Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Стрес, емоция, фитнес
Всеки културист знае, че когато тренировката се провежда с повишено настроение, физическото натоварването се приема безрезервно. Нещо повече, тежките серии до отказ вече не плашат и не отблъскват, а   точно обратното - вие ги търсите и накрая дори съжалявате, че не сте планирали по-големи тежести, повече упражнения, серии и повторения. Това, което малцина знаят обаче, е, че подобна тренировка се отличава не само с лекотата на изпълнението, но преди всичко по своята културистична ефективност. Веднага следва да подчертаем, че тази така търсена от културистите ефективност може да се разглежда в два взаимно свързани аспекта. Първият, който вече загатнахме, се основава на по-интензивно проведената тренировъчна дейност. Вторият - чрез активизиране на по-високо ниво на хормоналната система .
От културистична гледна точка повишеният емоционален фон продуцира увеличаването на концентрацията на хормона адреналин, който не само повишава работоспособността, но и, особено важно за културистите, допълнително увлича мастите в енергийния цикъл. В  проведен научен експеримент в САЩ със студенти е констатирано, че след 3-4 тренировъчни занимания със спорт по избор (позитивна емоция) кръвният холестерол достоверно е спаднал и веднага се е възстановил след трайното прекъсване на програмата. Повтаряйки експеримента, но само чрез работа на гребен тренажор за всички (негативна емоция) с  равностойно и дори с по-голямо натоварване не само не са установени позитивни мастни редукции в кръвния серум, но при отделни случаи са наблюдавани и повишени стойности. Подобни резултати не учудват специалистите, наблюдаващи и изучаващи мастната обмяна, тъй като синтезираните в мастната тъкан простагландини от класовете Е и Р стимулират съвместно с адреналина мастното изгаряне.
Позитивните страни на емоционалното самочувствие не се изчерпват само с повишаване на работоспособността и мастното изгаряне, а и с по-бързото възстановяване и преодоляване на травмите. Още през миналия век великият руски хирург Пирогов е констатирал по-бързото зарастване и възстановяване при равностойни рани на победителите в сравнение със загубилите сражението. В наше време този емоционално-възстановителен механизъм е практика в медицинската терапия.

Вероятно повечето читатели напълно ще се съгласят с изказаните по-горе мисли, но същевременно ще   стигнем  до неминуемите и очаквани въпроси: Как да повишим настроението си точно тогава, когато желаем? Как да елиминираме депресията? Тренировката в стимулираща среда - чиста и добре оборудвана зала, приятна компания, хубава музика и др. определено ще помогнат, но няма да разрешат радикално проблемите.
Когато в ЦНС постъпят сигнали за стресова ситуация, надбъбречните жлези се активизират, секретирайки повишено количество хормони - адреналин, норадреналин, вазопресин, растежен хормон , алдостерон и кортизол. Те повишават пулсовата честота, кръвното налягане, кръвната захар, и като  краен резултат  се  повишава   работоспособността. Ако веднага не последва адекватна  физическа изява и това състояние продължи във времето, се  достига до перманентна свръхвъзбуда.  Оттук нервната система не функционира ефикасно, в резултатна което мислите са непостоянни, объркани и забавени. Вероятно този наследен  природосъобразен алгоритъм:  стрес - възбуждение - физическо действие, еволюционно ни е наложен от природата, тъй като стотиците хиляди поколения наши праотци са могли единствено чрез мускулната си сила да реагират и да се противопоставят на неизброимите опасности, които им е налагала суровата действителност. В наше време научно-техническият прогрес в много голяма степен ни„освобождава” от завършващия елемент – физическото действие, а едновременно с това усилва до непознати граници първите два - стрес и последващото възбуждение. Същевременно тези последни 50-100 години на физическа леност на човечеството не могат да го освободят от мощния терапевтичен ефект на физическите натоварвания върху стресово-обременения ни съвременник. Тази естествена последователност: стрес - възбуждение - физическо действие, може на езика на спортната физиология да се трансформира, като последователна активизация на: нервната - хормоналната - мускулната система. За съжаление ние активно и ефективно можем да се намесим преди всичко на последното ниво - чрез активизиране на скелетната мускулатура посредством физическите упражнения. Ако проблемът обаче се свеждаше само до конкретните негативни ефекти от обездвижването на съвременниците ни, като незадоволителна кондиция, мускулна атрофия, понижена гъвкавост и др., то проблемът би останал, но едва ли бихме му отдавали такова кардинално значение. Истинските трудности настъпват тогава, когато възприетото от повечето хора физическо бездействие по корелативен път затормозва нервната и подопечната й хормонална система.
Интересното е, че подобни ситуации се наблюдават и по-време на позитивен стрес. Общото тук е, че вътрешното напрежение, което се акумулира, трябва да бъде освободено, тъй като прекаленото задържане на високо хормонално равнище има унищожителен резонанс върху нервната и хормоналната система. Подобно на античния цар на Коринт- Сизиф, които бил осъден в ада да избута огромен камък до върха на планината, но никога не успявал и гигантският блок отново потеглял надолу, така и когато нервното напрежение не е освободено (не е реализирана физическа активност), то хормоналният и енергетичният излишък като безмилостни валяци, връщайки се назад, премачкват нервната и ендокринната система.
Всички опити да се неутрализира това състояние чрез консумацията на алкохол, кафе, тютюн, наркотици, а дори и чрез средствата на културното общуване: книги, театър, телевизия, музика и др. само потискат и забавят, но не премахват проблема, нещо повече, превръщат го в перманентен.

—доц. Владимир Боянов д-р , сп. Iron Man
Стрес, емоция, фитнес II част
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14673089981079 Seconds