Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Стрии - може ли без тях? А с тях?

Стрии! Кои ли ги няма и къде ли по човешкото тяло не се появяват тези досадни атрофични белези по кожата. Уж сте млад мъж, спортувате редовно, а по задната част на ръцете - под мишницата, по ханша, дори по гърдите се забелязват вертикални, а понякога и хоризонтални линии. За спортистите това е кошмар, който разваля резултатите от борбата за красиво и хармонично тяло. За жените са ужасен козметичен дефект, грозящ бедрата и корема, дефект, с който не могат да се справят и най-мощните и модерни козметични средства. Но стрии имат и момичета, които не са раждали, и момчета, на които предстои да се осъзнаят като млади аполоновци.

 

Стриите са навсякъде - по бедрата, по корема, по ханша, седалището, бюста... Опасни ли са? За физическото здраве-не. Но могат да повлияят на емоционалното ви състояние, ако много се взирате в тях. Помнете, че появят ли се веднъж, те не могат да бъдат напълно отстранени. Трябва да се научите да ги приемате, ако вече ги има, и да се стремите да не допускате новопоявли се, защото това е напълно възможно.

И така - какви са причините за досадното явление стрии?
Могат да са от различно естество. Най-често стриите се появяват при разкъсване на нишките на съединителната тъкан. Човешката кожа е много деликатно нещо, което хората не винаги осъзнават. Тя твърде лесно атрофира, когато не се полагат грижи за правилното функциониране на организма. Лошото кръвообращение и недостатъчната хидратация увреждат кожата. Тя става податлива на разтягания, защото губи своята еластичност. Една от най – честите причини за поява на стрии е неконтролираното променяне на личното тегло. Когато пълнеете бързо, кожата се разтяга. Дори после да възвърнете нормалното си тегло, стриите най-често вече са се появили, освен ако не сте от малцината щастливци с изключителнo разтеглива кожа. По-рядко стриите могат да бъдат резултат на инфекциозни заболявания или нарушения на функциите на хормоналните жлези. При спортистите стрии могат да се получат, когато рязко увеличат мускулната си маса, без да е налице затлъстяване, но това е пак качване на личното тегло, нали.

Какво може да се направи, ако все още нямате стрии?
Много неща. Първо се грижете за контрола на личното си тегло. Не допускайте рязко напълняване. Ако посещавате фитнес и желаете да покачите мускулната си маса, помнете максимата ”Бързай бавно”. Нека резултатите от физическите ви усилия са съпроводени с красива кожа без стрии. Препаратите за ускоряване на мускулната хипертрофия могат да ви причинят и стрии. Имайте предвид, че кожата трябва да е добре хидратирана - пийте достатъчно количество вода - 3 литра, когато не сте натоварени физически, и 4 литра - при активни тренировки. Хранете се с продукти, богати на витамин В - черен дроб, телешка карантия/бъбреци/, спанак, риба, прясно мляко. Особено подходящи са ядките, а от кълновете предпочитайте житните. Соята е твърде подходяща в различните си форми - каша, зърна, трици - тъй като засища, а едновременно с това осигурява витамин В на организма. Не носете прекалено тесни дрехи - вече споменахме, че една от причините за появата на стрии е лошото кръвообращение.
Добре подхранвайте кожата си с кремове, съдържащи витамин Е. Сега вече по аптеките се продават качествени козметични продукти против стрии, но първо направете консултация с дерматолог, ако имате кожни алергии или екземи.
Помнете, че най-рисковите периоди са юношеските години-поради бързото израстване на човека; бременността при жените - ясно е защо, и така наречената критическа възраст, поради промени в хормоналния баланс, свързани най-често с наддаване на килограми. Това са моменти от човешкия живот, през които всеки трябва да е особено бдителен към появата на стрии.

Ако вече са налице досадните стрии?
Можете да се погрижите да изглеждат по-незабележими, като ги третирате с подходяща козметика, правите редовно процедури с груба ръкавица за отстраняване на мъртвите клетки и подобряване на кръвообращението. Старайте се да контролирате теглото си, тъй като при напълняване те ще станат още по-големи и забележими. Не се излагайте прекалено много на слънце, загарът прави стриите още по-видими, а и изсушената кожа е предпоставка за разраняване и сърбеж. Можете да опитате и пластична хирургия, но досега не е доказано, че стриите могат да се заличат стопроцентово. Не на последно място – не драматизирайте положението - стриите са налице, но вие имате много други достойнства, нали?

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13303899765015 Seconds