Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Сън и възстановяване
“По-важно от тренировките, от храната, от суплементите - дори по-важно от стероидите! - най-важната част на това колко мускули ще качим е възстановяването. Подмяната на повредена от тренировките с нова и по-голяма тъкан става само когато тялото е напълно в покой. Ако мислите, че това може да стане, като само го „давате по-леко", грешите. При наличие дори и на най-малката активност пълно възстановяване няма. А единственото време, когато мускулите растат до пълния си капацитет, е по време на сън .”
Нелсън Монтана, Грег Мерит

За билдерите той е изключително важен, тъй като липсата му е изключително катаболно състояние. Това най-добре се забелязва при колоездачите - в 6-дневна надпревара те ядат 4-5 пъти повече храна от обикновено и в края на състезанието са като мъртъвци - слаби, с хлътнали очи и говорещи несвързано. Точно липсата на сън - много повече oт физическите усилия - им е попречила да обърнат в мускули приетата храна. Позитивната реконструкция на съня обяснява и защо бебетата спят по 16-18 часа дневно - капацитет, който с годините постепенно намалява, докато накрая спре на около 8 часа. Но зависи какъв е - дълбокият сън например е изключително важен за билдерите, търсещи мускулен растеж и колкото по-дълбок е той, толкова пo-бързо е възстановяването и по-ефикасна е поправката на мускулната тъкан. Ако спите леко или прекъсвате съня си и ставате, може и да ви се съберат 8 часа, но след това ще сте сънливи и уморени през целия ден.
До 70-годишна възраст повечето от нас спят по 220 000 часа (25 години!). Обикновеният сън на възрастен е средно 7.5 ч, но за билдерите това трябва да е долната граница - опитайте се да спите поне 8 ч всяка нощ. Ако тренировката е била натоварена, може би ще се нуждаете от още повече сън за пълно възстановяване. За да разберете защо той е толкова важен, първо трябва да знаете как протича той.
Има два типа сън: с бързо и кратко движение на очите (БДО) и сън без такова движение. Сънят без БДО започва, когато започне заспиването и протича в 4 стадии. Стадий 1 е най-лекият - когато сте най-податливи към въздействията на околната среда и тялото функционира почти както при събуждане. Стадий 4 е най-дълбокият - когато сте като мъртви за останалия свят. В този стадий мозъчната активност е много слаба, а температурата на тялото, кръвното налягане и дишането се забавят или спадат. Стадиите, в които се извьршват повечет клетъчни “поправки” вследствие
тренировката, са 3 и 4. Пулсиращото отделяне на хормона на растежа , който увеличава синтеза на протеин за изграждане на мускулите, е по време на дълбокия стадий 3 и особено стадий 4.
След преминаването през тези 4 стадия сън без БДО (което отнема около 90 минути), изпадате в периода БДО (сън с бързо и кратко движение на очите). Тогава сънувате (обикновено има 5 такива периода през цялата нощ). Функциите в тялото се засилват, а мозъкът ви е всъщност по-активен, отколкото когато сте се събудили. Периодът с БДО трае около 15 минути и след това целият цикъл започва отново от стадий 1 сън без БДО. Последователно се повтарят няколко такива цикъла за цялата нощ и се събуждате почти винаги в периода с БДО или в стадий 1 от сън без БДО.
Ако имате трудности със заспиването, съзременната медицина в лицето на сънотворните предлага само бърз начин за постигане на лоши резултати. Почти всички приспивателни подтискат периода БДО и стадии 3 и 4 от съня без БДО, т.е. точно тези, при които се отделя хормонът на растежа. А ако няма растеж, за какво ви е този сън? Някои препарати, включително тези от семейството на бензодиазепина, разрушават напълно стадии 3 и 4 и няма нужда от обяснение, че това сериозно нарушава мускулното ви възстановяване. В добавка към това след използването на популярните приспивателни за само 2-3 дена цикълът ви на сън остава нарушен и объркан за седмици.


Хубавото е, че има естествени начини да стимулирате съня без при това да се наруши цикълът му. Аминокиселината триптофан се използва успешно за лечение на безсъние в много клиники. Тя се набавя лесно от прясното мляко (сещате ли се сега защо като малки майка ви ви е давала топла чаша мляко преди лягане?). Приемът на малко протеин два часа преди лягане също е добро решение - така си доставяте едновременно и триптофан. и останалите мускулно изграждащи аминокиселини. Можете да вземете и грам или повече триптофан под формата на суплемент - той е
основна съставка в препарата мелатонин, предлаган в таблетна форма. Учените доказаха също, че гореща вана половин час преди лягане стопля мозъка и увеличава количеството дълбок сън (не напразно казват „да спиш като къпан"). Доколкото е възможно, опитайте се да си наложите постоянен дневен режим, включващ лягане по едно и също време - тялото функционира най-добре, когато свикне да се „изключва" и „включва" по едно и също време. Това се отнася и до мозъчната активност - стане ли време за сън, а съзнанието ви е още ангажирано с изминалия ден, постарайте са да го изключите. Денят така и така е свършил и повече не може да се направи нищо -„изпразнете” главата си и дайте на тялото време да се презареди и възстанови.
Накрая обърнете внимание на леглото. Билдери с по-широки рамене може да се нуждаят от две възглавници - или една голяма - за да не се събудят посред нощ със схванат врат. Някои от тях спят само по гръб или по корем (Лу Ферино например никога не спи на една страна). Много важно е помещението, в което спите , да е добре проветрено. Сънят е моментът, когато тялото използва кислород за поправка и изграждане на нова тъкан, а това няма как да стане в прашни или непроветрени помещения. Ако е възможно, дръжте винаги прозореца леко отворен.
Ако сте спазили всичко дотук и въпреки това не се възстановявате правилно, проблемът е или в храненето, или в тренировките- за да избегнете претренирането, което причинява безсъние, може би трябва да намалите заниманията в залата. Там вложете всичко от себе си, но приберете ли се в къщи след уморителна тренировка, дайте на тялото си качествена почивка. А дойде ли нощта, отпуснете се време е за сън.....и за растеж.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.21098589897156 Seconds