Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи

Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи

Y3K Food
Y3K Food
39.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
1.50 BGL
Купи
3 вида Л-карнитин
3 вида Л-карнитин
55.00 BGL
43.00 BGL
Спестявате: 12.00 BGL
Купи
Reload
Reload
45.00 BGL
Купи
Разкъсване на мускули
Разкъсването на мускула е пряко последствие на пренапрежението или преразтягането му по време на физическо усилие. В това число спадат и тренировъчните упражнения. При преодоляване на съпротивлението на субмаксимални или максимални тежести се създават условия за екстремно повишаване на напрежението в мускулните влакна на упражнявания мускул . Това е моментът на изометричното съкращение. През този етап на преодоляване, например на щангата, дължината на мускула не се променя, а расте само напрежението в мускулните му влакна. Ако нарастващото напрежение надхвърли границите на издръжливост на мускулните фибри, може да се стигне до разкъсването им. Едновременно с разкъсването на връзките между актина и миозина се преразтягат и разкъсват кръвоносните съдове и нерви, които преминават през мускула. Това води до силна болка и кръвоизлив в пренатоварения мускул.
В зависимост от тежестта на разкъсването кръвоизливът може да бъде различно голям. При по-сериозни разкъсвания той достига подкожието и изглежда като синина от удар, макар че такъв е нямало. Болката е силна и се изостря при опит за съкращение или докосване на засегнатия мускул. Понякога дори обездвиженият и фиксиран мускул продължава да бъде болезнен под въздействието на самата му тежест от земното притегляне. До разкъсване на мускул може да се стигне и при рязкото му преразтягане. Обикновено това се случва при неправилно изпълнение на дадено упражнение с рязко отпускане на тежестта на щангата, уреда или тялото (например при набирания или махове на лост). В подобни случаи разкъсванията са малки и не водят до образуването на видими кръвоизливи. Водеща е болката в самият мускул и залавните места на сухожилията му.


Като превантивни мерки за предпазване от разкъсване на мускулите спазвайте следните правила:
1. Използвайте винаги помощта на партньор при максимални и субмаксимални серии и тежести.
2. Не отпускайте рязко тежестите на скрипеца, щангата или тежестта на тялото. Изпълнявайте упражненията плавно и равномерно.
3. Ако не е изключително наложително, не работете с максимални тежести по-често от веднъж на три тренировки за мускулна група (особено за гърди).
Веднъж получени, този род травми отшумяват бавно и болезнено и ви изваждат от активен тренировъчен режим за дълъг период от време.
Лечението трябва да започне колкото се може по-бързо. Като начало трябва да обездвижите засегнатия мускул , фиксирайки с бинт и шина ставите, към които има отношение. На засегнатото място се налага торбичка с лед. За преодоляване на болката се използват различни нестероидни противовъзпалителни средства с мощно противовъзпалително и обезболяващо действие. Такива са Аулин, Волтарен, Профенид, Тилкотил. Ако има кръвоизлив, той се третира локално с антикоагуланти във вид на гел (Хепароид, Лиотон и др.). След преодоляване на острия период може да се приложат физиотерапевтични процедури с диадинамичен или интерферентен ток.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16730093955994 Seconds