Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Сухожилие - факти III част
Тъй като първоначалната фаза на контузията на сухожилието може да бъде много болезнена, някои от вас може да се изкушат да поискат от лекаря си да им направи кортикостероидна инжекция в засегнатия участък. Докато този вид инжекции предлагат силен антивъзпалителен ефект, ако се инжектират неправилно, да речем директно в сухожилието, лекарството ще притъпи синтеза на колагенов протеин и по този начин ще отслаби сухожилието, което е твърде вероятно да доведе до бъдеща херния . Кортикостероидните инжекции не предлагат нищо повече от болкоуспокояващ ефект; те не допринасят за излекуването по никакъв начин.

Когато по новините говореха за заплахата от антракс като основно терористично оръжие, много хора питаха личните си лекари за специален вид антибиотик, който може да ги предпази от свързаните с антракс заболявания. Ципро е в класа антибиотици, познати като флуороквинолони, които имат странични ефекти, не наблюдавани при други видове антибиотици: те причиняват увреждания на сухожилията. Докато това не се води за често срещан ефект, повече от 100 случая на сериозна сухожилна патология са записани в медицинската литература и причините за тях са проследени до именно тези антибиотици.
Друг клас лекарства, които могат  да попречат на колагеновия метаболизъм, са анаболните стероиди. В няколко публикувани изследвания върху животни употребата на големи дози анаболи стероиди е нанесла вреди върху колагеновите запаси  в сухожилията и това е довело до отслабване на структурата на сухожилието. От друга страна едно проучване, което разгледа структурата на сухожилията по време на хирургична операция на човек, използвал анаболни стероиди, не е открил какви структурни изменения в колагена, които биха направили човек податлив на травми на сухожилията. Скорошно изследване дори показа, че употребата на популярния анаболен стероид, наречен нандролон деканоат (Дека-Дураболин), ускорява заздравителния процес при контузиите на сухожилията.
Някои спекулират, че бодибилдърите и другите спортисти, които използват стероиди, са по-предразположени към наранявания на сухожилията, защото техните мускули стават толкова силни, че те надхвърлят способността на сухожилията да предават поставената върху тях сила. Проблемът на тази теория е, че сухожилията всъщност са много по-силни от мускулите. От друга страна резултатите от изследванията върху опитни животни се касаят и до хората - това ще рeче, че ако анаболните стероиди наистина отслабват структурата на сухожилията, тогава хората, които ги използват, може би всъщност са предразположени както към остри, така и към хронични контузии на сухожилията. Понастоящем не съществуват доказателства в полза на това твърдение.

Скорошно научно изследване разгледа ползата от ултразвуковата физическа терапия и диетичните суплементи при 40 души с хронични болки в сухожилията. Обектите на проучването бяха разделени на две групи. Едната група пиеше истинските суплементи, а другата - безвредни лекарства без реален лечебен ефект. И на двете групи бяха приложени 16 сесии ултразвуково лечение в продължение на 32-та дни на експеримента.
Резултатите? Тези, пиещи истинските хранителни добавки, показаха 99% спад в нивото на болката, сравнени с 31% намаляване за групата на пиещите безвредни лекарства без  реален лечебен ефект. Подвижността при групата, приемаща суплементи , се увеличи с 53% срещу едва 11 % за групата, приемаща леки лекарства.
Суплементите, които се оказаха толкова ефикасни за намаляване на болката, се състояха от смес от омега-3 мастни киселини от рибено масло, гама-линолеична киселина и различни антиоксиданти. Идеята беше, че комбинацията от суплементи би намалила болката намаляйки възпалението. И мастните киселини от рибеното масло, и гама-линолеичната киселина, обикновено съдържаща се в суплементи като пореч и масла от безстъблена иглика, понижават нивото на възпалителните съединения в тялото, докато диетичните антиоксиданти притежават ефектите от свободните радикали.
Бъдещото лечение на контузиите на сухожилията вероятно ще бъде много по-ефикасно от това, което се предлага в наши дни. Генната терапия например може да се използва, за да доставя различни фактори на растежа на сухожилието директно в засегнатата област. Факторите на растежа на сухожилието включват инсулиноподобния фактор на растежа (IGF-1), преобразуващия   растежен фактор - бета, васкуларния ендотелиален растежен фактор и др. Те спомагат за оздравяването на сухожилието, повишавайки  нивото  на  произведения колаген и на синтеза на еластин, както и увеличавайки циркулацията  на  кръвта  в тази област. Често срещано наблюдение сред някои атлети е, че хормонът на растежа ускорява зарастването на сухожилията. Технически погледнато, този ефект не се дължи на хормона на растежа , а по-скоро на факта, че хормонът на растежа повишава освобождаването на IGF-1.
Една инжекция от експерименталния растежен фактор, наречен CDMP-2 извлечен от хрущяла морфогенетичен протеин-2 доведе до 39% увеличение на силата в третираните сухожилия само след осем дни. Без съмнение подобни субстанции ще революционизират лечението на упоритите травми на сухожилията за в бъдеще.
Междувременно най-добрият начин да избегнеш хронични контузии в сухожилията е да следваш здравия разум. Поддържай добра форма по време на всички упражнения и не се опитвай да вдигаш тежести, които е ясно, че са твърде големи за възможностите ти. И най-важното: не се опитвай да тренираш, пренебрегвайки болката. Болката е сигналът, чрез който тялото ти показва, че нещо не е наред и ти би трябвало да го вземеш под внимание.

—Джери Брейнъм, сп. Iron Man
Сухожилие - факти
Сухожилие - факти II част

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13314008712769 Seconds