Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи

Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи
Livervitol
Livervitol
29.90 BGL
Купи
Пакет DETOX
Пакет DETOX
72.80 BGL
57.80 BGL
Спестявате: 15.00 BGL
Купи
Тестостерон
Ако хормоните можеше да се определят по важност то  най-важният хормон в мъжкия организъм е тестостеронът.
Произвежда се в количество около 7 мг на денонощие предимно в мъжките тестиси от андростендион (За сравнение жените произвеждат дневно около 0.3 мг). Тестостероновата секреция се регулира от мозъка. Кората на централния мозък стимулира тестостероновата секреция, когато сме щастливи или възбудени - тоест когато организмът се нуждае от нея. Когато сме напрегнати или сърдити, скоростта на производството му драстично намалява. Регулацията на тестостероновия синтез изглежда приблизително така: хипоталамусът стимулира хипофизата, която от своя страна активира Лайдиговите клетки (около 500 млн.), намиращи се в тестисите. В момента, в който тестостеронът се отдели от тестисите, той се свързва с транспортната система в кръвта, наречена секс-хормон свързващ глобулин (белтък), за по-кратко СХСГ. Тази част от тестостерона (90 процента), свързана със СХСГ, е неактивна. Но останалите 10 процента свободен тестостерон упражняват биологичния си ефект - те се свързват със съответните рецептори в клетките и активират определени клетъчни реакции в ядрото. С напредване на възрастта свободният, както и общият тестостерон в кръвта намалява. Същевременно транспортиращият го СХСГ остава в същите концентрации.
Тестостерона е отговорен е за развитието на вторичните полови белези - окосмяване, пенис, простата, адамова ябълка; координира изграждането на мускулите и разграждането на мастната тъкан; стимулира либидото и потентността; стимулира мъжката активност, но понякога събужда агресия и нападателност.
Трябва обаче да се знае, че тестостеронът не е единственият хормон, който определя мъжкия характер. Изключително важно е съотношението между тестостерона и женския хормон естрадиол, който също се произвежда в мъжкия организъм.
Какво е действието на тестостерона в мъжкия организъм? Когато попадне в кръвта, тестостеронът се транспортира до прицелните тъкани и органи, където се превръща в дихидротестостерон - това е активната форма на тестостерона. Дихидротестостеронът е около 10 пъти по-активен от тестостерона и е пряко отговорен, например, както за оплешивяването, така и за мутирането на гласа. За съжаление обаче той упражнява много негативно въздействие върху простатата - нерядко стимулира образуването на карцином.Как тестостеронът се превръща в женски хормони

Двата типа полови хормони - мъжки и женски - се срещат и в двата пола, но в количествено отношение разликите са сериозни. Докато мъжът произвежда всекидневно от 25 до 50 пъти повече тестостерон от жената, тя отделя от 2 до 3 пъти повече естрогени в сравнение с мъжа. Първоначално женските яйчници произвеждат тестостерон, който след това с помощта на ензима ароматаза се превръща в естрогени. Механизмът на превръщане е налице и при двата пола.
При мъжете обаче е възможно ароматазната система в организма да действа прекомерно активно и да се произведат прекалено много естрогени. Това се случва най-често с мъже, които нямат нарушения в потентността и ерекцията, но им липсва сексуално влечение и типичната за нормалните тестостеронови нива “здравословна” агресивност в работата. При тях се наблюдава и характерното разпределение на мастната тъкан около бедрата (когато е по-изразено, то придава евнухоидни пропорции). Самата мастна тъкан произвежда естрогени от андрогени и така се затваря един порочен кръг - колкото повече е мастната тъкан, толкова по-увеличена е продукцията на естрогени.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.30571007728577 Seconds