Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Стави - Травми
Ако тренирате тежко вие излагате вашите стави и съединителна тъкан на значително, повтарящо се натоварване и износване. Отначало това може да не се прояви, особено в първите години. С течение на времето, много културисти получават сериозни или хронични ставни болки, които нарушават тяхната възможност да тренират с удоволствие.
От много години културистите и другите атлети употребяват аспирин и други противовъзпалителни средства, за да намалят болката в ставите. За щастие на всички, които обичат тренировките, особено за тези претърпели травми или за по-възрастните, нещата са се променили благодарение на успехите на съвременната наука. Учените са открили, че глюкозаминът, хондроитинът и някои други вещества помагат да се възстанови съединителната тъкан и да се премахнат последствията от хилядите мускулни съкращения.Увреждането и износването не са неизбежни
Тези, които приемат аспирин са не само такива, които са тренирали неправилно. Между тях има и специалисти, които са изпълнявали всяко упражнение като произведение на изкуството, стремяли са се всяко повторение да съответства на индивидуалните им възможности и телесна структура. Ако вие сте амбициозен и употребявате големи тежести при вашите упражнения не забравяйте, че тренировката е един повтарящ се стрес върху ставите и че нито един културист не може да има повече травми, отколкото сам си е причинил.
Травмите и физическият стрес свързани със силовите упражнения водят до промени в ставната стуктура и на първо място в ставния хрущял, който сигурно сте го виждали като блестящо бяло покритие в края на костта на пилешките бутчета. Износването и увреждането на хрущяла води до остеоартрит, едно болезнено и обездвижващо заболяване, от което страдат повече от 20 милиона американци и повече от половината от хората над 60 годишна възраст. Възрастта е рисков фактор даже без травми, понеже се нарушава балансът на ензимите, които регулират продукцията на колаген - най-плътния протеин в съединителната тъкан и най-важния в хрущяла. Ако хрущялната повърхност е увредена от травма или повтарящо се натоварване, то в резултат може да се появи деструкция (разрушаване) на хрущялната структура.
Аз лично мога да потвърдя това. На 52 години съм и от дълги години съм привърженик на точното изпълнение на упражненията. Когато лекуващият ме ортопед ме посрещна с резултата от изследването с ядрено-магнитен резонанс, казвайки ми, че моята раменна става по отношение на хрущяла е на 80 години, приех това като предупреждение. Не спрях да тренирам, а и не бих могъл. Започнах сериозно да атакувам ставата със суплементи. Въпреки, че само времето и следващото изследване ще покажат със сигурност, вярвам, че суплементите ще доведат до промяна. Бих желал да започна да ги вземам по-рано, вместо да закъснея. Това е грешка, която не бих искал да правя.
Всеки културист знае, че може да получи травма независимо от възрастта си. Но даже, ако нямате остра травма или възпалителен процес от претоварване вие не можете да знаете, кога бихте развили някакъв ставен проблем. А когато го установите ще се наложи да забавите своето развитие и да се върнете назад.
Помощта пристига
Как да се предпазим от възможно отрицателно влияние на тренировките? Модерната спортна наука създаде такива суплементи, които трябва да се ползват от всеки сериозен културист. В действителност тези продукти са толкова необходими, че ние ги включваме на първите места в поредицата суплементи необходими при културизма.
Нека се спрем на трите най-важни суплементи: глюкозамин, хондроитин сулфат и хидролизиран колаген.


Джим Райт
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16597700119019 Seconds