Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Сън и отслабване!
Можете да горите калории всяка нощ - достатъчно е да вечеряте късно, да поемате полезни захари и да заспите на тъмно
Всички знаем, че сънят е полезен за здравето: мозъкът си почива, организмът се възстановява, кожата се освежава. Сега обаче има и още една причина да не се лишавате от ценните часове сън - докато спите, можете да отслабвате! Откритието е на двама шотландци - Стюарт и Майк Макинес, специалист по хранене и фармацевт. При това тук не става дума за тезата, че докато спите, със сигурност не се храните... А за метод, които стимулира дейността на черния дроб по време на сън и позволява на организма да изваря повече мазнини.
Т.нар. Hibernation Diet (летаргична диета) имитира зимния сън на животните, развенчава традиционните диети, тъй като отрича елиминирането на определени категории храни и препоръчва приемането на пчелен мед преди сън. Освен това изрично забранява да се прескача вечерята и предписва - невероятно, но факт! - вечерното хранене да става в по-късен час. Каква е причината ли? Според изследванията на двамата шотландски учени  тялото гори повече мазнини по време на сън, отколкото по време на физическа активност, стига черният дроб да се храни по правилния начин. От което произтича и следващата добра новина: не е необходимо да спортувате, за да отслабвате.

 

Зареждайте склада!

Според Майк Макинес организмът престава да гори мазнините по време на сън поради свръхпроизводство на хормони на стреса като кортизол например. Мозъкът има нужда от енергия, за да поддържа жизнените функции, да изгражда нови клетки за тъканите, костите, кожата, но не може да се запасява и неговият основен "склад” е черният дроб, който му доставя глюкоза - до 75 г, т.е. 10 г на всеки час сън. Ако тези количества са гарантирани, мозъкът ще гори енергия, идваща от мазнините. Ако обаче черният дроб не го снабди със захари, мозъкът ще си набавя енергия от другаде - ще лиши мускулните тъкани от протеини, за да ги транспортира до черния дроб, където ще ги превърне в гликоза. И така тялото, вместо да ползва съня, за да си възстанови енергията, както природата изисква, работи в противоположната посока и запасите ни от мазнини остават непокътнати. Ето защо е напълно погрешно да си лягате с празен стомах и е по-добре да вечеряте късно. Неслучайно средиземноморците, които вечерят късно, страдат по-малко от сърдечносъдови проблеми и диабет втори тип. Неправилно е и да изключвате въглехидратите от менюто си, защото именно те са ценен източник на глюкоза. Разбира се, не бива да се прекалява, за да не се затормозява черният дроб, който се освобождава от глюкозата, превръщайки я в мазнини.
Мед и тъмнина
Храната, която гарантира необходимото количество глюкоза за черния дроб, е пчелният мед. Една лъжица мед преди сън е идеалният вариант: молекулите на меда са наполовина глюкоза и наполовина фруктоза, а фруктозата се преработва от черния дроб в глюкоза и по време на нощния сън храни мозъчните клетки. Така че именно фруктозата е разковничето на летаргичната диета. Освен мед преди сън можете да похапвате и плодове и зеленчуци, които са богати на фруктоза. Инсулиновият пик в организма стимулира отделянето успокояващия серотонин, което на свой ред стимулира производството на мона мелатонин. Мелатонинът провокира сънливост, но за да действа, в помещението трябва да е тъмно. Затова забравете включените в спалнята телевизори, нощни лампи или дежурно осветление, защото те вредят на вашия перфектен силует.
Физическа активност
Ако биологичният механизъм действа правилно, изгаряте повече калории, докато спите, отколкото докато се потите във фитнес залата. Защо аеробните упражнения със сигурност тренират мускулите и сърцето, но голяма част от изразходваната енергия идва от мускулната маса, а не от мастните натрупвания. В цифри данните са следните: 960 калории се изгарят по време на сън срещу 1000 - за 1 час бягане на пътека, но само 300 от тези 1000 са от излишни мазнини.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.37844800949097 Seconds