Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тренировки или прекъсване при простуда

Настъпват студените месеци, а с тях, колкото и да ни е неприятно, идват хремата, кашлицата, болките в мускулите и ставите. Много трениращи в такъв момент се чудят дали да отидат на тренировка или временно да прекратят тренировъчния си процес. Отговорът на този въпрос никак не е лесен и разбира се, е строго индивидуален.
Докторът по медицина от Университета на Лойола Кийт Веселик (Keith Veselik) коментира: „ Всички ние знаем, че тренировката е ключ към доброто здраве, но се случват периоди, когато за организма е по-добре да направим прекъсване. Общата слабост при простуда е начин организмът да ни съобщи, че трябва да обърнем внимание на проблема.”

  

Според лекаря решението дали да се продължат тренировките, или да се даде временна почивка може да зависи от това, какви други заболявания са налични. При простуда организмът трябва да се бори с болестта и губи за тази цел немалко от своята енергия. Например, увеличаването на стреса посредством тренировка при здравно неразположение може да бъде опасно за хора със сърдечни проблеми. За диабетиците е важно да следят нивото на глюкозата в кръвта, особено при недостатъчно хранене и прием на течности, но простудата може да повиши нивото на глюкозата. Тренировките от своя страна могат да понижат тези нива. Как ще бъде адекватна реакцията на човека?
Д-р Веселик препоръчва всеки трениращ да се съветва с лекар, ако има някакво допълнително заболяване или болезнено състояние и не е уверен дали да продължи да тренира при простуда или грип. Между другото лекарят отбелязва, че като правило може да се тренира ако симптомите се проявяват само нагоре от шията – болки в гърлото или хрема. „Ако усещате неразположение, но все пак сте решили да тренирате, то трябва да понижите очакванията си за постигнатите резултати. Да лежите в леглото цял ден съвсем не е желателно само защото нивото на енергията ви не е на това ниво, както когато сте с добро самочувствие”.
Тренировките могат да представляват опасност, ако: имате висока температура, задух или тежест в гърдите, болки в гърдите, диария или повръщане, световъртеж в право положение.
Д-р Веселик посочва, че когато се взема решението дали да се тренира, или не, е нужно да се отчита и обстановката. Тя може да влоши състоянието ви. Освен това той предупреждава, че след прекъсване и връщане към обичайните ви тренировки, не трябва да се очакват веднага значителни резултати, нещо в което много неопитни билдери  грешат, бързайки да достигнат предишните си постижения. Важно е към обичайните тренировки връщането да е постепенно. Трениращият трябва да наблюдава внимателно организма си и да реагира адекватно.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17982006072998 Seconds