Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Arginine Matrix
Arginine Matrix
23.00 BGL
Купи

Rhodosorb-H
Rhodosorb-H
39.60 BGL
Купи

Creatine Monohydrate Pure
Creatine Monohydrate Pure
11.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи
Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи
Reload
Reload
45.00 BGL
Купи
Прегряване и преохлаждане

В декемврийския брой на  Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons е публикуван обзорен материал за опасностите, които грозят атлетите по причина преохлаждане или прегряване на организма. Екипът от учени посочва не само рисковете и симптомите, а дава и методика за профилактика и борба с последствията от различни болестни състояния, резултат от преохлаждане или претопляне на организма.
Докторът по медицина  Бенджамин Нунан (Benjamin Noonan), водещ автор на публикуваното изследване, е категоричен, че прекалено топло и прекалено студено са еднакво опасни за атлетите по време на тренировки и състезания. Той смята, че лекарите и инструкторите трябва да се отнасят сериозно към тези проблеми и да предупреждават атлетите за евентуалните опасности. От друга страна е необходима профилактика за всеки спортист.

Болезнените състояния, свързани с прекалено ниски температури, могат да бъдат предизвикани и от дисбаланс между създаването на топлина в организма и топлоотдаването. Така може да се стигне до значително понижаване на вътрешната температура на тялото и/или критично понижаване на температурата на тъканите. Възможно е крайниците да не бъдат добре кръвоснабдявани. Естествено е, че най-лесно човек може да се противопостави на преохлаждането с подходящи дрехи. Трябва да се има предвид, че топлоотдаването се увеличава, ако дрехите започнат да се пропиват с пот, дъжд или вода от разтопен сняг. Това означава добре да се обмисля облеклото, да се съобразява с климатичните условия или тези в определена зала, където се провеждат тренировките.
Основните заплахи при преохлаждане са хипотермия и измръзване.


 
По-чести явления в спортните среди са болестните състояния поради прегряване. Топлинният удар е най-тежкото състояние, резултат от прегряване и съгласно статистиката е на трето място като причина за смърт сред атлетите, след сърдечните нарушения и шийните травми.
Д-р Нунан заявява: „Печално е, колко последствия от тежки топлинни заболявания могат да се смекчат, ако лекарите на спортни отбори навреме могат да диагностицират дадено състояние.” В изследването е констатирано още: „ Всяка година повечето топлинни удари са регистрирани в първите четири дни на лятната спортната практика. Това може да се предотврати с постепенно въвеждане в тренировъчния режим, което да позволи аклиматизация към летните месеци, вместо да се правят по две тренировки на ден. Освен това атлетите следва да пият повече вода, за да не се стига до дeхидратация. Ако спортист показва симптоми на топлинно заболяване или топлинен удар, то не бива да се колебаем за това да проверим ректалната температура с цел определяне тежестта на болезненото състояние. Колкото по-рано се определи то, толкова по-правилни и навременни ще са мерките, които ще обезпечат благополучен изход от ситуацията.”
Повишената вътрешна температура на тялото по време на тренировка е резултат от изменение в баланса на производството на топлина в организма и топлоотдаването. По време на тренировка топлина се генерира често и вътре в работещите мускули. За да се избегне прегряване тази топлина трябва да се предава на кожата и да се освобождава в обкръжаващата среда. Ако тази топлина не напусне тялото, се повишава вътрешната температура и може да предизвика болезнено състояние – от незначително до твърде тежко, дори опасно.
Към тежките болестни топлинни състояние се отнасят; топлинни отоци, топлинен припадък, топлинни крампи, топлинно изтощаване, топлинен удар, 
 

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19538593292236 Seconds