Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Стрии

"Имам стрии! Защо се получават? Мога ли да предотвратя образуването им или да премахна вече придобитите такива?". В средите на билдерите това е един често задаван въпрос, който заслужава специално разяснение и отговор.
Стриите представляват видими дефекти на кожата, чието появяване е обусловено от две основни причини. Преди разясняването на причините обаче искам да обърна съвсем накратко вниманието ви върху строежа на кожата.
Кожата е многофункционален орган, който има пряко или косвено отношение към всички функции на организма. Като такава тя има относително сложен строеж. Най-горният слой на кожата се нарича епидермис (надкожие). Под него лежи дермата (същинската кожа), която от своя страна покрива хиподермата или така нареченото подкожие. Тези три слоя на кожата, състоящи се от клетки със специфична функция и строеж, не са отделени един от друг с резки граници. Между слоевете и клетките в тях има съединителна тъкан, кръвоносни съдове и нервни влакна. Особено богат на съединителна тъкан е епидермисът.

Кръвоносните съдове и нервните влакна достигат само до дермата, а клетките на надлежащия епидермис получават хранителни вещества и кислород чрез дифузия (просмукване) от дермата и хиподермата. Съединителната тъкан, свързваща всички клетки в тялото, в това число и тези на кожата, е изградена основно от колаген и еластин. Колагенът и еластинът са белтъци, придаващи на кожата съответно здравина и еластичност. 
Този строеж на кожата и особеността на отношението на различните й слоеве един спрямо друг е предпоставка за възникване на стрийте.
Първата основна причина за възникване на стриите е атрофията (недостатъчно хранене) на епидермиса. Атрофия на епидермиса се получава при опорочено кръвообращение в дермата и хиподермата. Недостатъчното кръвообращение в дермата и хиподермата е следствие най-често от притискането на кръвоносните съдове при натрупване в хиподермата на излишни (наднормени) мазнини. Сами се досещате, че при неадекватно кръвообращение ще има и недостатъчност на хранителни вещества, необходими за изграждането на колагена и еластина. Така еластичността на епидермиса се нарушава, а влакната на колагена се разслояват, при което започват да прозират кръвоносните съдове от дермата и хиподермата. Разслоената нееластична кожа със синкаво-лилав цвят представлява всъщност стрията. Атрофия се получава и при бързо, форсирано отслабване, при което също страда храненето на епидермиса и адекватното изграждане на колагена и еластина. Този вид стрии се нарича атрофичии стрии.


Втората основна причина за появяване на стриите е прекомерното разтягане на кожата и по-специално на епидермиса. Така например за съвет при мен са идвали и билдери с много слабо представена подкожна мазнина, но с множество стрии. В тези случаи преразтягането на епидермиса от масивните и бързо нараснали мускули е отговорно за разслояването на колагенните влакна и разкъсването на еластина. Този вид стрии се нарича тензионни стрии (от tension - разтягане). Точно от този тип са и стриите по коремите на бременните жени, получаващи се в крайните срокове на бременността.
стриите имат различна локализация. Атрофичните стрии са разположени основно по корема, бедрата и седалището. Тензионните стрии се изявяват основно по сгъвките на мишниците, гръдните мускули, ръцете и гърба. Понякога няколко съседни стрии могат да се съединят и да образуват по-голям дефект.
В стремежа си да се избавят от стриите хората прибягват до какво ли не: купуват си различни скъпоструващи мазила, пият билки и модерни медикаменти, подлагат се на нетрадиционната за европейците китайска медицина и въпреки това стриите остават, без да намаляват броя и формата си. Единствено цветът им с времето се променя и от синкаво-лилав става кадифено-сивкаво-бял.
За съжаление не е известен метод или лекарство, способни да премахнат вече придобитите стрии. Единственото, което мога да препоръчам на хората, които нямат стрии и смятат да започнат занимания във фитнесзали, е да внимават с натрупването на подкожни мазнини в периодите на качване на маса. Особено застрашени от получаване на стрии са тези, които употребяват вещества, стимулиращи и форсиращи мускулния растеж.

Д-р Владимир Нейчев

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11480212211609 Seconds