Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Разпространени, но опасни тренировъчни техники
Chris Dellasega
Главната цел на много начинаещи трениращи е подобрение на фигурата и общото здраве, а това означва, че спортната зала не бива да се превръща в място за получаване на травми. В същото време някои много разпространени тренировъчни техники представляват потенциална опасност. Това е основателна причина всеки треньор и инструктор да предостави на трениращите алтернативни безопасни варианти.
Едно от най-разпространените упражнения е:  Изтласкване щанга от лег с широк хват.
Известно е обаче, че рисковете при изпълнението му превишават преимуществата.
Много трениращи смятат, че използването на широк хват засилва проработването на големите пекторални мускули и предните делтоиди. Нужно е да се знае, че използването на хват 1,5 пъти по-широк от ширината на раменете натоварва раменете с извънреден стрес, доколкото се засилва въртящият момент и натоварването в раменните стави.
По време на едно изследване (“The Effect of Grip Width on Bench Press Performance and Risk of Injury”, Strength and Conditioning Journal), публикувано през 2007 г., е установено, че при (или около)  90-процентна абдукция на рамото по време на изтласквания от легнало положение се увеличава рискът от остри и хронични травми на раменните стави.

 
Същевременно учените са стигнали до извод, че увеличаването в ширината на хвата от 100 до 190 процента в сравнение с ширината на раменете не обезпечава никакви по-съществени усилия в работата на големите гръдни мускули и предните делтоиди.
На практика резултатът е същият като при хват по-малък от 1,5 от ширината на раменете.
Освен това е установено, че използването на хват, който не превишава повече от 1,5 се намаляват пиковият въртящ момент и стресът в раменните стави, следователно и рискът от травми в тази област.
За да се минимизират рисковете от травми в раменете, е необходимо да се изпълнява Изтласкване щанга от лег с такъв хват, който е по-малък от 1,5 от ширината на раменете, за да се поддържа ъгълът на абдукция в пределите на 45 градуса.
Следва
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19295310974121 Seconds