Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Съвети към начинаещия бодибилдер
 

ДНЕВЕН РЕЖИМ И КОНТРОЛ

Като чуете понятието “дневен режим”, може и да се поусмихнете, но не прибързвайте. Щом сте в началото на заниманията си  с фитнес, трябва да имате предвид някои важни неща.

Човек цял живот се учи! Да опознаеш себе си и своя организъм — това е единственият път за постигане на целите, които преследва културистът. Да съумееш  правилно да анализираш причините за успехите и неуспехите на другите трениращи, също е много важно

Първо ще можеш да помогнеш със съвет (както и някой ще помогне на теб); второ, човек забелязва чуждите грешки по-лесно от своите, така че поука за себе си можете да извлечете дори и от наблюдаване на по-малко опитните от вас. Така че наблюдавайте добре, това което става около вас във фитнеса, където тренирате.

Абсолютно необходим за правилното самонаблюдение и самоанализ е редовният спортен дневник. Той трябва да включва пълно описание на тренировъчния процес, данни от периодичните антропометрични измервания, бележки относно самочувствието, прекарани болести и травми, данни от медицинския контрол, рекордни постижения и изобщо всички по-важни неща, свързани с културистичната практика.

Всеки трябва да си изработи сам свой личен режим, определящ времето и продължителността на учението,храненето, тренировката, почивката и т. н. Две са най-важните неща при съставянето на дневния режим. Първо той трябва да ви дава възможност за всестранно развитие като личност (не трябва например умственото  развитие  да  се  пренебрегва  заради  физическото  или обратно) и второ, дневният режим трябва да бъде реално изпълним (за целта той може да бъде експериментиран и коригиран), да не пренатоварва организма.

Контролирайте теглото си на всеки 1-2 седмици. От изменението на телесната маса може и трябва да се правят изводи за правилността на тренировъчните планове. Що се отнася до антропометричните измервания, те са абсолютно необходими. Постепенното изменение на големината на отделните мускулни групи визуално мъчно може да се констатира, докато сантиметърът не допуска грешки. Основните антропометрични измервания се извършват по следния начин:

а) ръст - застанете в стоеж гърбом към стената и с помощта на триъгълник или друг подходящ предмет отбележете височината си и я измерете.

б) обиколка на мишницата - с помощта на шивашки сантиметър (но винаги един и същ) я измервайте по едно и също време на денонощието; при измерването ръката е вдигната и свита в лакътя под остър ъгъл, двуглавият мишничен мускул е максимално съкратен. 
Някои културисти измерват мишницата си и при отпуснато положение на ръката, но без тя да се опира до трупа.

в) обиколка на гръдния кош - измерва се при две положения -максимално напрегнато и отпуснато състояние на гръдния кош (при вдишване и издишване съответно), разликата от двете измервания е важен косвен показател за жизнената вместимост на белите дробове.

г) обиколка на талията - измерва се всеки път при едно и също положение, най-добре или стегната, или отпусната.

д) обиколка на бедрото - тежестта на тялото пада върху измервания крак.

Освен посочените показатели могат да се включат и други - обиколка на шията, на предмишницата, на подбедрицата и пр. Антропометричните измервания трябва да се извършват редовно, но не прекалено често - най-добре е един път месечно. В никакъв случай стремежът към по-големи антропометрични обиколки не трябва да се превръща в мания на занимаващия се. В тази насока се увличат и начинаещите, и напредналите културисти.

Огледалото е отличен начин за контрол на движенията и изграждане на правилни двигателни навици. То е необходимо и при напредналите, но е особено важно при начинаещите културисти - при разучаване на упражненията и създаване на навиците. Огледалото учи и стимулира най-вече тези, които се занимават сами. В никакъв случай обаче не трябва да се стига до самолюбуване пред него. Фотографирайте се често и от всички страни! Заемайте при това 
еднакви или близки пози, това ще ви даде възможност да оцените обективно и критично своето развитие и навреме да видите недостатъци, каквито не сте и очаквали.

Динамиката на увеличаване на мускулната маса зависи от цялостния режим. При три тренировки седмично, какъвто е оптималният им брой за начинаещи, за три месеца обиколката на мишницата може да се увеличи с 1,5-2 см, а за шест месеца - с 3-3,5 см. За същото време обиколката на гръдния кош може да се увеличи с З - 4 см, респективно с 6 - 7 см, като постепенно се намалява обиколката на талията. Естествено за получаване на такива резултати е необходимо системно и правилно провеждане на тренировките, при което 
се подобряват значително и двигателните качества.

Трябва да се има предвид, че темпото на развитието по-нататък все повече и повече намалява, така че при напредналите културисти става необходимо да се използуват специални културистични методи, внимателно съобразени с особеностите им.

Може да се каже, че юноши и младежи, сериозно занимаващи се с културизъм в продължение на една година, могат да надминат физическото развитие на своите връстници, а при две години правилни тренировки - да изградят правилно развита за възрастта си фигура  с напълно съответствуващи й физически качества.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19873189926147 Seconds