Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
3 вида Л-карнитин
3 вида Л-карнитин
55.00 BGL
43.00 BGL
Спестявате: 12.00 BGL
Купи

Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи

Rhodosorb-H
Rhodosorb-H
39.60 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи
Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи
Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи
Умора
Дори когато една работа протича при т.нар. устойчиво състояние (Steady state), при което се установява постоянна кислородна консумация, постоянна и сравнително невисока пулсова честота при добра синхронизация между ресинтеза на АТФ (в случая аеробен) и снабдяването му с необходимите за това съставки, такава работа пак не може да продължи неограничено време. Развива се характерно физиологично състояние — умора. Какво всъщност представлява умората?!
 
 
Умората, най-кратко казано, е невъзможност да се продължи работата при предишната интензивност. Колкото и неприятно да е чувството на умора, то е полезно, защото предупреждава за приближаването на зоната на неблагоприятни биохимични и функционални изменения както в работещите мускули, така и в целия организъм, предпазвайки ги по този начин от вредни последствия. С други думи, умората е сигнал за предела на нашите възможности. Периодичната, правилно дозирана умора е и фактор, които поставя организма на спортиста пред нови, по-трудни изисквания и го извежда по този начин в по-високо функционално състояние. Но защо все пак се уморяваме и какъв е механизмът на положителната роля на умората в човешкия организъм? На някои аспекти от тези въпроси ще бъде отговорено по-долу.
Изчерпване и възстановяване на енергетичните ресурси. Състоянието на умора до голяма степен зависи от изразходването на мускулния гликоген. Ефектът варира в зависимост от тренираността на индивида и интензивността на тренировката, като обикновено умората настъпва 1,5—2 часа след началото на тренировката. По това време енергийните ресурси се изчерпват и тялото престава да се подчинява вече ефективно (това е една от причините за прилагането не на една свръхпродължителна, а на няколко по-къси тренировки дневно при висококвалифицираните спортисти). Настъпва преориентиране към мастните киселини, но интензивността на работата при това неизбежно намалява. Умората настъпва изведнъж, т. е. намаляването на работоспособността има характер на срив.
Да проследим и как става възстановяването на изразходваните енергетични ресурси. То съвсем не съвпада с реда на включването им по време на физическото усилие. Най-напред започва възстановяването на АТФ, но до до работното му ниво се стига значително по-късно, тъй като той същевременно е и субстанцията, която осигурява енергия за останалите метаболитични процеси по време на отдих. Най-бързо протича възстановяването на КФ, който най-напред се изразходва по време на тренировка. На второ място е гликогенът, а най-накрая — АТФ.
 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.27845692634583 Seconds