Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи

Creatine Monohydrate Pure
Creatine Monohydrate Pure
11.00 BGL
Купи

Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи
Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи
Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи
Съвети от върха
Дориан Йетс отговаря на въпроси на читателите

Въпрос:
Трапецовидния ми мускул се нуждае от допълнителна работа, тъй като развитието му изостава в сравнение с останалата мускулатура от горната част на тялото ми. Планирам да включа в тренировките си упражнението повдигане на раменете от стоеж. Преди съм правил това упражнение, но без голям ефект. Можете ли да ми посочите някакъв начин, чрез който то би станало по-ефективно за мен?
Джейсън Малник, Портланд, Орегон, САЩ

Отговор: Повдигането на раменете е класическо упражнение за покачване на масата на трапеца, но за да получите отлични резултати движението, което изпълнявате, се нуждае от максимална амплитуда. Това значи да повдигате раменете максимално нагоре, докъдето е възможно. Когато сте достигнали вече горната точка на движението не изпускайте рязко тежестта обратно, а я отпускайте бавно под контрол, като й оказвате съпротивление. Контролирайте тежестта във втората фаза на движението при отпускането и ще получите 100% стимулация във всяко повторение. За оптимален растеж ви препоръчвам да правите най-много три серии до фалит от по шест-осем повторения.
Трапецът е голям, масивен и силен мускул и се нуждае от стабилна тежест, за да се натовари цялостно.
За доста хора това значи, че хватът им ще излезе от играта преди трапецовидния мускул. За да преодолеете този проблем трябва да използвате фитили, с които заздравявате хвата и се привързвате към щангата или дъмбелите. При липсата им можете да пробвате хват като при мъртва тяга. При него едната ви ръка е с дланта към вас, а другата е с дланта навън - този хват е приложим само към лоста на щангата.
Ако трапецът ви е наистина упорит опитайте суперсерия от повдигане на раменете и повдигане на щанга в тесен хват до брадичката от стоеж. Това ще даде на трапеца ви истински тласък и бързо ще оформите раменете си.

Въпрос: Висок съм 178 см и тежа 68 килограма. Бил съм слаб през целия си живот. Обикновено се храня три пъти дневно. Опитвал съм се да го правя и по-често, но след третия път се чувствам достатъчно сит и нямам апетит за повече. Имате ли съвет за такива начинаещи като мен, започващи с тегло под нормата?
Хюбърт Клейти, Торонто, Канада

Отговор: Бодибилдинг означава покачване на телесното тегло под формата на здрава мускулна маса. Това че сте били слаб през целия си живот означава, че имате прекалено бърз метаболизъм, непозволяващ ви да натрупате килограми. Това обаче не е неразрешим проблем. Вие се храните три пъти дневно, а аз ще ви предложа да промените тази схема на пет пъти дневно.
Във връзка с това ще трябва да увеличите и дневният прием на калорий. Да предположим, че до сега сте приемали 3000 калории. При вашата предишна програма от три хранения дневно, това означава по 1000 калории на хранене. Тъй като това количество калории е достатъчно само да поддържа теглото ви, предлагам да увеличите дневното количество приемани калории с 500 и да достигнете тоталната сума от 3500. Това значи, че само за период от седем дни вие ще добавите към храненето си още 3500 калории (7 дни х 500 калории),  което пък от своя страна ще ви донесе минимум 0.5 кг върху предишното ви тегло.
Тоталното количество от 3500 калории дневно разделете на пет приема по 700 калории всеки. Така вие ще приемате като цяло повече храна, но по-малко във всеки прием. По-малките порции ще подобрят резорбцията и усвояването на храната, нещо идеално за човек с бърз метаболизъм. Също така ще се окаже добре за вас и хората във вашето положение да използвате протеин на прах, който увеличава калориите без да раздува стомаха прекомерно.
Ако дневното увеличение на калориите с 500 не се окаже ефикасно и не повишите теглото си след няколко седмици, увеличете дневният прием с още 500 (тоталните калории за деня 4000).
Вие трябва да обръщате внимание не само на количеството калории, които приемате, но и на тяхното качество, тъй като те ще ви трябват за изграждане на чиста мускулна маса. Те трябва да бъдат приемани от подходящи хранителни източници и в подходящи съотношения. Вашият идеален хранителен прием трябва да съдържа 60% въглехидрати, 30% протеин, 10% мазнини.
Най-добрите източници на въглехидрати са: тестени изделия, картофи, ориз, овесени ядки, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Протеинът трябва да се набавя от: риба, пилета, пуйка, телешко месо, белтък от яйца и протеинови напитки на прах за спортисти. Дръжте нивото на приеманите мазнини, колкото е възможно по-ниско в границите на 10% (не можете да доведете мазнините до 0, а не е и необходимо). Дори и да постигнете това, чрез някаква супер диета и много лишения, те ще бъдат изработени в тялото ви по метаболитен път, като за суровина ще послужат въглехидратите и белтъчините.
Желая ви щастие и скорошен растеж!
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 1.274847984314 Seconds