Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Хигиенен масаж

Любителите на масажните процедури знаят, че съществуват много видове масаж: лечебен, профилактичен, релаксиращ, спортен, антицелулитен; на цялото тяло, частичен и др.
В тази статия ще се спрем на така наречения хигиенен масаж, който се прави с цел профилактика на различни заболявания, сваляне на мускулно напрежение, подобряване на цялостното здравословно състояние. Този вид масаж е олекотена форма на профилактичния масаж. Обикновено е и самомасаж, докато истинският профилактичен маса трябва да се изпълнява от специалист. Хигиенният масаж се прави с добре познати прийоми като разтриване, поглаждане, пляскане и др.
Най-подходящо време за хигиенен масаж е сутринта, след ставане от сън. След него е добре да се вземе душ. По този начин тялото се привежда в добър тонус. Ако сутрин не е възможно да се изпълни масажа, може да се намери друго подходящо време от денонощието, но ефектът тогава трябва да се насочи към сваляне на напрежението и умората, докато сутрин целта е ободряване, а и лекуване на дребни неразположения.

Трябва да се има предвид, че различните прийоми, които се прилагат по време на масажа, имат различен ефект. Поглаждането и разтриването действат успокоително, докато пляскането, разтъркването или мачкането с юмрук действат възбуждащо.
Едно от най-важните неща при самомасаж е да не се нанесе вреда на организма. Необходимо е да се спазват някои правила.
Масажиращите движения трябва да се изпълняват по направление на лимфните съдове; избягват се местата с лимфни възли.
Преди да се започне масажът, тялото трябва да се отпусне. За тази цел може да се вземе топъл душ или вана. При масаж позата трябва да осигурява комфорт и всякакво напрежение да се отстрани.
Добре е да се използват масажни кремове, лосиони, мази, но предварително трябва да е проверено дали организмът не показва алергична реакция към някоя от съставките им.
Не трябва да се прави самомасаж при силна умора, заболявания и травми.
Продължителността на един такъв масаж трябва да е около 30-40 минути при масажист.
В домашни условия по-скоро става дума за „частичен” самомасаж, тъй като много хора не успяват да се справят качествено с гърба, например. А е възможен вариант да решите, че просто ви е необходимо да масажирате само дадена област от тялото.
Добре би било след масажа да си дадете малка почивка. Не бива веднага да се заемате с активна физическа дейност.
Много хора смятат, че поразтърквайки дадена област от тялото си с няколко движения, са направили масаж, но това всъщност е съвсем недостатъчно за постигане на някакъв значим ефект.
И накрая да напомним, че е по-добре да не предприемате самомасаж, ако не сте убедени, че знаете какво вършите. Винаги можете да намерите 30-40 минути и да посетите масажист.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16954493522644 Seconds