Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Помощ!...Имам голям корем (2 част)
 

В първата част на статията стигнахме до предположението, че не става дума само за подут корем, а за нещо доста по-неприятно -  натрупване на тлъстини по корема и вероятно в цялата околокоремна област. Пак трябва да си отговорите на няколко въпроса, за да бъдат взети правилни мерки и след време /няма голямо значение точно колко/ да се радвате на резултати.

Първо премерете обиколката на талията си. Не си припомняйте колко е била  преди 5,10 и т. н. години. Важно е колко е сега. Смята се, че  ако е над 102 сантиметра за мъжете и над 88 сантиметра за жените, е   налице  коремно затлъстяване ("бирен корем", форма на тялото "тип ябълка").Тогава са наложителни консултации с лекар и диетолог. Аз лично мисля, че трябва да се отчитат по -  индивидуално нещата, защото размерът на талията зависи от много фактори. Преди години, когато в училище наистина се водеха качествени часове по физкултура, един  преподавател  учеше така: ”Заставате прави, краката събрани, раменете изправени, коремният мускул леко стегнат. Хванете  с две ръце коремната тлъстина и задръжте- ако  кожната гънка е с дебелина на кренвирш- идеално, само не почвайте да ядете повече; ако е като салам “Камчия”-лошо; ако е като хамбургски  салам- страшно.”Много му се смеехме тогава на методиката, но днес си мисля, че макар и твърде колоритно, ни е показвал как да се ориентираме в личното си измерване. Сега има вече много начини да се измери  т.н. “кожна гънка”, да се изчисли точно процентът на затлъстялост, но си мисля, че всеки от нас много добре може да прецени колко мазнини е натрупал по и около корема, няма да говорим, че носталгично си пазим поли и панталони, чиито размери в талията ни се струват недостижима мечта. Не е недостижима, ако човек стане наясно и с някои други въпроси, касаещи проклетото коремче. Как се е стигнало до размерите му и къде е грешката? Тя най-вероятно е в начина на хранене и в липсата на достатъчно движение, но вие със сигурност знаете това. Толкова много е писано, толкова много сте чели, толкова много закуски и вечери сте пропуснали, а коремът си стои или, не дай си боже, расте. Значи не откривате и не поправяте грешките си, а хаотично прилагате всичко, което ви попадне пред очите като указание за отслабване и намаляване на корема.


Има и друг подход.
Смятаме, че  нашите читатели са достатъчно интелигентни хора и знаят, че за да има човек позатлъстял или затлъстял корем, значи има общо затлъстяване на целия организъм. Да се преодолеят коремните мазнини, значи да се отслабне цялостно. Това не важи за хора, които активно се занимават със спорт, имат добре оформена мускулна маса и се стремят максимално да изчистят подкожните мазнини, за да се очертае релефът. Това си е съвсем друга тема. Говорим сега тлъстини, а не за някакви милиметърчета подкожната мазнина, срещу която се борят билдърите. Всеки с проблемите си.
Оставете дребните неща от сорта на: ”Да изям ли този бонбон, или да не го изям”, ”Много ми се яде парче бекон, ама в него има еди- колко си калории”, или още по-странните съвети: ”Говорете по телефона прави, защото изгаряте 10 калории.” То и докато се храним седнали, горим калории, нали?
Мислете и действайте по-мащабно. Вярна е и поговорката “Дребните камъчета обръщат колата.”, затова трябва да си изградите някои основни правила.

Преценете пак хранителните си навици, може би са крайно неправилни. Преценете пак храната, която употребявате редовно. Не е възможно човек да ходи с калкулатор в джоба и да пресмята калориите, не и нужно. Достатъчно е да погледнете опаковките, вече на тях в повечето случаи са написани съставките, калоричността на продукта. Има няколко базови позиции, от които трябва да се ръководите неотлъчно: ограничаване на животинските мазнини, на сладкото, на соленото, на тестените храни от бели брашна, на алкохола и газираните напитки. Не преяждайте. Яжте редовно, но по малко. Всичко това навярно ви е ясно, но се пита кога- след като се нахраните или още когато подбирате храна.
Преценете  колко и как се движите. Един ви дава съвети:”Бягайте.”, друг “Само ходете.” и т. н. По-важно е да се движите активно- не около хладилника, мивката, из банята. И така се изгарят калории, но коремът си остава.

За да не говорим повече неща, които знаете, ще ви припомня само какво казва Дориан Йетс, един от най-великите културисти: ” За мене бодибилдингът е съчетание от 100% хранене, 100% тренировка и 100% вътрешно настроение.” Разбира се Дориан споделя как е постигнал великолепната си фигура и дава съвети на билдерите как да съчетаят хранене, тренировки и емоции, за да постигнат голяма маса и желан релеф, но помислете – при отслабването е същото- по 100% начин на хранене, движение и емоции. Така че временно оставете кантара, метъра, настройте се позитивно, не мразете корема си, не се е появил без ваша намеса. Обмислете какво и как ще предприемете  и започвайте. Не се вманиачвайте, един бонбон няма да срине едноседмична диета и спорт. Не предприемайте драстични диети -3  дена на вода или по 3 зърна ориз три пъти на ден. Ако не бяха страшни подобни неща, щяха да са смешни. Повечето са пробвани и са отдавна опровергани.

За ваше улеснение ще ви препоръчаме няколко упражнения, които ще ви подпомогнат в решението да се преборите с мазнините по корема, а и с общото наднормено тегло. Можете да си припомните и статията ”10-те най- популярни”.
Трябва да знаете, че коремните мускули са много важни, тъй като те поддържат вътрешните органи в правилно положение, предпазват ги от механични увреждания. Правите и косите мускули на корема участват в много движения на човешкото тяло. Недостатъчното  развитие на сила и издръжливост на тези мускули води до образуване на мастни депа в областта на талията, до увеличаване на телесната маса поради натрупване на пасивна мастна тъкан, до поява на задух, претоварване на сърдечно съдовата система. Упражненията за коремни мускули имат няколко особености. Те се правят с по-голям брой повторения. Не може обаче този брой да е безкраен, затова се препоръчва, когато се достигне до 20-30 повторения, да се промени масата на уреда или самият уред. Друга особеност е, че тези упражнения се правят с по- бързо темпо. Упражненията за съкращаване на коремните мускули трябва да се редуват с такива за разтягане .
  
 Първи вариант
1.  Целево ходене /не разходка по магазините/ не по-малко от 30 минути. ( Вижте
    статията ”10 000 крачки…” в      ТРЕНИРОВКИ) По време на ходенето се стремете
    да стягате мускулите на корема си.  Когато изтекат 30-те     минути, не сядайте, а
   останете прави.
2. Направете 10 пъти следното дихателно упражнение –вдишайте бавно през носа за
    около 5 секунди. В това време издувайте корема. Задържате 2-3 секунди и започвате
    бавно да издишвате, като броите до седем. Целта е да глътнете максимално корема.
    Гърбът трябва да е леко свит напред, а главата леко свита към гърдите.
3. Ако сте разчели ходенето така, че и на връщане да вървите 30 минути, още по-добре.
    Дихателното упражнение е добре да се прави няколко пъти през деня, но с по 5
    повторения. Ще се изненадате, но то е твърде натоварващо, ако се изпълни
    качествено.

    Втори вариант /домашни условия/ Упражненията са за жени.

Комплекс с тояжка. Този уред е малко позабравен като че ли, но упражненията с него са твърде ефикасни.  Нужна ви е постелка /продават се вече такива, но нищо не пречи и сами да си пригодите – одеяло, пъстра черга, рогозка - важно е да ви е приятно да я използвате/.

Отворете прозорец, излезте на тераса, на двора - с една дума –чист въздух.   Разгрейте –може и с ритмична музика, но включете всички мускулни групи.                               /
 
1 упр. И. п.-стоеж, краката събрани, тояжката се намира в ръцете, които са спуснати
           пред тялото, хватът е по-широк от раменете. Махове напред до горе над глава.
           Главата –изправена. Важно е тялото да се изтяга добре. Връщане в изходно
           положение, като внимавате тялото да остане изправено. 10 -15 повторения

2 упр. И. п. Разкрачен стоеж. Тояжката е зад глава, леко опира в тила, ръцете в широк
            хват. Наклони в ляво и в дясно, като се стремите към максимална амплитуда. 15-
            20 повторения.

3 упр. И. п. Разкрачен стоеж, тояжката е зад гърба, широк хват. Навеждате трупа
           напред и същевременно изтегляте ръцете назад до максимално нагоре. Не
           прикляквайте, краката трябва да останат прави, наклонът да е до прав ъгъл.
           Задържате 1-2 секунди и връщате в изходно положение. Не прегъвайте лактите.
           10 – 15 повторения.

4. упр. И. п.  Седеж на пода. Тояжка над глава, хватът - по-широк от рамената. Без да
            сгъвате краката в колената, се наведете максимално напред. Целта е да опрете
            гърди в пода, не се отчайвайте, ако това не стане веднага. След няколко дни ще
            успеете. Не прегъвайте лактите. 10-15 повторения.

5 упр. И. п. Стоеж, тояжката е зад гърба, хватът - по- широк от раменете. Вдигате ръце
           назад и нагоре, същевременно правите дълбок напад с десен крак напред.
           Прегъвате кръста назад максимално. Главата повдигната нагоре. Същото
           Повтаряте, като нападът е с левия крак. Не почивайте между смените на краката.
           10-15 повторения.

6 упр. И. п. Разкрачен стоеж. Тояжката е зад гърба, в сгъвката на присвитите лакти.
           Започвате кръгови движения с таза надясно и наляво. Гърбът да е изправен, през
            цялото време краката да са изправени. 15-20 повторения във всяка посока.

7 упр. И. п. седеж на пода. Тояжката долу, тесен хват. Вдигнете крака, опрете стъпалото
           в тояжката. Сгъвайте и разгъвайте крака, като оказвате съпротивление с ръцете.
           Същото с другия крак. Сгъването и пълното разгъване на крака да става бавно.
           10-15 пъти с всеки крак.

8 упр. И. п. Лег. Тояжка зад врата, тесен хват. Краката събрани в ходилата. Изправяне
           до седеж. Много бавно спускане до лег. Поне 5 повторения, желателни са 10.

9 упр. Завършвате с първо упражнение.

Ако нямате тояжка, сигурно имате точилка, стига да е по- дълга, ще свърши работа.
След време е редно тези упражнения да се сменят с по- натоварващи, например с леки тежести /1,5 – 2 кг/. В рубриката “Упражнения”  ще предложим друг комплекс, както и упражнения за мъже, които не ходят в зала, защото се предполага, че трениращите знаят как да се справят с коремните мазнини, а и са им необходими друг тип тренировки.
Не забравяйте и масажите на корема, ханша и седалищните части. Вече има гелове,  с
добро въздействие. Препоръчваме ви L-карнитин гел, чиито качества са доказани в борбата с излишните мазнини по корема, бедрата, седалището.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.26972389221191 Seconds