Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи

BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи

Explode Whey Protein
Explode Whey Protein
29.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Whey Protein
Explode Whey Protein
29.00 BGL
Купи
Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи
Шейкър Explode 600мл
Шейкър Explode 600мл
7.00 BGL
Купи
Стрес, емоция, фитнес
Всеки културист знае, че когато тренировката се провежда с повишено настроение, физическото натоварването се приема безрезервно. Нещо повече, тежките серии до отказ вече не плашат и не отблъскват, а   точно обратното - вие ги търсите и накрая дори съжалявате, че не сте планирали по-големи тежести, повече упражнения, серии и повторения. Това, което малцина знаят обаче, е, че подобна тренировка се отличава не само с лекотата на изпълнението, но преди всичко по своята културистична ефективност. Веднага следва да подчертаем, че тази така търсена от културистите ефективност може да се разглежда в два взаимно свързани аспекта. Първият, който вече загатнахме, се основава на по-интензивно проведената тренировъчна дейност. Вторият - чрез активизиране на по-високо ниво на хормоналната система .
От културистична гледна точка повишеният емоционален фон продуцира увеличаването на концентрацията на хормона адреналин, който не само повишава работоспособността, но и, особено важно за културистите, допълнително увлича мастите в енергийния цикъл. В  проведен научен експеримент в САЩ със студенти е констатирано, че след 3-4 тренировъчни занимания със спорт по избор (позитивна емоция) кръвният холестерол достоверно е спаднал и веднага се е възстановил след трайното прекъсване на програмата. Повтаряйки експеримента, но само чрез работа на гребен тренажор за всички (негативна емоция) с  равностойно и дори с по-голямо натоварване не само не са установени позитивни мастни редукции в кръвния серум, но при отделни случаи са наблюдавани и повишени стойности. Подобни резултати не учудват специалистите, наблюдаващи и изучаващи мастната обмяна, тъй като синтезираните в мастната тъкан простагландини от класовете Е и Р стимулират съвместно с адреналина мастното изгаряне.
Позитивните страни на емоционалното самочувствие не се изчерпват само с повишаване на работоспособността и мастното изгаряне, а и с по-бързото възстановяване и преодоляване на травмите. Още през миналия век великият руски хирург Пирогов е констатирал по-бързото зарастване и възстановяване при равностойни рани на победителите в сравнение със загубилите сражението. В наше време този емоционално-възстановителен механизъм е практика в медицинската терапия.

Вероятно повечето читатели напълно ще се съгласят с изказаните по-горе мисли, но същевременно ще   стигнем  до неминуемите и очаквани въпроси: Как да повишим настроението си точно тогава, когато желаем? Как да елиминираме депресията? Тренировката в стимулираща среда - чиста и добре оборудвана зала, приятна компания, хубава музика и др. определено ще помогнат, но няма да разрешат радикално проблемите.
Когато в ЦНС постъпят сигнали за стресова ситуация, надбъбречните жлези се активизират, секретирайки повишено количество хормони - адреналин, норадреналин, вазопресин, растежен хормон , алдостерон и кортизол. Те повишават пулсовата честота, кръвното налягане, кръвната захар, и като  краен резултат  се  повишава   работоспособността. Ако веднага не последва адекватна  физическа изява и това състояние продължи във времето, се  достига до перманентна свръхвъзбуда.  Оттук нервната система не функционира ефикасно, в резултатна което мислите са непостоянни, объркани и забавени. Вероятно този наследен  природосъобразен алгоритъм:  стрес - възбуждение - физическо действие, еволюционно ни е наложен от природата, тъй като стотиците хиляди поколения наши праотци са могли единствено чрез мускулната си сила да реагират и да се противопоставят на неизброимите опасности, които им е налагала суровата действителност. В наше време научно-техническият прогрес в много голяма степен ни„освобождава” от завършващия елемент – физическото действие, а едновременно с това усилва до непознати граници първите два - стрес и последващото възбуждение. Същевременно тези последни 50-100 години на физическа леност на човечеството не могат да го освободят от мощния терапевтичен ефект на физическите натоварвания върху стресово-обременения ни съвременник. Тази естествена последователност: стрес - възбуждение - физическо действие, може на езика на спортната физиология да се трансформира, като последователна активизация на: нервната - хормоналната - мускулната система. За съжаление ние активно и ефективно можем да се намесим преди всичко на последното ниво - чрез активизиране на скелетната мускулатура посредством физическите упражнения. Ако проблемът обаче се свеждаше само до конкретните негативни ефекти от обездвижването на съвременниците ни, като незадоволителна кондиция, мускулна атрофия, понижена гъвкавост и др., то проблемът би останал, но едва ли бихме му отдавали такова кардинално значение. Истинските трудности настъпват тогава, когато възприетото от повечето хора физическо бездействие по корелативен път затормозва нервната и подопечната й хормонална система.
Интересното е, че подобни ситуации се наблюдават и по-време на позитивен стрес. Общото тук е, че вътрешното напрежение, което се акумулира, трябва да бъде освободено, тъй като прекаленото задържане на високо хормонално равнище има унищожителен резонанс върху нервната и хормоналната система. Подобно на античния цар на Коринт- Сизиф, които бил осъден в ада да избута огромен камък до върха на планината, но никога не успявал и гигантският блок отново потеглял надолу, така и когато нервното напрежение не е освободено (не е реализирана физическа активност), то хормоналният и енергетичният излишък като безмилостни валяци, връщайки се назад, премачкват нервната и ендокринната система.
Всички опити да се неутрализира това състояние чрез консумацията на алкохол, кафе, тютюн, наркотици, а дори и чрез средствата на културното общуване: книги, театър, телевизия, музика и др. само потискат и забавят, но не премахват проблема, нещо повече, превръщат го в перманентен.

—доц. Владимир Боянов д-р , сп. Iron Man
Стрес, емоция, фитнес II част
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14306378364563 Seconds