Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Терморегулация
В човешкия организъм непрекъснато се образува топлина в резултат на обменните процеси в клетките. Най-голямо е количеството на образуваната топлина в черния дроб. В мускулите част от освободената енергия се използва за извършване на работа, а друга, по-голяма част, се превръща в топлина. Освободената топлина при мускулните съкращения е значителна, защото мускулната маса е около половината от телесната маса.
Топлина се образува непрекъснато във вътрешността на организма, пренася се към повърхността на тялото и се отдава към околната среда. Ако не се отдава топлина, не може да се постигне постоянна телесна температура. Благодарение на динамичното равновесие между образуваната и отделената от организма топлина се постига постоянството на телесната температура. То е изключително важно за нормалното осъществяване на обменните процеси в организма.
Температурата на тялото не е еднаква във всичките му части. Температурата на вътрешността на организма е по-висока от температурата на повърхността и е по-стабилна. Тя се нарича вътрешна, или ядрена температура. У здравите хора вътрешната температура, измерена в правото черво, е около 37,2 °С, а в устната кухина е средно 37,0 °С. Температурата на повърхността не е еднаква в различните части на тялото. Температурата на тялото показва денонощни колебания. Най-ниска е сутрин около 4 часа и най-висока около 16 часа. Температурата на тялото се повишава при физическа работа, при емоционален стрес, при продължително престояване на топло, при болестни състояния. Телесната температура се понижава по време на сън, при продължително излагане на студ, при намалено образуване на хормоните на щитовидната жлеза.
Изнасянето на топлина от вътрешността на тялото към повърхността му се засилва чрез подобряване на кръвоснабдяването на кожата. При намаляване на притока на кръв към кожата намалява и изнасянето на топлина.
Отдаване на топлина от повърхността на тялото. Извършва се по няколко начина:
1. Чрез излъчване. Отдаването на топлина между организма и околната среда се осъществява чрез топлинни електромагнитни вълни. Когато температурата на околната среда е висока, организмът получава топлина например от слънчевите лъчи. При ниска околна температура организмът отдава топлина.
2. Чрез конвенция. Дължи се на движението на газови или течни молекули, които се намират в непосредствена близост до повърхността на тялото. Когато въздушната или течната среда е подвижна, загубата на топлина чрез конвекция е много по-голяма.
3. Чрез провеждане. Отдаване на топлина от повърхността на тялото към околната среда се наблюдава при допир с предмети или течности, които имат по-ниска температура. Когато температурата на кожата е по-висока от температурата на околната среда, става отдаване на топлина. То е пропорционално на температурната разлика.
4. Чрез изпарение. Голямо количество топлина се освобождава при изпарение на водата от повърхността на тялото. От повърхността на тялото винаги има изпарение на вода, преминаваща през кожата без участието на потните жлези. Така организмът постоянно губи топлина. Тази загуба не може да се регулира и трябва постоянно да се образува нова топлина. При температура на околната среда над 20 °С започва образуването на пот от потните жлези. При температура над 34 °С изпаряването на образуваната пот е единственият начин за отдаване на топлина от тялото. Високата влажност на околния въздух пречи на изпарението и по този начин на охлаждането, което може да доведе до прегряване на организма. Ако въздухът е топъл и сух, изпарението на образуваната пот и отдаването на топлина се извършва лесно .

Регулация на топлинната хомеостаза. Постоянството на телесната температура е резултат от баланса между образуваната в организма топлина и отделената от тялото топлина. Този баланс се постига чрез включване на сложни регулаторни механизми, които са под контрола на център, намиращ се в междинния мозък. Той получава информация за температурата на различни части на тялото от рецепторите за студено и топло и изпраща импулси до изпълнителните органи - кожни кръвоносни съдове, потни жлези, скелетни мускули, черен дроб.
При намаление на температурата на околната среда телесната температура остава постоянна благодарение на намаление на топлоотдаването и увеличение на топлообразуването. Изнасянето на топлина от вътрешността на тялото към повърхността му намалява поради свиване на кожните кръвоносни съдове и намаляване на притока на кръв към кожата. Температурата на повърхността на тялото става по-ниска. С това намалява и отдаването на топлина от повърхността на тялото. Едновременно се засилва обмяната на веществата и се увеличава двигателната активност. Следователно, от една страна, се произвежда повече топлина, а от друга - от организма се отдава по-малко топлина и температурата на тялото се запазва постоянна.
При повишаване на температурата на околната среда температурата на тялото се запазва постоянна благодарение на намаляване на топлообразуването и увеличаване на топлоотдаването. Обмяната на веществата се понижава, движенията стават по-мудни, кожните кръвоносни съдове се разширяват, подобрява се кръвоснабдяването на кожата и се засилва отделянето на топлина от повърхността на тялото. Започва обилно изпотяване и при изпарението на образуваната пот се губи голямо количество топлина. В резултат на всичко това температурата във вътрешността на организма остава непроменена.
Човек се облича съобразно с условията на времето и особеностите на климата. При ветровито време отдаването на топлина от тялото нараства. Тъканите, които задържат повече въздух в себе си, топлят много повече от плътните и тежки дрехи. Ходенето зимно време с недостатъчно плътни обувки предразполага към простудни заболявания. При висока околна температура се препоръчват дрехи от леки памучни и ленени материи.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.21580696105957 Seconds