Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Правилно дишане
Значение на правилното дишане.
Един от най-пренебрегваните аспекти в тренировката е прилагането на правилно дишане. Често виждаме начинаещи в залата, които не знаят кога да вдишват и издишва- при усилието или при подготовката за него.
Правилното дишане е еднакво важно както при аеробното, така и при анаеробното натоварване. Но рисковите последици за здравето от неправилно дишане са по-големи при анаеробните силови натоварвания.
При едно кросово бягане например, всеки сам може да си избере начина на дишане. Вдишване и издишване на една-две крачки, 2:1 или друг вариант. Това дори става подсъзнателно. Организмът сам показва как да дишате, отчитайки недостига на кислород.
Не е така обаче при силовата тренировка с тежести, когато се стремите да преодолеете около или максимална тежест.
Експериментално е доказано, че човек може да вдигне най-голяма тежест, когато задържи дишането си, по-малка, когато издишва и най-малка, когато вдишва. В нашите програми не са включени тренировки с максимални усилия, затова ви съветвам да се придържате към ритмично дишане, оптимално вдишване и ускорено издишване при всяко повторение. Издишването трябва де е във фазата на усилието (форсираната фаза) като се ускорява към неговия край. Вдишвайте бавно при подготовката за усилието.
По този начин към работещите мускули чрез кръвта ще се насочва непрекъснат прилив на жизненоважния кислород.Обучението на начинаещите във фитнеса в правилно дишане не е по-маловажно от това, което задължително се провежда с оперните певци, актьорите или радио и телевизионните водещи.
Няма смисъл да се извършват физически упражнения без организмът и работещите органи да се подсигурят с най-важния за тях елемент - кислорода.
Не рядко срещаната методика „дишай само когато ти е абсолютно необходимо" е погрешна.
Защо още е необходимо да се научим да дишаме правилно?
Правилното дишане осигурява необходимото количество кислород, което забавя натрупването на млечна киселина. Млечната киселина в големи количества води до заглушаване сигнала на нервния импулс и намаляване интензивността, обема и качеството на изпълняваните упражнения. И нещо по-лошо - увеличава риска от травми. Когато задържаме дишането си, опитвайки се бързо да приключим с комплекса от повторения, мускулните контракции стават кратки и забързани, а движенията - резки и отсечени. Прекалено бързото изпълнение без плавни и контролирани мускулни контракции може да предизвика сериозни опасности.
Доказано е, че повишеното зареждане с кислород при силови тренировки води до засилена мускулна хипертрофия. Подобряват се и мозъчните функции, възможностите за концентрация.
През 1986 МакАрдъл и кол. доказват, че при усилени физически натоварвания приливът на кръв в работещите мускули може да достигне до 75 мл. на 100 г мускулна тъкан. Това означава, че 75-80% от сърдечната дейност е насочена към работещите мускулни групи.
При неправилно и недостатъчно дишане и съответно намален приток на кислород, когато сърцето изразходва приблизително 80% от наличните количества, остава твърде малко за функционирането на органите сърце, мозък, черен дроб.
Вероятно сте виждали в залата спортист да застава наведен напред след изпълнението на тежка серия от клекове. Промяната на положението на тялото в този случай помага на кръвта да нахлуе в главата, както и намалява отрицателния ефект от гравитацията върху дишането.
От значение е да се знае, че издишването е пасивен, а вдишването - активен процес. Вторият се извършва под действие на коремните мускули, движещи диафрагмата и междуребрените мускули. Всеки инструктор в залата може да ви покаже упражнения за тяхното развитие.
Вече казах, че често в залата може да се видят хора, които задържат дишането си при форсираното усилие при работа с пределни тежести. Това крие опасности, които са добре обяснени от Глен Кънингам.


 Сп. Iron Man              доц. Юлиан Карабиберов д-р
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14838719367981 Seconds