Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Хипертония
Доскоро се смяташе, че за младите жени е рано да мислят за болестите на съдовете, за факторите на риска и за високото кръвно налягане. Статистиката казва друго: при 25-годишните от хипертония страда всяка тридесета дама, а след 30-годишна възраст - вече всяка шеста. Заболяването се развива постепенно. Първите признаци са често главоболие, световъртеж, гадене. Някои наричат хипертонията болест на "неотрегулираните емоции". Тя поразява по-често хората с буен темперамент, склонните към анализ и тези, които се влияят от негативните събития. На хипертониците им е необходимо повече спокойствие. По тази причина в някои европейски страни на тази група се дават по-големи обедни почивки, а работните места са в изолирани от шум помещения. В режима на страдащите от високо кръвно налягане трябва да има достатъчно време за сън .
Причините
Основният клиничен признак на хипертонията е продължителното поддържане на повишено артериално налягане. А то идва като резултат от нарушаването на съотношенията между системите, които го повишават и които го понижават. Организмът може да бъде сравняван със сложна биокомпонентна биохимична система "за бързо реагиране". Тя стимулира стремително тонуса на малките кръвоносни съдове. В моменти на стрес пък рязко се покачва нивото на адреналина, забързва се енергетичният обмен в клетките, мобилизират се резервите на организма. Този процес е естествен, ако след преминаване на дразненето налягането спадне и системите заработят с нормален капацитет. Но понякога това става бавно или пък въобще не става.
Устойчивостта в работата на съдовата система до голяма степен зависи от наследствеността. Практиката показва, че в семейство с изявени хипертоници потомството също страда от заболяването. Влияние оказват още начинът на живот - режимът на хранене, излишните килограми, бъбречните болести и, разбира се, стресът. Затова често наричат хипертонията "болест на цивилизацията"
Профилактика
Първо разгледайте таблицата, за да прецените дали имате проблеми.
 Горна граница  Долна граница
 Нормално кръвно налягане 110-139 80-89
 I степен хипертония 140-159 90-99
 II степен хипертония 160-179 100-109
 III степен хипертония Над 180 Над 110

Ако имате наследствена обремененост или често ви се случва да сте с високо кръвно налягане, не е лошо да се съобразите със следните профилактични правила:
Хранете се разумно. Ограничавайте  животинските мазнини,   яйчния   жълтък, солта.  Заменяйте кафето с чай, какао или плодови сокове.
• Хранете се по едно и също време. Ставайте от масата с чувство на лек глад. След 10-15 минути чувството на ситост ще дойде.
•  Вредите от никотина и алкохола за съдовете са непоправими.
•  В профилактиката на хипертонията са важни спортът и движението. Поне 3 пъти седмично е добре да има по час физическо натоварване, но без умора (пулсът ви не трябва да бъде повече от 100-120 удара в минута).
Хипертонията у нас е доста разпространена, но за жалост, особено от младите хора, не се възприема като сериозно заболяване. Кога трябва да си обърнем внимание? Въпросът не е еднозначен. В различни часове на денонощието налягането варира. Добре е да се измерва  примерно на 12 часа (8 ч сутрин и 20 ч вечер). Всяко повишаване над  нормалните стойности, отчетено повече от няколко пъти без видима провокативна причина (големи дози кафе,  стрес, тежка храна), вече е сигнал за предразположеност към хипертония. И тогава трябва да се обърнем към специалист. И не забравяйте - хората с хипертония над 45-го-дишна възраст страдат 3 пъти по-често от инфаркт, 4 пъти по-често от сърдечна недостатъчност и 7 пъти по-често от инсулт.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14639401435852 Seconds