Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи

Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи

Livervitol
Livervitol
29.90 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи
Reload
Reload
45.00 BGL
Купи
Потник Explode
Потник Explode
10.00 BGL
6.00 BGL
Спестявате: 4.00 BGL
Купи
Сауна. Отслабва ли се от нея?

Ще започнем статията с един от най – често задаваните въпроси: ОТСЛАБВА ЛИ СЕ ОТ САУНА? Отговорът за жалост е:  НЕ. Колкото и странно да звучи това “Не”, то е вярно. Ако след процедура в сауна се претеглите, с радост ще установите, че кантарът показва  от 1 до 3-4 килограма по - малко. Кратка радост, защото този резултат не фиксира трайно отслабване, а само сваляне на килограми поради изхвърлянето на вода и шлаки от тялото.

С подобен резултат можете да се задоволите само ако сте спортист, когото го чака  кантарът, и то не след дълго време, или сте се хванали на бас, че сте еди-колко си килограма  и веднага предстои да се претеглите. Щом изпиете нужното количество вода след сауната, а трябва да пиете, телесното ви тегло ще се възстанови. Вярно, че при стоенето в сауна се изгарят калории  /в зависимост от температурата и времето могат да достигнат до 500/, но не можете ежедневно да горите калории по този начин, пък и те лесно се набавят , ако се храните неправилно или вместо вода, пиете подсладени напитки.   
Ако зададете въпроса: ПОЛЕЗНА ЛИ Е САУНАТА?, отговорът е категорично “ДА”, стига да сте здрав човек. Естествено има и противници на това твърдение, но проблемът, както при много други неща, не е в самата сауна, а в начина , по който ние я използваме.
Сауната е един естествен начин тялото да се прочисти чрез изпотяване, което означава чиста и здрава кожа, отпускане на мускулатурата, отмора и премахване на стреса от различно естество. Естествените болкоуспокоителни за тялото бета-ендорфините и норепинефрини се освобождават и помагат да се почувствате свежи, бодри, изпълнени с енергия, поражда се усещане за физически и емоционален комфорт.
Познати са няколко вида сауни.
Най-популярна в Европа е парната сауна (хамам). В нея ефектът е най- оптимален, когато температурата на въздуха е между 43 и 46 градуса по Целзий, а относителната влажност 100%. В сауната трябва да има генератор на пара и контролни системи, които да осигуряват нужната пара постоянно. Парната сауна предизвиква изпотяване, което от своя страна прочиства кожата от нечистотии, хидратира я и тя става нежна и мека. Тонизира се целият организъм, благодарение на засиленото кръвообращение.


Един от най-разпространените видове сауни е финландската. Финландската сауна представлява помещение с температура на въздуха над 80 градуса по Целзий, която се осигурява от нагревател, върху който са положени специални камъни. Камъните се поливат с вода, за да се осигури влажна топлина и да се улесни изпотяването. Процедурата може да бъде и в суха сауна, просто не поливате с вода камъните, но това не е най-добрият вариант.
Съществуват и сауни с инфрачервени лъчи, които се използват за бързо сваляне на килограми и за отмора. В тях  за нагряване се използват инфрачервените лъчи вместо горещ въздух. За разлика от другите сауни при сауните с инфрачервените лъчи дихателната система на човека не е изложена на горещ въздух. Инфрачервените сауни са удобни за домашна употреба заради малкия си обем и икономичния разход на енергия. Също така и поради лесния начин на обслужване.
Независимо какъв вид сауна ще се използва, тя трябва да бъде абсолютно чиста. Препоръчва се в сауни на обществени места да се носи лична хавлия за сядане или лягане, въпреки че високите температури убиват голяма част от бактериите.

Преди да влезете в сауната, трябва да имате няколко неща предвид.
1. Необходимо е да сте в добро физическо състояние, за да ви бъде полезна сауната. Ако сте с температура, ако скоро сте изкарали тежко заболяване, по-добрият вариант е да изчакате възстановяването си и тогава да направите процедура в сауната. Вярно е , че престоят в нея тонизира, но само ако сте здрави. Особено рискова е процедурата за хора, които имат сърдечно-съдови проблеми. Те задължително трябва да се консултират с лекаря си дали въобще е допустимо да посещават сауна, а ако това е възможно, да се уточни времето и температурата, при които да се извърши процедурата.
2. Премерете кръвното си налягане. Знае се, че сауната понижава кръвното налягане и ако сте  с ниско кръвно налягане, по-добре се откажете. Има и друг вариант – започнете с по-ниска температура в помещението и с по- кратък престой. Постепенно ще усетите как ви действа сауната и тогава ще прецените до колко градуса е личната ви поносимост.
3. Ако за първи път посещавате сауна, не е желателно да влизате сам. По-добре си осигурете компания – по този начин ще има човек до вас, ако организмът ви не понесе топлината, а и ще си говорите с някого по време на процедурата.
4. Не влизайте в сауна, ако сте пили алкохол.
5. Свалете предварително бижутата, особено ако са от метал. Учили сте за нагряване на металите, нали!
6. Вземете душ  с топла вода. Ако краката ви са студени, затоплете ги на душа. Въобще основен принцип е в сауната да се влиза със затоплено тяло. Кожата трябва да е абсолютно чиста, не я мажете с кремове и лосиони. След като приключите с процедурата и вземете пак душ, ще използвате своята индивидуално насочена  според типа кожа козметика.
7. По време на процедурата можете да излизате от сауната, да се охлаждате на душа или в басейна /ако има такъв и ако не е ледено студена водата в него/. Препоръчителен е вариантът първо душ и след това басейн, защото охлаждането е по-равномерно.
8. Времетраенето на престоя в сауната е строго индивидуален, но не се препоръчва той да е повече от 90 минути.
9. Твърде важно е след като приключите със сауната, да пиете много вода, тъй като потенето не само обезводнява, а и се изхвърлят много минерали, които са важни за организма. Напомняме да не се замества водата с газирани и подсладени напитки, колкото и приятно да е това на вкус.
10. Макар да сме убедени, че всеки трениращ фитнес, борба, културизъм, бокс и други спортове знае правилото:”тренировка след това сауна”, все пак го припомняме заради начинаещите атлети. Не се препоръчва след сауна да се извършва и някаква тежка работа, оставете организма да се възстанови спокойно, а и да се насладите на ефекта от сауната.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17379784584045 Seconds