Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тренировка във фитнес зала
Много инструктори са споделяли с мен, че тези, които за първи път прекрачват прага на фитнес залата, поставят директно, а често и в императивен тон желанията си. Мъжете търсят рецептата за постигането на внушителна и релефна мускулатура и то на фона желаното обемно преформиране - обиколките на бедрата и таза да се намалят, а тези на гръдния кош и ръцете значително да се увеличат. Жените пък желаят да отслабнат точно в определените от тях зони като това трябва да стане в рамките на седмица-две, просто защото лятната почивка вече е планирана. С други думи, подстрижете ми косата еди как си, боядисайте я зелена и я на къдрете. „Да, ама не", както е казал един велик мислител. Вероятно зад тези крайно неадекватни желания и стремежи стоят рекламните послания, изливани най-вече чрез електронните медии и специализираните издания.
Тези, които имат съответното аналитично мислене, много лесно могат да разберат несъстоятелността на подобни твърдения дори само ако прочетат биографията на който и да е културист или фитнес-състезател. За желана промяна на телесните пропорции и състав са необходими десетки години редовна, упорита и най-вече интелигентна работа. Тази целенасочена и изискваща много усилия дейност първоначално следва да бъде насочена към развитието на вегетативните функции - сърдечносъдова, дихателна, нервна и хормонална система . На практика това ще рече, че чрез многобройните средства на фитнес подготовката следва вниманието да се насочи към развитието и усъвършенстването на абсолютната и относителната сила, абсолютната и относителната силова издръжливост и особено на аеробната издръжливост.
Бих желал да илюстрирам казаното по-горе с конкретни примери. Ако двама младежи с равностойни антропометрични стойности, но с различна тренираност, консумират една и съща бързовъглехидратна храна (сладкиш), то и при двамата кръвната захар мигновено ще се повиши. Естествената регулация на този процес се осъществява, чрез отделянето  на хормона  инсулин в кръвната плазма. Дотук рефлекторните реакции и при двамата са равностойни, но от този момент различията релефно се проявяват. Всеки хормон търси своите прицелни точки в клетките, а при атлетите с висока тренираност те се характеризират с много голяма чувствителност. Това означава, че тренираният организъм се нуждае от значително по-малко инсулин, за да извърши същата регулаторна дейност, отколкото начинаещият. От здравословна гледна точка това означава, че вероятността за изтощение на панкреаса и съответно диабетичните рискове са нищожни при тренирания индивид. Но тъй като младежите рядко се замислят за здравословните последици, ще се спра на следното: инсулинът, освен като регулатор на кръвната захар, се явява и най-мощният фактор за пробив на  клетъчната мембрана и съответно притежава мощен анаболен ефект , т.е. активно спомага за натрупването на намиращите се в кръвта белтъчини, но за съжаление и на мазнините  в клетката. Това обаче не се отнася до въглехидратите. Оттук следва, че неоползотворените въглехидрати след сложна процедура, преминавайки през черния дроб, се превръщат в мастни триглицериди и с помощта на остатъчния инсулин под формата на мазнини е клетката. Същевременно при третирания организъм инсулинът е в оптимално количество и този така нежелан процес не може да се осъществи; въглехидратите, логично, остават в кръвта като енергия, тъй като организмът очаква следващото тренировъчно натоварване.
Отлично  развитата сърдечносъдова система, а за това се изискват години наред тренировъчна работа, дава редица  предимства, които могат да се формулират по следния начин: 1. Здравословен начин на живот. 2. Мускулна хипертрофия. 3. Ефективно мастно изгаряне. 4. Бързо възстановяване.
Ако приемем, че нашите двама герои са извършили една и съща силова-тренировъчна работа и са се хранили оптимално, следва лаически да очакваме, че и мускулното нарастване ще е еквивалентно. В действителност, за да могат аминокиселините да достигнат до изтощените клетки за необходимото време, е задължително фунционирането на мощно сърце гъвкави артерии и най-вече многобройни  и разклонени капиляри, а това е характерно за нетренирания организъм.


По същите причини при еквивалентно аеробно натоварване мастното изгаряне ще е значително по-ефективно при тренирания атлет, защото, за да има горене,следва да е налице кислород , а той също се транспортира чрез сърдечносъдовата система. Нещо повече, при нетренираните лица вследствие на продължителни натоварвания на фона на нисковъглехидратна диета се достига до унищожение на мускулна маса при почти пълното запазване на мастите. Тази крайно  нежелана ситуация се наблюдава изключително често при жени с наднормено тегло, които от първия ден следват съветите: никакви въглехидрати и продължителни натоварвания. Това се обуславя и от факта, че когато гликогеновите резерви са изтощени, а аеробиката продължава, то мастно-изгарящата ефективност се определя единствено от нивото на растежния хормон, което пък съответно пряко се влияе от тренираността.
Тренираността определя не само добрата артериална проводимост, но и съответната венозна мрежа. Оттук следва, че отпадните продукти от метаболизма ще се отстранят значително по-бързо. Това категорично показва, че при равностойни тренировъчни натоварвания по-тренираните се възстановяват по-бързо.
Би следвало да внесем уточнение - нетренираните мъже и жени се отличават не само по абсолютните си стойности, но и по относителните. По-конкретно, нетренираните мъже са по-близко до тренираните индивиди, отколкото нетренираните жени. От тук следва, че нетренираните жени сравнително адекватно могат да се адаптират към едностранен стрес - диета или тренировка, но не и към двете едновременно. Едностранният стрес те приемат като остър и адекватно отвръщат с мощна адреналинова продукция, докато комбинираният при тях се отъждествява като хроничен стрес, който се характеризира с повишено отделяне на кортизол .
Този крайно негативен алгоритъм много добре е илюстриран от видната ендокриноложка Елизабет Лий Влие: хроничен стрес -» угнетяване на дейността на яйчниците -> спад на естрадиола -> увеличаване нивото на кортизола -> усилване чувството на глад -> прекомерно хранене -> нарушаване на съня -> снижение на хормона на растежа -> унищожаване на мускулната тъкан -> увеличаване на теглото -» нарушение на връзката между яйчниците и хипофизата -> още по-значимо снижаване на хормоналната продукция на яйчниците -> нарушаване на мозъчната биохимия -» безсъние -> рязко спадане на волята -> перманентно увеличаващ се стрес.
В заключение, за тези, които сега се запознават с тайните на фитнес подготовката, горещо препоръчвам поне през първите 3-6 месеца да насочат усилията си към развитие на силовите и аеробните възможности, без да се акцентира върху конкретните желания. Единствено допустимо е след консултация със специалист да се редуцират в умерена степен някои вредни хранителни привички -бързите въглехидрати при жените и мазнините при мъжете.
Следва да запомним, че мускулеста и изчистена от мазнини атлетична фигура всъщност се явява външният израз на един отлично синхронизиран и работещ на високо ниво организъм.

—доц. Владимир Боянов, д-р
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.094079971313477 Seconds