Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Разкъсване на мускули
Разкъсването на мускула е пряко последствие на пренапрежението или преразтягането му по време на физическо усилие. В това число спадат и тренировъчните упражнения. При преодоляване на съпротивлението на субмаксимални или максимални тежести се създават условия за екстремно повишаване на напрежението в мускулните влакна на упражнявания мускул . Това е моментът на изометричното съкращение. През този етап на преодоляване, например на щангата, дължината на мускула не се променя, а расте само напрежението в мускулните му влакна. Ако нарастващото напрежение надхвърли границите на издръжливост на мускулните фибри, може да се стигне до разкъсването им. Едновременно с разкъсването на връзките между актина и миозина се преразтягат и разкъсват кръвоносните съдове и нерви, които преминават през мускула. Това води до силна болка и кръвоизлив в пренатоварения мускул.
В зависимост от тежестта на разкъсването кръвоизливът може да бъде различно голям. При по-сериозни разкъсвания той достига подкожието и изглежда като синина от удар, макар че такъв е нямало. Болката е силна и се изостря при опит за съкращение или докосване на засегнатия мускул. Понякога дори обездвиженият и фиксиран мускул продължава да бъде болезнен под въздействието на самата му тежест от земното притегляне. До разкъсване на мускул може да се стигне и при рязкото му преразтягане. Обикновено това се случва при неправилно изпълнение на дадено упражнение с рязко отпускане на тежестта на щангата, уреда или тялото (например при набирания или махове на лост). В подобни случаи разкъсванията са малки и не водят до образуването на видими кръвоизливи. Водеща е болката в самият мускул и залавните места на сухожилията му.


Като превантивни мерки за предпазване от разкъсване на мускулите спазвайте следните правила:
1. Използвайте винаги помощта на партньор при максимални и субмаксимални серии и тежести.
2. Не отпускайте рязко тежестите на скрипеца, щангата или тежестта на тялото. Изпълнявайте упражненията плавно и равномерно.
3. Ако не е изключително наложително, не работете с максимални тежести по-често от веднъж на три тренировки за мускулна група (особено за гърди).
Веднъж получени, този род травми отшумяват бавно и болезнено и ви изваждат от активен тренировъчен режим за дълъг период от време.
Лечението трябва да започне колкото се може по-бързо. Като начало трябва да обездвижите засегнатия мускул , фиксирайки с бинт и шина ставите, към които има отношение. На засегнатото място се налага торбичка с лед. За преодоляване на болката се използват различни нестероидни противовъзпалителни средства с мощно противовъзпалително и обезболяващо действие. Такива са Аулин, Волтарен, Профенид, Тилкотил. Ако има кръвоизлив, той се третира локално с антикоагуланти във вид на гел (Хепароид, Лиотон и др.). След преодоляване на острия период може да се приложат физиотерапевтични процедури с диадинамичен или интерферентен ток.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16741585731506 Seconds