Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Помощ!...Имам голям корем (1 част)
 

И да викате “Помощ”, няма кой да ви помогне, защото всичко е във ваши ръце. По-точно във вашите мисли и действия. Първо трябва да сте наясно по няколко твърде важни въпроса:

1. Наистина ли имате голям корем?
Да не се окаже, че сте вманиачени на тема корем и като изпиете две чаши вода, започвате да се оглеждате в огледалото, да мерите талията си или още по - зле, да вземате диуретици. Ако проблемът ви е такъв, не бойте се, течностите бързо напускат стомаха и коремът скоро няма да е “голям корем”.Не говорим обаче за по 5-6 бири на вечер, нали?

2. Защо имате голям корем?
Отговорът може да бъде много различен. Накратко да изясним какво представлява храносмилателната система. Така нареченият храносмилателен тракт започва от устата, преминава през глътката, хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелите черва, правото черво и завършва с ануса.
Зъбите, езикът, слюнчените жлези, задстомашната жлеза (панкреас), черният дроб, жлъчният мехур и апендиксът също са част от храносмилателната система и се наричат спомагателни органи.
Функции на храносмилателната система са механичното смилане (при дъвкане) на храната, химическата й промяна (тя започва още в устата), преглъщането,  всмукването на необходимите вещества в организма, както и отделянето на непотребните съставки.
В устата зъбите смилат механично храната, езикът я размесва и възприема като вкус, отделената слюнка я размеква и в начална степен започва разграждането на въглехидратите. Гълтането е сложен акт, който изисква координирано действие на много мускули. Обработената в устата храна  преминава в хранопровода, а оттам в стомаха. Стомахът е торбовидно разширение на храносмилателната система, в което храната се задържа временно и започва процес на разграждането й. Към червата тя отива посредством вълнообразно съкращение на мускулите на стомаха. В това време е подложена и на действието на стомашния сок, който се отделя от разположените в стената на стомаха жлези.За  24 часа се отделя до 1 литър стомашен сок. Храната престоява в стомаха между 3 и 6 часа, след което попада в дванадесетопръстното черво. То секретира чревен сок, в него попадат  и отделеният от задстомашната жлеза сок (панкреатичен сок), и жлъчен сок от черния дроб. Всички те са   необходими за храносмилането.Стомашното съдържание има кисела химична реакция, а тънкочревното – основна. Щом киселото стомашно съдържание попадне в основната среда на тънкото черво, определени клетки от стената на червото секретират в кръвта хормон, който стимулира секрецията на задстомашната жлеза, както и отделяне на жлъчен сок от жлъчния мехур. Сокът на задстомашната жлеза (панкреас) съдържа няколко проензима ,които при активация  се превръщат съответно в трипсин, химотрипсин (разграждат белтъците),  амилаза (разгражда въглехидратите) и липаза (разгражда мазнините). В жлъчния мехур се натрупва изработеният в черния дроб жлъчен сок – той емулгира мазнините. В резултат на сложни действия химусът /частично преработената храна/ преминава през три отдела на червата – дванадесетопръстник, тънко и дебело черво. Вълната на съкращение, избутваща храната / перисталтична вълна / се активира от парасимпатикусовата нервна система. Клетките по вътрешната покривка на червата секретират различни ензими, които завършват започнатото вече разграждане на хранителните вещества.  След като различните вещества се разградят ,те се всмукват от клетките на вътрешната покривка на червата (главно в тънкото черво) и попадат в кръвта. Тънките черва преминават в дебело черво, от което после се изхвърлят отпадъчните вещества. За дебелото черво д-р Норман Уокър пише: “Малцина разбират, че неизхвърлянето на отпадъците от тялото води до ферментация и гниене в дебелото черво, което причинява заболяване. Констипацията е причина номер едно за почти всяка вътрешна болест”.

Досади ли ви това дълго обяснение? Може би, но иначе няма да станат ясни много от причините за големия корем и…ами, той просто ще си остане голям.
Да започваме:
1. Зъбките как са?
Помните ли гатанката “В една воденица тридесет и двама мливари работят. Що е това?” Ако вашите зъби не са здрави или липсват част от тях, то първоначалната обработка на храната е некачествена и не е изключено това да е една от причините за големия корем. Храната престоява повече от нормалното време в стомаха, може да се получи застой и в червата, като последица така неприятния запек, който води до още по-неприятни неща.
2. Как поглъщате храната?
Познато е явлението аерофагия, в буквален превод това означава “ядене на въздух”.    Освен усещането за тежест ,то води до спазми, болки в стомаха, гадене, оригване и газове. Коремът се издува и вие се чувствате некомфортно. Затова е необходимо да се яде бавно, да не се говори много по време на ядене. Не яжте прави. Ако пиете течности по време на ядене, което не е желателно, пийте със сламка, ще поемете по-малко въздух.
3. Какво ядете?
Вече публикувахме статия ” Метеоризмът и бобовите храни”, можете при желание да си я припомните. Тук само припомняме нейното начало:” Метеоризмът или явлението, което ние наричаме образуване на газове, всъщност се характеризира със следните признаци: тежест и спазми в коремната област, куркане на червата и отделяне на газове.”Ясно е, че вашият така омразен корем може да се дължи и на неправилна обработка на бобови храни, на прекаляване с тяхната консумация. Това не толкова страшно, проучете как се готвят подобни продукти, намалете употребата им. Избягвайте още мек хляб, заменете го с пълнозърнест. Не пийте газирани напитки. Не се тъпчете безразборно ту с плодове, ту с бисквитки, след това саламче, бонбонче и т. н., защото храните се разграждат с различна скорост, някои от тях имат така наречения ферментационен процес за по-кратко, а други за по –дълго време. Нали вече казахме ,че стомахът е “торбовидно уширение”, а не торба, в която да пъхаме всякаква храна. Освен това голямото количество храна се обработва по-трудно от  храносмилателните органи ,отговорни за смилането и транспортирането й.
4. Как се освобождавате от погълнатата храна?
Ако вече имате запек, е редно да вземете сериозни мерки за излекуването му. Някой ще каже: “Това не е болест.” Направо си е, защото води до много заболявания и в случая големият корем дори не е толкова страшен. Много природни продукти могат да ви помогнат, просто трябва познавате организма си. Сушени сливи, ошав от тях, киви,
чесън, круши, чай от зърнастец, зелен чай и ред още неща ни е дала природата. Пийте много вода. Яжте много зеленчуци и плодове, увеличете  въобще фибрите. Движете се активно - фитнес, дълги разходки, тенис, туризъм, плуване. Направете всичко възможно да не стигате до лекарства, но ако нищо не помага, в което се съмнявам, вземете  хапчета с по-леко въздействие.

А може би вие имате не подут корем, а просто сте натрупали много килограми, много тлъстини в околопоясната област ? Възможно е и съчетание - подут и затлъстял корем?!
По този въпрос ще поговорим във втората част на статията, където имаме намерение да препоръчаме и по – конкретни спортни занимания. 

                                                         втора част

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16329097747803 Seconds