Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Подреди правилно тренировката си

Много млади билдери се питат как да подредят своята тренировка, ако искат максимален растеж на мускулите и изгаряне на мазнините. Естествено е, че този въпрос вълнува трениращите, които не се занимават професионално и невинаги имат възможност да получат компетентна помощ във фитнес залата.
Съществуват няколко метода за анализ на въздействието на двата тренировъчни режима, първо  упражненията с тежести, а после кардио или аеробни упражнения и обратното, върху развитието на мускулите и влиянието върху метаболизма.

Неотдавна публикувано изследвания в Journal of Strength and Conditioning Research дава достатъчно убедително доказателство за по-ефективния метод на подреждане на тренировката, чрез който може да се подобри цялостната композиция на тялото.
Мнозина вече знаят, че ако целта е нарастване на мускулната маса и увеличаване на силата, трябва да се започне с упражненията с тежести, тъй като трениращият има повече сили, за да положи максимални усилия при изпълнение на упражненията. Посоченото по-горе изследване доказва още един положителен ефект от приоритета на силовите занимания с тежест относно ускоряването на изгарянето на мазнините и нарастването на мускулите.

В процеса на изследването учените измервали дихателният коефициент (ДК), който се явява индикатор за използването на подкожните мазнини в качеството на топлина – при повишаване на ДК  организмът използва за своите енергийни нужди предимно въглехидрати, при понижава на ДК – подкожни мазнини.
Изследователите подложили на тест три тренировъчни схеми, в които използвали тренировка с тежести клекове с щанга, тяга към гърди, лег преси и др., които били изпълнявани с натоварване 70% от еднократен максимум, и интервална тренировка – 20 минути на велоергометър с едноминутни интервали при 75% от максимума и 2-минутни промеждутъци с натоварване 40% от максимума.
Първата схема била подредена: силова тренировка – интервална тренировка. При втората първо била подредена интервалната, следвана от силовата, а при третата – интервалната  била позиционирана в средата на силовата тренировка.
Резултатите показали  еднакво общо средно потребление на кислород в трите схеми, което доказва, че няма съществена разлика от гледна точка на аеробната тренировка.  Важно е обаче, че при изпълнение на силовата преди интервалната тренировка се наблюдавал най-нисък ДК, тоест подкожните мазнини изгаряли най-бързо. Най-висок ДК, тоест използване на въглехидрати за гориво, се наблюдавал, когато схемата започвала с интервална тренировка.
В схемата, при която интервалната разкъсвала силовата тренировка, изгарянето на мазнините също е задоволително според изследователите.
Налага се изводът, че ако целта е да се повиши мускулната маса и да се постигне добър релеф, то на първо място трябва да е силовата тренировка и то не само защото трениращият има повече сили за качествено изпълнение на упражненията.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19354295730591 Seconds