Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тренировка и имунитет
Зимните месеци са подходящи за качване на маса и вероятно ги използвате пълноценно. Но студеното време е подходящо и за развитие на много простудни заболявания и възпаления на горните дихателни пътища. Какъв е ефектът на тежките физически упражнения върху съпротивителните сили на организма?
Редовните спортни занимания имат благоприятен ефект върху здравето на човека, в т. ч. и върху имунитета му- невъзприемчивостта на организма към чужд генетичен материал. Различните микроорганизми (бактерии и вируси), причиняващи инфекциозни заболявания (ангина, грип, пневмония и пр.) са носители на непознат генетичен материал. Тялото е в непрекъсната война с тях. Дори когато е здраво, то е подложено на атаки от най-различни микроби и микроорганизми около нас - някои с по-голям, други с по-малък болестотворен потенциал.
В хода на тренировката и скоро след нея съпротивителните му сили отслабват и рискът от развитие на инфекциозни заболявания нараства, И ако имунната система е неподготвена или отслабена, микроорганизмите ще предизвикат сериозни заболявания. Разпознаването и унищожаването на микробите става чрез различни специфични и неспецифични механизми. Един от тях е т. нар. „клетъчен имунитет" от белите кръвни клетки - левкоцити и лимфоцити.
Какво общо има имунната система и белите кръвни клетки с тежките натоварвания? Свързващото звено са хормоналните промени по време и след тренировка. Всяко физическо натоварване е стрес за организма - ситуация, в която тялото трябва да се адаптира бързо към значителна загуба на енергия. При тежки тренировки може да стигнете до пълно изтощение; тялото търси начини за попълване на загубите, но често дори и прием на високоенергийни добавки след тренировка не може да ги възстанови. За да компенсира недостига, то изпада в катаболна фаза, при която чрез процеса глюконеогенеза синтезира глюкоза от белтъчини и мазнини. Така образуваната глюкоза попълва енергийните нужди на организма, но заедно с това съпротивителните му сили намаляват.Каква е причината?
Отключването на катаболната фаза се дължи на отделяне на т. нар. стресорни хормони. При физическо натоварване и скоро след него в кръвта концентрациите на адреналин и кортизол - двата основни стресорни хормона, са пикови. Кортизолът подтиска имунната система чрез намаляване пролиферацията (размножаването) на някои от белите кръвни клетки и затова често се използва като мощно лекарствено средство за лечение на различни автоимунни заболявания, при които активността на имунната система е болестно повишена. При здрав организъм обаче подтискането на имунитета може да доведе до рязък спад на съпротивителните сили спрямо различните микроби. Създават се условия за възпалителни заболявания - предимно на горните дихателни пътища, предпочитана входна врата за повечето инфекции през този период на годината. Допълнителен предразполагащ фактор през зимните месеци е и студеният въздух - той уврежда лигавицата на носната кухина, носоглътката, ларинкса и трахеята. Всичко това, заедно с намаления енергиен потенциал на организма по време и след тренировка, спомага за възникване на инфекции или за задълбочаване на вече съществуващи. Важно е да се знае и че цикълът със стероиди също отслабва защитните сили на организма.
Какви са практическите изводи? Едва ли ще прекъснете тренировките през зимата, но спазването на следните общи правила ще ви помогне да се предпазите от тези заболявания:
- тренирайте само ако се чувствате напълно здрави! Всяко неразположение, леко главоболие или болки в мускулите и ставите може да е начален симптом на вирусна или бактериална инфекция. Тренировка в този случай само ще улесни допълнителното размножаване на микробите и ще влоши състоянието. По-добре я пропуснете или отложете и идете на лекар! Така пестите ценно време, което иначе ще загубите за лечение на усложненото ви състояние след една непълноценна „тренировка".
-  обърнете внимание дали залата, в която тренирате, се проветрява редовно и дали въздухът в нея е с оптимална температура и влажност. Редовното проветряване намалява концентрацията на микроорганизмите във въздуха, а оптималната температура и влажност предпазват от увреждане лигавицата на горните дихателни пътища. За съжаление този комфорт струва пари и не навсякъде си го позволяват.
- избягвайте преохлаждането след тренировка. Тогава сте доста „загряли" и нямате реално усещане, но тялото ви излъчва значително количество топлина, която след това трябва да бъде възстановена. Това е моментът, в който трябва най-много да се пазите от общуване със заразно болни хора. Трудно ще ги познаете - затова избягвайте ситуации, с много хора в малко затворено пространство (в градския транспорт, асансьори и пр.).
- диети за релеф не са особено удачни за този сезон - той не напразно е за маса, тогава се нуждаете от енергия, затова яжте пълноценна и витаминозна храна в съответствие с повишения ви енергоразход.
- ваксината може да е временно решение, но здравият организъм би трябвало да се справи с всеки грипен вирус, попаднал в него. Освен това тя не дава 100 % гаранция, че няма да се заразите с "нов" грипен или друг вирус.
Дори да сте ваксинирани спазвайте изброените по-горе правила. Не винаги желанието и постоянството са най-добрите съветници. Разумният подход към тренировката ще ви спести време, което след това ще използвате пълноценно и ефективно. Бъдете разумни и се вслушвайте в тялото си!
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15591096878052 Seconds