Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Фитнесът е начин на живот - просто клише или цяла философия
Безспорно всеки, който посещава фитнес-залите и общува с тези среди няма начин да не е чул следния израз: "Фитнесът е начин на живот".
Добре, съгласявам се с това мнение, но начинаещите ще останат скептични, защото ще получат непълноценен отговор на въпроса: Защо?
Тук съм решил да разгледам това явление от всички страни, като опиша положителните и негативните страни. Тренировките са доста съществени, храненето е основно, а възстановяването задължително. Все неща, които на пръв поглед изглеждат елементарни, но се надявам да се убедите, че това не е така.
Тренировката:
За всеки тя е основна. В общи линии представлява процес на двигателна активност, който има за цел да подобри физическото и психическото състояние на индивида. Тук е важно да се отбележи, че специално при фитнеса не важи фразата: "Колкото повече, толкова повече".
Начинаещите биха запитали: "Но нали мускулът се съкращава, а това води до неговото кръвонапълване?". Кръвонапълването на мускулите ще наричам напомпване. Ето го и отговорът: 45-60 мин. тренировъчна дейност е оптималният вариант (не е включено кардиото), защото гликогенът  и въглехидратите са изразходвани. Повишава се нивото на млечната киселина в организма, а и кортизолът също се покачва. Повечето съкращения не винаги значат повече напомпване. Например малките мускули не се нуждаят от толкова голям брой повторения. Възможно е претрениране и ще получим обратният ефект. При тренировката особено важни са методите, които ще използваме, защото трябва да разберем кое ни действа по-добре: хипертрофия на мускулите или редукция на мазнините. Ето някои от основните методи:
- натоварване- непрекъснато увеличаване на тренировъчната дейност (серии, повторения, упражнения) в унисон с нарастналите силови възможности.
- деадаптация- промяна на интензивността, упражненията и начинът им на изпълнение. Постоянното разнообразие би довело до по-голям стрес, а оттам и по-голяма хипертрофия. Важно е да отбележа, че нещо, което ни действа в положителна насока не трябва да се сменя.
- приоритет- изоставащите мускули трябва да се тренират веднага след почивен ден и да им се отделя повече внимание (упражнения и серии). При такива мускули е добре да се правят повече изолирани упражнения.
- флашинг- метод наречен "заливане". Целта е оптималното кръвонапълване на работещите мускули. При него се изпълняват 3-4 и повече упражнения за мускулна група. Препоръчително е оформящите да предхождат основните упражнения.
- суперсерии- изпълняват се 2 упражнения натоварващи преди всичко мускули антагонисти-традиционен вариант. Комбиниран вариант-2 упражнения, които не натоварват една и съща мускулна група и не са антагонисти.- трисет- 3 упражнения за синергисти и антагонисти изпълнени без почивка.
- гигантска серия- 4 упражнения изпълнени за една и съща мускулна група.
- предварителна умора- оформящите упражнения са преди основните.
- форсирани повторения- при достигане на фалит правим още 3-4 повторения с помощта на тренировъчен партньор.
- негативни повторения- достигнали сме фалит и нашият тренировъчен партньор изпълнява движението в позитивната му част, а ние много бавно изпълняваме негативната.
- дроп серии- 1-2 до 3 редукции на началната тежест с цел достигане до отказ на работещия мускул.
- читийнг- чрез преодоляване на мъртвата точка се правя 2-3 повторения без стриктна техника. Тук важното е, че е хубаво да се приложи този метод след 5-6 повторения.
И оттук въпросът: "Не ти ли омръзва еднообразието?"
Отговорът е малко по-горе. Кое е еднообразно? Това, че се стремиш да прилагаш различен метод, че натоварваш психичните си възможности и ги развиваш?

Суплементи


Още по-важно за фитнеса като начин на живот от тренировката е храненето. Познатите ни клиширани фрази - плодовете имат много витамини; диетите са ужасни - са невярни. За постигането на една хубава визия е необходимо рационално хранене, като под рационално хранене разбираме отбягване на вредните храни. Много хора ще си кажат: "Ето ям пилешко, нищо, че е пържено". Не мили мои, явно не сте наясно с ферментивните процеси, които се извършват в белтъците при такъв вид обработка дори и със зехтин. Диетите били мъчителни, но Вие защо ги свързвате с гладуване? Диетата е хранителен режим, който е точно изработен за да постигнем целите си и да се чувстваме сити. Имате 5-6 хранения, съобразени с вашите вкусове и желания, но когато почувствате глад- нещо не е наред. Чувствате ли глад, хапнете докато се заситите. Друг полезен начин е да приемата повечко фибри от зеленчуците. Нека се спрем на така познатите ни хранителни вещества:
- белтъци- изпълняват пластическа, ферментивна, транспортна, хомеостатична, ендокринна функции.
- въглехидрати- изпълняват енергетична, пластическа, защитна, специфична функции, както и служат за резерв на хранителни вещества.
- мазнини- енергетична, защитна функция, разтворители са и на доста витамини.
- витамини- ще се спря обстойно на тях, защото по принцип им се отделя по-малко внимание отколкото заслужават:
Мастноразтворими
Витамин А - изфражда костите, поддържа кожата, зъбите и очите. При недостиг предизвиква-слепота, сухи кожа, лигавици и очи.Среща се в жълти или червени грудкови растения;
Витамин Д - укрепва костите и зъбите, поддържа имунната система. При недостигима опасност на рахит и деформация на скелета. Среща се в растителен ергостерол и телесен холестерол, които се превръщат в активен витамин Д;
Витамин Е - антиоксидант  увелчаващ действието на червените кръвни клетки. Естествен антикоагулант. При недостиг има опасност от хемолиза, анемия. Среща се  в бобови растения, соя, орехови ядки;
Витамин К - участва в съсирването на кръвта. Среща се в зелените листни зеленчуци.
Водоразтворими
Витамин C- антиоксидант, участва в образуването на колаген и еластин. При недостиг: скорбут, кървене на венците, отслабване на капилярните стени. Среща се в домати, картофи, спанак, ягоди, малини, цитруси;
B-групата:
B1- подпомага умствената функция. Изпълнява и роля на допълнителен ензим. При недостиг смущения в храненето, запек. Набавя се от боб, орехи, зеленчуци
B2- коензим, подпомага растежа и имунната система. Недостиг-хелиоза и нарушен метаболизъм. Среща се в боб, орехи, авокадо, сливи.
B3 -спомагателен ензим.
B6- спомагателен ензим, подпомагащ абсорбирането на B12, стимулира имунната система. Среща се в бобови храни, домати, банани.
B12- спомага за образуването на бели и червени кръвни клетки, енергиен метаболизъм. Като другите витамини от B-групата спомага за синтеза на белтъците, въглехидратите и мазнините. Недостиг-анемия, парализа.
Надявам се да сте се убедили колко "много витамини съдържат плодовете и в какво количество".
- минерали - осъществяват жизнената дейност на организма.
Основни:
калций- формира костите и зъбите, регулира съсирването на кръвта. Среща се в мляко и млечни продукти;
фосфор- участва в енергийния баланс. Среща се в месото, рибата, яйцата и млечните продукти;
магнезий- активира ензими за активиране на енергия в клетката. Среща се в хляб, черен дроб, тъмнолистни зеленчуци, кафе, чай;
калий- важен е за сърдечно-съдовата система. Намира се във всички плодове;
хлор- участва в мускулната дейност и се среща в храната, богата на белтъци.
Искам да отбележа, че витамините и минералите не се синтезират от организма, а се приемат външно-чрез храната или чрез суплементи.
Убедихте ли се, че фитнесът е начин на живот и не е поредното изтъркано клише, загубило смисъла си. Още в древността, Аристотел е казал:
"Здрав дух, здраво тяло!"

Автор: (F.B.I ) Б.Димитров

Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.21506810188293 Seconds