи причината е генетична.

Подаграта може да е първична (вкл. идиопатична) или вторична (след усложнения по други причини). Тя се развива бързо, обикновено от началото само на една става (може да се появи и на две едновременно, но рядко).
Откъде обаче по дяволите може да се появи пикочната киселина у вас?
От приема на повече протеин. Месото (особено тъмното), храни от органи на животни и морските дарове (риби, раци, миди, стриди и т.н.) съдържат големи количества рибонуклеинова и дезоксирибонуклеинова киселина, които са източник на пурини. Последните се преработват в пикочна киселина от ензима ксантин оксидаза и когато нивото й в кръвта се покачи, в ставните и около ставните пространства се утаяват споменатите кристалчета. Рискът от подагра е и причината диети от типа на тази на Аткинс (със свръх малко или изобщо без въглехидрати) да не са удачни в дългосрочен план. В такива случаи (в състояние на кетозис) приемът на мазнини е по-важен от този на протеин.

Най-сигурният начин да се установи подаграта е изследване на ставната течност за споменатите кристалчета. Лечението минава през три степени: да се овладеят острите пристъпи, да се избягнат тези пристъпи и да се намали количеството пикочна киселина в кръвта и ставите. В първия случай (щом диагнозата се потвърди) се налага лечение с нестероидни противовъзпалителни средства и орални глюкокортикоиди. Пристъпите могат да се овладеят с препарати, ускоряващи изхвърлянето на пикочна киселина чрез бъбреците (прибенецид) или осуетяващи натрупването й като инхибитори на ксантин оксидазата.

Ако изключим генетичните причини, в повечето случаи на подагра болните имат нормална бъбречна дейност, но храненето им е извън контрол. Ако причината е в него, то трябва да се промени - трябва да избягвате месо, риба, пилешко (знам, че ще е трудно), алкохол, майонеза, спанак, тиквички, аспержи и гъби (заради високото им съдържание на пурини, въпреки че според някои пурините от зеленчукови източници не предизвикват подагра), докато млечни продукти (прясно мляко, сирене, кашкавал) са препоръчителни. На първо време трябва да намалите приема на протеин и да увеличите този на мазнини. Добро решение против подагра са 10 г дневно витамин С, 9 капсули рибено масло дневно, 100 мг витамин В5 и супена лъжица сок от черна череша. Ако и това не помага, може да опитате куерцетин под формата на суплемент (той намалява нивото на пикочната киселина), взет заедно с бромелаин за по-добро усвояване, както и алиперинол - евтин, безопасен и ефикасен, а най-добре е да оставите това на лекуващия лекар. Рибеното масло също помага при подагра. Най-важното е да се избягва обезводняването - аз получих пристъп на подагра след 8-часова операция, в хода на която не ми бе до вода. Трябва да пиете много течности, особено вода - тя разрежда пикочната киселина и способства за изхвърлянето й от бъбреците. Избягвайте прием на аспирин в малки дози - той ограничава изхвърлянето й, чай и алкохол

 

Д-р Виктор Приск

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.098031997680664 Seconds