Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Потник Explode
Потник Explode
10.00 BGL
6.00 BGL
Спестявате: 4.00 BGL
Купи

BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи

Explode Mass Gainer 5 kg
Explode Mass Gainer 5 kg
115.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи
BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи
Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи
Хват - техники
Тимъти Фриц
Помните ли началото, когато започвахте да тренирате - тогава каквото и да правехте, мускулите ви растяха почти без усилия. Без значение дали сте знаели или не, по-голямата част на този растеж се е дължал на това, че мускулите и нервните окончания са се учели как да работят заедно, за да изпълнят задачата (упражнението) ефикасно. И какво стана след това?
След като заучиха движението и се адаптираха към натоварването, растежът започна да спира! Често това е повод за тревога и въпроси от рода на „...от известно време съм в застой - защо и какво да направя, за да го избегна?".
Точно по тази причина постоянно трябва да предизвиквате мускулите си, променяйки натоварването и ъгълът при упражненията, които използвате. Това кара нервната система да ангажира мускулните влакна по различен начин, което вече е предпоставка за растеж. Въпреки че най-вероятно той няма да е такъв, какъвто е бил в началото, чрез промяна от такъв характер намалявате до минимум вероятността от застой. Да вземем за пример промяната в ширината на хвата при гребането от седеж - оказва ли тя влияние при преминаване от тесен на широк хват? Разбира се - различният хват налага и съответна промяна в положението на лактите, което, макар и съвсем леко, е достатъчно, за да промени участието на мускулната група и ъгълът на натоварване върху нея.
Механизъм на упражнението
Без значение от ширината на хвата, изпълнявате гребането от седеж почти по един и същи начин. Коленете трябва да са леко свити, горната част на тялото изправена и с леко пресилена извивка в гърба. Не се навеждайте напред или назад - така се включва само долната част на гърба, а това упражнение не е създадено за нея. Акцентирайте върху изнасянето на лактите надолу и назад, опитвайки се да съберете и докоснете лопатките заедно. При тесния хват дръжте лактите близо до тялото. Най-удобен за това ще е неутралният хват, при който дланите гледат една към друга. Обратно на него при широкия хват дръжте лактите навън и надалеч.Тесният хват
При него лактите са на ширината на раменете и се движат точно назад в резултат от раменната екстензия - движението на горната част на ръцете назад във вертикален план. При раменната екстензия участват мускулите от горната част на гърба и раменете - широкият гръбен мускул, големият кръгъл мускул и задната глава на делтоидеусите. Когато при тегленето лактите пресекат средната точка на тялото, раменните лопатки се завъртат надолу и навътре. Тези движения изискват контракция на големия и малкия ромбоиден мускул, както и на средните трапецовидни мускули - всички те се намират в средата на горната част на гърба.  
Широкият хват
Той, особено когато е в надхват (дланите отгоре), кара лактите да излизат навън, което води до раменна екстензия в по-скоро хоризонтална, отколкото вертикална плоскост. Задните делтоидеуси и малкият кръгъл мускул участват повече и движението на раменните лопатки се премества от долу навътре. Това движение навътре (аддукция) на раменните плешки е единствената цел на средните трапецовидни мускули, така че широкият хват е отличен начин да разбиете тази потенциално масивна част от гърба ви.
Чрез промяна - дори и по такъв лек начин - в любимите си упражнения ще стимулирате мускулите си по различен начин всеки път и ще избегнете застоя. Може би точно такава промяна -не само при гребането - ви е необходима, за да продължи растежът. Успех!
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18177390098572 Seconds