Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи

Explode Mass Gainer 1 kg
Explode Mass Gainer 1 kg
28.00 BGL
Купи

Къси панталони Explode
Къси панталони Explode
32.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Детокси Ливър
Детокси Ливър
10.20 BGL
Купи
Arginine Matrix
Arginine Matrix
23.00 BGL
Купи
Пакет DETOX
Пакет DETOX
72.80 BGL
57.80 BGL
Спестявате: 15.00 BGL
Купи
Силов трибой – фитнес

В тази статия ще отговорим на въпроса, може ли да се направи съпоставка между силовия трибой и фитнеса: методика на тренировката, прилики и разлики между двата спорта, качества, необходими за практикуването им.
За да бъде качествена информацията, се обърнахме с въпроси към човек, който познава и двата спорта отблизо.
Мартин Гергов е трикратен републикански и трикратен вице републикански шампион по силов трибой. Той е и петкратен бронзов медалист по силов трибой.
Четвърти на световното по силов трибой в движението мъртва тяга за 2001 г.

Държавен рекордьор в кат. до 75 кг за 2001 г.
На 31.03-01.04.2007 г. в гр. Хасково се проведе първи кръг на Републиканския шампионат по силов трибой. След шест години без тренировки по силов трибой( и без екипировка) Мартин е пак в тройката. Резултатът е 1 сребърен и 2 бронзови медала.

В началото на спортната си кариера, въпреки че вече се занимава активно със силов трибой, Мартин Гергов е заинтересован и от културизъм (има 4-то място в категория 80 кг, в която беше и Драганички). Интересът към културизма предхожда активните тренировки по силов трибой. Неговото начало е преди февруари 1999 г., след което Мартин се отдава преди всичко на новата си страст - трибоя. През 2000 г. е включен в Националния отбор на България по силов трибой.
Сега е старши фитнес инструктор във фитнес зала.
Според Мартин Гергов съпоставката силов трибой - фитнес е най вече в 3 - те движения (клек, вдигане от лег и мъртва тяга), тъй като те са базови и се използват масово във фитнеса. Дотук свършват приликите.
Тренировката по фитнес в основни линии няма нищо общо с тренировката по силов трибой. Разликата между двете е огромна. Докато при силовия трибой се цели на първо място силата, то при фитнеса се цели или мускулна маса, или релеф.
Разликата във формирането на мускулатурата също е много голяма.
В силовия трибой се натоварват главно белите мускулни влакна, а в тренировката по фитнес се натоварват червените мускулни влакна.
Червените мускулни влакна се характеризират с ниска АТФ активност, високо ниво на окислителни ензими, ниска активност на гликолитични ензими, високо съдържание на миоглобин. Приспособяват се лесно към мускулна работа при аеробни условия – бягане на дълги разстояния, тренировка за релеф и т. н.
Белите мускулни влакна имат висока АТФ активност, високо ниво на гликолитични ензими и ниска активност на окислителните ензими. Приспособяват се към мускулна работа при анаеробни условия – спринт, тренировка за сила...
Приликите, които той намира между двете тренировки, са незначителни!
Според Мартин методиката на тренировка при силовия трибой няма как се приложи и във фитнеса...”е, има и някои изключения – примерно, за да се стресират повече мускулите, може например от време на време да се правят 3-те движения от трибоя до макс, но главно когато се тренира за обем”.
Качествата, които са необходими на един състезател по силов трибой, според Мартин са: “ Упоритост, увереност, мотивация, корава психика... и финанси. Методите на тренировка са . ..хмм… тренировка, тренировка и пак тренировка...и възстановяване естествено. Който е чувал за системата на най-великия треньор Иван Абаджиев - знае за какво става на въпрос! Просто системата не е никак лесна, но пък е много ефикасна и в никакъв случай не е за лигльовци!”

На въпроса какво представлява една негова тренировка в основен период за сила, Мартин отговаря:
Клек: 8 серии по 4 повторения
Вдигане от лег: 8 серии по 4 повторения
Мъртва тяга: 8 серии по 4 повторения.

Още за Мартин Гергов

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15282106399536 Seconds