Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Пролетна умора
Ако зададем въпроса: “ Как сте, чувствате ли вече пролетната умора?”, най-вероятно ще получим  много различни отговори - от “Какво е това?” до “Кошмар, много зле се чувствам.” Не е изненада това многообразие в състоянието на хората през пролетта, защото много фактори се намесват, когато става дума за пролетна умора. Възраст, начин на живот, начин на мислене, способност за самонаблюдение и самоконтрол, въобще отношение към света и проблемите. 
Не може да се отрече , че съществува явлението пролетна умора, но не трябва да го превръщаме в някакъв страшен проблем, защото то не е заболяване, независимо че напоследък има и такива твърдения. Това е по-скоро състояние, за  чието усложняване често сами сме си виновни, водейки нездравословен начин на живот. Вярно е, че смяната на дългия есенно - зимен период с пролетно-летния е свързана с промяна на слънчевата активност, радиацията и храната. През пролетта се променя състоянието на целия човешки организъм, който дава признаци на умора, вялост, отпадналост, липса на апетит, раздразнителност, стигаща до агресивност, виене на свят, понижена работоспособност.
Естествено е да възникне въпросът как човек може да се пребори с пролетната умора. На първо място трябва да си изясни дали има промени във физическото и емоционалното си състояние, за които няма някакви други причини. Има хора, които не са много  податливи на пролетната умора, защото водят постоянно здравословен живот, спортуват активно, свикнали са да понасят по - големи натоварвания. Е, те са щастливци, просто трябва да поддържат , както казва народът, “ Здрав дух в здраво тяло”. Тези, които преценят , че нямат друга причина за влошено здравословно състояние, а просто са под влияние на пролетната умора, имат няколко варианта: да си помогнат сами, да отидат на лекар и да следват съветите му или да поглъщат шепи витамини или, още по- зле, успокоителни лекарства.Ние ви предлагаме да направите първото - помогнете си сами, защото това не е толкова трудно, а и сами ще се убедите, че може да се съчетава успешно полезното с приятното.
1. Радвайте се на пролетта, вместо да се мръщите и да  недоволствате, че става топло, нали доскоро недоволствахме, че е студено.
2. Поразсъблечете малко дебелите палта и пуловери. Когато ви е по - топло, отколкото е необходимо, ставате нервни, навярно сте го забелязали вече.
3. Ежедневно намирайте време за разходки на чист въздух поне 30 минути. Още по - добре ще е, ако се разхождате около езеро, край река. Ако няма такава възможност, идете в парк, в градинка. Градските улици не са най - добрият вариант, сами знаете защо.
4. Добре ще е да се излагате по 10-15 минути на слънце, разбира се не когато е най- силно. От една страна ще се подготвите за лятото, като постепенно ще привиквате организма си към слънчевите лъчи, от друга ще трупате витамин D, организмът ви ще изработва серотонин   (хормон на щастието).
5. Докато се разхождате или се припичате на пролетното слънце, дишайте, но правилно.
Вдишвайте бавно, за да премине повече кислород в кръвта ви, а след това издишвайте бързо.
6.  Яжте по - често, а по - малко количество храна.  Така ще зареждате организма с достатъчно енергия и ще осигурявате равномерно тялото с енергия. Нали знаете, че когато човек се нахрани обилно, да не говорим ако преяде, не му е много комфортно. Храната трябва да е богата на витамини, особено на витамин С, В6, магнезий, желязо. Яжте салати, пресен чесън, спанак, коприва, ядки, плодове, риба. Избягвайте тлъсти меса, колбаси, сладкиши. Пийте много вода,  прясно изцедени сокове от моркови, ябълки, цитрусови плодове – най-вече грейпфрут, лимон.
7. Къпете се ежедневно, редувайте топли и хладни душове, а ако сте по – закалени - топли и студени душове.
8. Спете в отлично проветрена стая, а ако не ви е много студено - на отворен прозорец. Въобще си проветрявайте добре дома, офиса, стаята, в която работите.
9. Не се опитвайте да стимулирате организма си с алкохол, не само че няма да помогне, а и ще ви навреди повече, особено ако на другия ден сте с махмурлук. Не става дума да се превърнете в пълен въздържател, но вече сме коментирали влиянието на алкохола върху организма. Чаша хубаво вино, 30-50 грама концентрат са допустими, но голямото количество не е за предпочитане.
10. Ако пушите, опитайте се да намалите броя на цигарите. Изследвания на учените показват, че много от пушачите пролетно време увеличават броя на изпушените цигари, а това натоварва организма допълнително.
11. Ако посещавате фитнес зала, вместо да бягате на пътеката или да въртите педалите на велоергометъра, бягайте на открито ( на чист въздух, разбира се).
12. По - малко пред телевизора и пред компютъра!  Ако е наложително да се стои пред тях, когато почивате, излизайте навън или поне стойте до отворен прозорец.
13. При възможност ходете на масаж, още повече ако работата ви е изморителна или е свързана с малко движение.

Напоследък все повече се говори за така наречената “ хронична умора”, което е вече болестно състояние. За да не се стигне до него, по-добре се преборете с пролетната умора. Не успеете ли сами, потърсете медицинска помощ, но към третия начин - самолечение с антидепресанти и безразборно пиене на витамини – не ви съветваме да прибягвате.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14084506034851 Seconds