Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Помогнете си при болки със самомасаж
 

Тъй като вече публикувахме статии за болките в гърба и коленете, сега ви предлагаме един комплекс за самомасаж, който  е по-нетрадиционен, но достатъчно ефективен.
Гъвкавост, подвижност на ставите и сухожилията, пластика в движенията, отлична техника на дишане, която усилва умствената и физическата дейност; способност да владееш тялото и волята си- това са разбиранията на източните хора за здрав човек. Основателят на прочутата шаолинска школа Бодхидхарма възпитава своите последователи по принципа ”Чрез усъвършенстване на тялото към усъвършенстване на духа”.

Масажът предшества или следва физически тренировки. Той е част от заниманията с ушу. Дословният превод на думата “ушу” е ”бойно изкуство”, “войнско изкуство”, но всъщност това е едновременно бойно изкуство, спорт, лечебна и оздравителна  гимнастика, психотренировка, философска система. Ушу с оздравителна насоченост включва гимнастически упражнения, основни движения на тялото /на бедрата, на ръцете, ходилата и др./, упражнения за пластика, дихателни упр., масажи.
Комплексът, който ви предлагаме е полезен при умора, нервна възбуда, защото възстановява равновесието и спокойствието, а от друга страна подпомага преодоляването на болки в коленете, шийните прешлени, ходилата.

Всяко упражнение се изпълнява 8 пъти.
 И. п.- леко разкрачен стоеж. Краката са разтворени на 25-30 см
 1. С палците, свити в първите фаланги, се масажира активната точка,  намираща се във вдлъбнатината под ушната мида. Другите четири пръста са леко разтворени и отделени от палците.  Положени са на тила, само леко се опират и не участват в упражнението. Масажиращото движение се осъществява с вибрация на китките. Натискът е умерен.
 
 2. Палците остават на същото място, а показалците и средните пръсти на двете ръце се преместват върху основата  на носа и се полагат върху веждите. Безименните пръсти и кутретата не участват. Леко са разперени навън. Очите са затворени леко, без стискане. Движението е от основата към края на веждите, като показалците се плъзгат по веждите, а средните пръсти по повърхността на клепача,  те масажират и горната част на очната ябълка. Умерен натиск. Двете ръце се движат едновременно.
 
 3. Разтворете показалеца и средния пръст  на двете ръце. Притиснете длани към скулите така, че ушната мида да попадне  между разтворените палци и показалци. Леко движете ръце надолу и съберете двете длани в основата на шията. Помнете- никакъв натиск, леко погалване. Бавно сваляте ръце надолу, после  ги връщате и пак галите надолу.

4. Свивате палците в първите фаланги, полагате ги в двете тилни вдлъбнатини. Държите ръцете хоризонтално на рамената. Останалите пръсти са леко разтворени, леко свити, поставяте ги на тила като розетка /ляв показалец, десен показалец, ляв среден пръст, десен среден пръст и т .н./. Те трябва само да докосват тилната кост. Без да помръдвате палците, започвате да доближавате и раздалечавате другите пръсти към темето и гърба, а после в страни. Помнете – движете само пръстите, леко, без натиск.

5. Повдигнете предмишниците, обърнете китките и пръстите надолу. Палците си стоят опрени в тилните вдлъбнатини. Плъзгате пръстите към челото. В края на движението притискате леко дланите към страничните вдлъбнатини над веждите. С пръсти леко се масажират с кръгови движения активните зони на челото. Не мърдайте палците, не натискайте. Леко и плавно правете кръгови движения, като че ли галите главата си.

6. Отпуснете  китките с длани към лицето. Разтворете лакти встрани, извийте предмишниците хоризонтално на нивото на раменете, обърнете длани надолу и плътно ги притиснете една върху друга. Лявата е отгоре. Палците са широко разтворени и опрени върху точките в ъглите на ключиците/ това е акупунктурната точка цюе пен/. Натискате с брада върху пръстите. Това е движението ”главата на гъската”. Масажират се активните зони. Помнете - ръцете хоризонтално, палците не натискат допълнително. Натискът е само от движението на брадата.

7 Разтворете ръце, отпуснете ги, плъзнете ги по гърдите към рефлексогенните зони на страничната повърхност на гръдния кош, като масажирате с меката част на дланите. Не натискайте, галете.

8. Съединете ръцете, лявата отгоре, поставете ги така, че като изпънете палците, десният палец да докосва дясното зърно, а левият да лежи в областта на мечовидния израстък. Палците са изправени вертикално нагоре. С плавно кръгово движение по посока на часовниковата стрелка масажирате дясната страна на гърдите. Дланите /една върху друга/ не се отделят от тялото.

9.  Плъзгате дланите /лявата си стои отгоре/ симетрично и масажирате лявата страна на гърдите обратно на часовниковата стрелка.

10. Плъзгате дланите отново в дясно, но малко по- ниско и масажирате областта на черния дроб по посока на часовниковата стрелка. Леко кръгово движение без натиск.

11. След това правите голям кръгов масаж на предната част на трупа, като първо движите ръцете по посока на часовниковата стрелка, а после обратно.
Внимание- палците са максимално разтворени и изправени вертикално нагоре.

12. Премествате дланите надолу и с по-малък кръгов масаж обработвате долната част на корема  в посока обратно на часовниковата стрелка.
 
Ако до този момент сте работили правилно и сте притискали длани плътно, както трябва, то те ще бъдат доста изморени. Умората се  премахва със следващото упражнение.

13.  Повдигнете лактите малко напред. Плъзнете лявата длан по външната горна повърхност на дясната предмишница към лакътя  и масажирайте с разтворения встрани палец областта. Когато стигнете до лакътната става, масажирате с палеца точката шоу санли- разположена е в края на гънката на лакътната става.
Повдигате дясната предмишница и я обръщате така, че дланта да бъде нагоре, след което плъзгате лявата длан върху вътрешната страна на дясната предмишница и с палеца масажирате точката пен ли -на два пръста от сгъвката. Точките не се намират трудно, при лек натиск се усещат като лека болка. Не натискайте силно! Това е самомасаж, леки движения, слаб натиск.

14. Наведете се и поставете лявата длан върху дясното коляно. Показалецът и средният пръст на дясната ръка сложете  на точката дзу санли - тя се намира в дълбочина вдясно от големия пищял на нивото  на върха на средния пръст на ръката, обхванала коляното. С дясната ръка масажирайте по посока на часовниковата стрелка, а с лявата синхронно- в посока обратно на часовниковата стрелка.
 След това обхващате лявото коляно с дясната ръка, а с пръстите на лявата масажирате аналогично.

15. Изправете се. Повдигнете дясното коляно и плъзнете лявата ръка по вътрешната страна на подбедрицата му към стъпалото, обърнете стъпалото нагоре, като сте го обхванали отдолу. С дясната предмишница масажирайте лявото стъпало с ритмични движения. Леко завъртайте предмишницата - напред движение - длан надолу, назад движение - длан нагоре.
После стъпвате на десния крак и повтаряте масажа върху левия крак.
Последното упражнение може да ви затрудни, ако не сте достатъчно гъвкави, затова можете първоначално да го изпълнявате от седеж на стол.

Е, трудно ли ви се видя? Отначало най-вероятно ще ви е малко трудно, но движенията се усвояват много бързо. Смята се,,че този самомасаж е комплексен, буди “жизнената енергия ци”, ободрява, действа срещу главоболие, активизира работата на белите дробове, мобилизира функциите на осезанието, на вестибуларния апарат. Много полезен е за ставите.
Със сигурност мога да твърдя ,че главоболие наистина минава, стига причината за него да не е тежко заболяване, това знам от личен опит.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16040802001953 Seconds