Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Mass Gainer 5 kg
Explode Mass Gainer 5 kg
115.00 BGL
Купи

Explode Liquid L-carnitine 500ml
Explode Liquid L-carnitine 500ml
27.00 BGL
Купи

Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

3 вида Л-карнитин
3 вида Л-карнитин
55.00 BGL
43.00 BGL
Спестявате: 12.00 BGL
Купи
Explode Amino Liquid 500мл
Explode Amino Liquid 500мл
27.00 BGL
Купи
Тениска Ironfuckers
Тениска Ironfuckers
25.00 BGL
Купи
Сауна. Отслабва ли се от нея?

Ще започнем статията с един от най – често задаваните въпроси: ОТСЛАБВА ЛИ СЕ ОТ САУНА? Отговорът за жалост е:  НЕ. Колкото и странно да звучи това “Не”, то е вярно. Ако след процедура в сауна се претеглите, с радост ще установите, че кантарът показва  от 1 до 3-4 килограма по - малко. Кратка радост, защото този резултат не фиксира трайно отслабване, а само сваляне на килограми поради изхвърлянето на вода и шлаки от тялото.

С подобен резултат можете да се задоволите само ако сте спортист, когото го чака  кантарът, и то не след дълго време, или сте се хванали на бас, че сте еди-колко си килограма  и веднага предстои да се претеглите. Щом изпиете нужното количество вода след сауната, а трябва да пиете, телесното ви тегло ще се възстанови. Вярно, че при стоенето в сауна се изгарят калории  /в зависимост от температурата и времето могат да достигнат до 500/, но не можете ежедневно да горите калории по този начин, пък и те лесно се набавят , ако се храните неправилно или вместо вода, пиете подсладени напитки.   
Ако зададете въпроса: ПОЛЕЗНА ЛИ Е САУНАТА?, отговорът е категорично “ДА”, стига да сте здрав човек. Естествено има и противници на това твърдение, но проблемът, както при много други неща, не е в самата сауна, а в начина , по който ние я използваме.
Сауната е един естествен начин тялото да се прочисти чрез изпотяване, което означава чиста и здрава кожа, отпускане на мускулатурата, отмора и премахване на стреса от различно естество. Естествените болкоуспокоителни за тялото бета-ендорфините и норепинефрини се освобождават и помагат да се почувствате свежи, бодри, изпълнени с енергия, поражда се усещане за физически и емоционален комфорт.
Познати са няколко вида сауни.
Най-популярна в Европа е парната сауна (хамам). В нея ефектът е най- оптимален, когато температурата на въздуха е между 43 и 46 градуса по Целзий, а относителната влажност 100%. В сауната трябва да има генератор на пара и контролни системи, които да осигуряват нужната пара постоянно. Парната сауна предизвиква изпотяване, което от своя страна прочиства кожата от нечистотии, хидратира я и тя става нежна и мека. Тонизира се целият организъм, благодарение на засиленото кръвообращение.


Един от най-разпространените видове сауни е финландската. Финландската сауна представлява помещение с температура на въздуха над 80 градуса по Целзий, която се осигурява от нагревател, върху който са положени специални камъни. Камъните се поливат с вода, за да се осигури влажна топлина и да се улесни изпотяването. Процедурата може да бъде и в суха сауна, просто не поливате с вода камъните, но това не е най-добрият вариант.
Съществуват и сауни с инфрачервени лъчи, които се използват за бързо сваляне на килограми и за отмора. В тях  за нагряване се използват инфрачервените лъчи вместо горещ въздух. За разлика от другите сауни при сауните с инфрачервените лъчи дихателната система на човека не е изложена на горещ въздух. Инфрачервените сауни са удобни за домашна употреба заради малкия си обем и икономичния разход на енергия. Също така и поради лесния начин на обслужване.
Независимо какъв вид сауна ще се използва, тя трябва да бъде абсолютно чиста. Препоръчва се в сауни на обществени места да се носи лична хавлия за сядане или лягане, въпреки че високите температури убиват голяма част от бактериите.

Преди да влезете в сауната, трябва да имате няколко неща предвид.
1. Необходимо е да сте в добро физическо състояние, за да ви бъде полезна сауната. Ако сте с температура, ако скоро сте изкарали тежко заболяване, по-добрият вариант е да изчакате възстановяването си и тогава да направите процедура в сауната. Вярно е , че престоят в нея тонизира, но само ако сте здрави. Особено рискова е процедурата за хора, които имат сърдечно-съдови проблеми. Те задължително трябва да се консултират с лекаря си дали въобще е допустимо да посещават сауна, а ако това е възможно, да се уточни времето и температурата, при които да се извърши процедурата.
2. Премерете кръвното си налягане. Знае се, че сауната понижава кръвното налягане и ако сте  с ниско кръвно налягане, по-добре се откажете. Има и друг вариант – започнете с по-ниска температура в помещението и с по- кратък престой. Постепенно ще усетите как ви действа сауната и тогава ще прецените до колко градуса е личната ви поносимост.
3. Ако за първи път посещавате сауна, не е желателно да влизате сам. По-добре си осигурете компания – по този начин ще има човек до вас, ако организмът ви не понесе топлината, а и ще си говорите с някого по време на процедурата.
4. Не влизайте в сауна, ако сте пили алкохол.
5. Свалете предварително бижутата, особено ако са от метал. Учили сте за нагряване на металите, нали!
6. Вземете душ  с топла вода. Ако краката ви са студени, затоплете ги на душа. Въобще основен принцип е в сауната да се влиза със затоплено тяло. Кожата трябва да е абсолютно чиста, не я мажете с кремове и лосиони. След като приключите с процедурата и вземете пак душ, ще използвате своята индивидуално насочена  според типа кожа козметика.
7. По време на процедурата можете да излизате от сауната, да се охлаждате на душа или в басейна /ако има такъв и ако не е ледено студена водата в него/. Препоръчителен е вариантът първо душ и след това басейн, защото охлаждането е по-равномерно.
8. Времетраенето на престоя в сауната е строго индивидуален, но не се препоръчва той да е повече от 90 минути.
9. Твърде важно е след като приключите със сауната, да пиете много вода, тъй като потенето не само обезводнява, а и се изхвърлят много минерали, които са важни за организма. Напомняме да не се замества водата с газирани и подсладени напитки, колкото и приятно да е това на вкус.
10. Макар да сме убедени, че всеки трениращ фитнес, борба, културизъм, бокс и други спортове знае правилото:”тренировка след това сауна”, все пак го припомняме заради начинаещите атлети. Не се препоръчва след сауна да се извършва и някаква тежка работа, оставете организма да се възстанови спокойно, а и да се насладите на ефекта от сауната.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20828580856323 Seconds