Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Сухожилие - факти II част
Интересен аспект от физиологията на сухожилията е, че сухожилията, които са нееластични, са по-силни и показват по-високо ниво на капацитет за складиране на енергията. Разтягането на сухожилията преди вдигане на тежести обаче намалява капацитета им за абсорбиране на енергия и прибавя повече натоварване върху сухожилието, което може да доведе до херния.
Това е очевидно при обичайния сценарий на контузиите , ставащи при практикуващите бодибилдинг. Перфектен пример за това се появява при тъканните разкъсвания на гърдите. Разтягането на гръдната област точно преди да правиш тежък лег може да намали енергийно-абсорбиращия капацитет на сухожилията. Силата, приложена по време на тежка серия лег, може да надвиши капацитета на сухожилията да предаде силата, водеща до скъсване на влакна на пекторалиса, или, за да сме още по-точни, херния на гръдните съединителни сухожилия.
Урокът от това е, че разтягането на даден мускул преди той да бъде натоварен с големи тежести не гарантира предпазване от травми. То не само отслабва дадения мускул, но също така дава възможността да стане херния на сухожилието. Това е най-вероятно да се случи по време на ексцентричната фаза на повторението - или фазата, при която тежестта се спуска надолу - тъй като в този момент напрежението и върху мускулите, и върху сухожилията е най-голямо.
Добрите новини са, че сухожилията, също като мускулите, отговарят на упражненията като стават по-плътни и по-силни. Упражненията допринасят за повишен колагенов синтез в сухожилията, създавайки колагенови фибри , които са по-плътни и по-ефикасни. Липсата на движение води до точно обратното. Сухожилията демонстрират намален колагенов синтез с разбъркани и изтънени колагенови фибри както и отрицателни структурни характеристики. Както всички други тъкани в тялото, сухожилията привикват към принципа ”използвай го или го изхвърли”.
Не всички травми на сухожилията водят до задължителна херния. Ако приложената сила надвишава способността на сухожилието да я понесе, резултатът може да бъде малки разкъсвания. Микроразкъсванията, както са по-известни те, се познават по хроничната болка. Те могат да са причинени от правене на упражнението под лош биомеханичен ъгъл или от лоша физическа форма. Продължителното натоварване на болезнения участък в погрешни усилия да се надвие болката само влошава нещата и забавя заздравяването. В крайна сметка възпалителната зона може да стане твърде слаба и да се получи херния.


Заздравителният процес при контузено сухожилие включва три фази. Първата е възпалението, при което възпалителните простагландини влизат в зоната заедно с други субстанции, свързани с болката и с други видове имунни клетки.
Хората често отвръщат на болката като приемат болкоуспокоителни като например нестероидни и противовъзпалителни лекарства. При тази фаза от възстановителния процес обаче това може да се окаже грешка. Скорошни изследвания показват, че употребата на болкоуспокоителни по време на първоначалната възпалителна фаза при травма на сухожилието забавя процеса на излекуването, защото възпалителният процес е необходим за оптимално заздравяване. Това е различна история, отнасяща се за по-късен етап от процеса, наречен реконструираща фаза, когато тялото произвежда различни протеини, които възстановяват структурата на сухожилието.
Най-доброто лечение при първоначалната фаза на травма на сухожилието е наранената зона да се третира с лед, да се пази от натоварвания и излишен натиск. След около седмица опитай ограничени движения, тъй като те също предразполагат към циркулация на кръвния поток и заздравяване. Възможно е контузиите на сухожилията да се нуждаят от цяла година, за да заздравеят изцяло. Ако се натоварват интензивно преди това може травмата да се повтори.
Няколко скорошни изследвания откриха практически решения за някои аспекти на травмите на сухожилията. Например, по време на контузия на сухожилия тялото произвежда прекомерни количества свободни радикали в наранения участък. Това са онези разрушителни вторични продукти на кислородния метаболизъм, за които си чел толкова много. Затова поддържането на високо ниво на антиоксидантната защита чрез методични тренировки и употребата на диетични антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, като например витамин С, витамин Е и др. може да спомогне да се намалят ефектите от травмата на сухожилието.

—Джери Брейнъм, сп. Iron Man
Сухожилие - факти
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.25368499755859 Seconds