Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Рамо - травми и възстановяване
Интересът ми към травмите на рамото възникна още на 14- годишна възраст заради счупена ключица след един инцидент с колело. Години по - късно, същото това рамо ме изненадва неприятно с периодична болка. Ако и вие страдате от надувания в областта на рамото, обезцветяване или потъмняване, постоянни болки, индикации за инфекциозни или възпалителни артрити, трудност или невъзможност да вдигнете ръката си, нестабилност (хлътвания или изхвръквания на ставата), да не говорим за счупване или контузии, явно ви трябва лекар. Ако обаче болката идва от стари атлетически травми, претоварвания или микроскопични травми, причинени от тежки или неправилно изпълнени упражнения, които изчезват с почивката и се появяват отново на следващата тренировка, може да си помогнете и сами - има и алтернативни методи на лечение.
Повечето травми на рамото при трениращите с тежести са в ротаторната група. Тя се състои от 4 мускула, заловени  за лопатка (плешката) в края съвсем близо до гръбнака и събиращи се в капсулата на раменната кост (върхът на костта на горната част на ръката) от другата страна. В залавните си места мускулите на ротаторната група имат много лоша циркулация на кръвта, а от всички тях пък мускулът  infraspinatus има особено лоша циркулация.
 
В случай на травма в рамото (както и в която и да е мускулна група) трябва да прекъснете тренировката на тази зона незабавно. Колкото е възможно по- бързо трябва да приложите лед в торбичка на засегнатото място за около 20 минути. Вземете освен това и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПС), спазвайки предписанията на опаковката и възможните противопоказания. Понякога рамото не боли известно време след тренировка, но въпреки това следвайте горните препоръки. Терапията с лед за около 20 минути се повтаря на всеки 4 часа. След нея и приема на НСПС (а не на само едно от тях) на другата сутрин проверете състоянието си и амплитудата на движение: с прав гръб и изправена глава вземете дланта на ръката с увреденото рамо и я сложете отпред и върху горната част на здравото рамо, като след това опитате да докоснете върха на плешката на здравото рамо. Със сигурност амплитудата на движение ще е ограничена и ще усетите известна болка. След това спуснете ръката откъм нараненото рамо отстрани и бавно плъзнете гърба й (горната страна на дланта, откъм кокалчетата) по гърба нагоре към долната част на здравата плешка. И тук амплитудата на движение ще е ограничена и движението ще е болезнено. Ако обаче болката е много силна и амплитудата на движение почти нулева, със сигурност имате скъсване и ви е необходима медицинска помощ.
Следва продължение...
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14222192764282 Seconds