Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

По-голям с ...

ДЪМБЕЛИ, ЩАНГА И МАШИНИ В ЕДНА ТРЕНИРОВКА ЗА МАСА
Кой е най-добрият начин да тренирате за размери? Това е един въпрос, който културистите задават от десетилетия, търсейки бърз и находчив начин за тренировка . Ако говорите със специалисти и редовни посетители на залите, едни ще се явят привърженици главно на дъмбелите, поради голямата амплитуда на движение и начина, по който упражненията с дъмбели могат да се правят независимо едно от друго. Други твърдо се застъпват за щангите като най-добрият уред за тренировка, а трети ще се изкажат ласкаво за машините, защото те специфично натоварват определена мускулна група, позволявайки по-директно да се тренира до отказ.
Истината е, че всички те са прави и трябва да работите с всички тези уреди, за да подобрите мускулните размери и сила. Може би сте чули как горещо препоръчваме да се използват някои стари тренировъчни методи , които неочаквано дават отлични резултати. Трябва също да знаете, че включването на всичките три уреда е един чудесен начин на тренировка, но трябва веднага да добавим, че редът, по който се използват уредите, е също от голямо значение. Ако започнем с точния уред, но не направим точното упражнение, мускулният растеж също ще бъде сериозно нарушен. Затова прочетете следващите редове, за да разберете защо и как да проведете вашата тренировка за изграждане на максимум мускули.


Нестабилната основа
Чували сте да се говори за стабилизиращите мускули и за това, че те са важни за вашата сила и даже за вашият растеж. Тези мускули обикновено лежат дълбоко под главните мускулни групи и въпреки че най-често са малки и слаби, са важни за сигурността на ставите при различните движения. Вие ги знаете, някои са със смешни латински имена, за които често говорим, като например мускулус супраспинатус Не е необходимо да знаете всеки един от тях и всяка мускулна група по отделно. Трябва да сте наясно как те помагат на прогреса в залата и как могат да ви наранят.
Ключът за разбирането се крие в умората на стабилизаторите. Когато тренирате с уреди, които са нестабилни, например, дъмбели, стабилизиращите мускули се уморяват много по-бързо, отколкото тренираната мускулна група. Понеже са по-слаби, по-бързо излизат от строя, т.е. отпада стабилизиращият фактор, който пази ставите при голямо натоварване. Когато стабилизаторите са уморени, мозъкът ограничава нервните импулси до основната мускулна група, за да ни предпази от травма. Това е добре, от гледна точка на безопасността, но е зле за изграждането на мускулна маса и мускулна сила. Всъщност вие сте уморени при една серия, когато са уморени стабилизиращите мускули, докато основната мускулна група може още да работи. Това означава, че така не се довежда тренираната мускулна група до отказ.

Пътят към по-голяма устойчивост
Какво трябва да направи културистът? Един от начините да победи този проблем, е като включи повече стабилизиращи мускули в тренировката. Така например започнете тренировката с най-нестабилното упражнение - с дъмбелите, след това преминете към по-малко нестабилното - с щанга и завършете с  най-стабилното - с машини. По този начин тренираната мускулна група ще изисква все по - малко от стабилизиращите мускули, което означава, че по-лесно ще бъде доведена до отказ.
Тренировката с дъмбели изисква най - много стабилизираща помощ, понеже всяка ръка може да се движи във всички стави, във всички направления. За да се предпазим от тези хаотични движения, е необходимо съкращението на стабилизиращите мускули, които позволяват само движението, изисквано от упражнението. Същата идея може да бъде приложена и при краката, когато се касае за упражнения, изпълнявани по отделно с единия крак, като напади и разгъване с един крак. Когато тренирате с щанга, все още има нужда от стабилизиращите мускули - все пак това са свободни тежести. Но тъй като двете ръце работят в синхрон, те са предпазени. Когато хванете лоста на щангата и правите едно упражнение, едната ръка не може да се движи различно от другата, както е при дъмбелите. Това пази стабилизиращите мускули и те даже могат
да си починат по време на тренировка та с щанга. Същата концепция важи и за краката, когато правите клек със свободни тежести. Когато правите упражнения на машина, тялото ви следва един определен път, който не позволява отклонения, понеже машините са така конструирани, че да натоварват главните мускулни групи, стабилизаторите са свободни от наряд.  
За да разберем по - добре тази концепция, нека помислим колко тежести можем да вдигнем при вдигане от лег щанга . Сега помислете колко тежести могат да се вдигнат в същото упражнение с дъмбели. Те ще бъдат забележимо по-малко, отколкото при в упражненията с щанга. Причината е, че дъмбелите изискват по - голямо участие  на стабилизаторите и  тяхната умора ограничава тежестите. Ако започнете тренировката с дъмбели, които са най-нестабилни и преминете към упражнения с по - малко участие на стабилизаторите, вие ще можете да продължите атаката на основната мускулна група за растеж.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11803603172302 Seconds