Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тестостерон заместваща терапия - съвети
Грегъри Лоу
Д-р Грегъри Лоу е уролог в Ohio State University Wexner Medical Center.  По повод все по-често появяващите се реклами, които внушават на силния пол, че проблемите на мъжете се дължат на ниски нива на тестостерона, той предупреждава да се внимава:

Тестостеронът е мъжки полов хормон, понижаването на който наистина е неотменна част от процеса на остаряването. В САЩ е направена статистика, данните от която доказват, че близо 30% от мъжете имат ниски нива на тестостерон. Това са около 6 милиона човека.
Но...но не винаги тестостеронът е причина за някои неприятности при мъжете.
Например с ниските нива на тестостерон най-често се свързва липсата на сексуално желание при мъжете, могат обаче да се появят още хронична умора и недостиг на енергия, наднормено тегло, безсъние, намаляване на мускулната маса и силата, сърдечни проблеми, лошо възстановяване след тренировки или тежка физическа работа, нарушения във вниманието и др.
 
Трудността е в това, че много от посочените проблеми могат да са признаци на други здравословни проблеми. Например, хроничната умора и недостигът на енергия биха могли да са последица както от ниско ниво на тестостерон, така и на депресия. Мъжете би трябвало първо да се консултират с лекар и да пробват добавки с тестостерон, преди да предприемат тестостерон заместваща терапия. Ако добавките с тестостерон не помогнат, лекарят трябва да търси истинската причина за проблема и да назначава лечение.
Също така трябва да е ясно, че възрастта не винаги е определящ фактор за нисък тестостерон.  Ohio State University Wexner Medical Center ние сме наблюдавали пациенти на възраст 20 години с ниско ниво на тестостерон. Понякога дори не е необходимо да се търси медикаментозно решение. Трябва внимателно да се прецени начина на живот на пациента, да се отчетат нивата на стрес, хранителните му предпочитания, след това да се нанесат корекции, за да се предотврати понижаването на хормона в ранен стадий.
Повечето андрогелове и пластири са биоиндентични, тоест тестостеронът е сходен с човешкия. Около 70% от пациентите използват именно тях. Гелът се нанася на гърдите, рамото, гърба, подмишницата, дори на вътрешната страна на бедрото. Той е удобен. Пластирите са по-малко използвани (едва 5-10%), тъй като предизвикват по-често дразнене на кожата. Около 17% от пациентите ползват инжекции, като 1 инжекция се поставя на 2 седмици.
Очакванията на повечето пациенти към хормонозаместващата терапия са съвсем разумни. Голяма част от мъжете не се обръщат към нея, за да се чувстват като 20-годишни, а за  да не им се доспива на всеки 3 часа.
Ако имате симптоми на нисък тестостерон или смятате, че имате такива, обърнете се към лекар. Това е такава област на медицината, че самодиагностиката  е невъзможна. Уролог трябва да определи вашите потребности и да предпише съответна терапия. Сега методите на хормонозаместващата терапия са много по-достъпни и ефективни от когато и да било.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22885084152222 Seconds